.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Vsetín 2012 a DuklaÚčast

Pětice DuklaBorců se v prvním červencovém týdnu zapojila do šachového turnajového dění.

Po roce jsme se vrátili do Vsetína (potažmo do Hrozenkova) na loni vyzkoušený Přebor Vsetína (a nedalekého okolí). Zopakovali jsem si i krásné, až luxusní ubytování. Přesto nás jedna nemilá změna oproti loňsku postihla. Na turnaj nemohl vycestovat z rodinných důvodů Miloš Sakař, což mělo za důsledek především menší chodecko-výletnickou aktivitu ostatních DuklaBorců. A také se z mariáše (který Miloš dokáže v libovolný okamžik přeměnit v kabaret světových parametrů) stala, nebojím se to říci, skoro až nudná hra.

Celý týden nás trápili jak vedra, tak i předpovědi počasí, které opakovaně tvrdily, že “nejpozději zítra odpoledne dojdou bouřky až k nám…” Jedinou bouřku kapesních rozměrů jsme zažili až v noci před posledním kolem. Vedro jsem kompenzovali zvýšeným přísunem tekutin, a také návštěvami vsetínského aquaparku a přírodní nádrže Karolinka. (Místní domorodci si tak mohli dosyta užít pohled na plejtváka, sviňuchu, vorvaně a březí kosatku.) Další nešachové aktivity (výběr): Výstup zdatnějších DuklaBorců na Lysou horu, návštěva Hukvald a Štramberku (když jsem ze štramberské trúby uviděl město Příbor, pochopil jsem, jaký prazážitek z dětství přivedl Sigmunda Freuda k jeho geniální teorii – on ze své dětské postýlky koukal pochopitelně opačným směrem), výstup na rozhlednu Súkenická atp.

Zbývá se ještě zmínit o šachách “an sich”… Kompletní výsledky vám řeknou vše podstatné. Turnaj vsetínského typu (letos 42 hráčů) netrpí neduhem velkých turnajů, kdy se střídají soupeři s +200 a s –200 elo body. Navíc domácí atmosféra přispívá k navazování různých typů družeb.

DuklaBorec_____

 

nasazení

 

FIDElo

 

soupeři

 

Body

 

Přírůstek

 

pořadí

 

Jirka Bauma

 

5.

 

2209

 

2003

 

5,5

 

-20

 

11.

 

Martin Nečada

 

7.

 

2156

 

2048

 

4,5

 

-20

 

17.

 

Ivan Krutina

 

18.

 

2025

 

2043

 

4,5

 

+4

 

18.

 

Petr Sýkora

 

25.

 

1977

 

2058

 

4,5

 

+20

 

19.

 

Jirka Matyska

 

20.

 

2013

 

1775

 

2,5

 

-71

 

40.

 

 

Jirka Bauma se v turnaji spíše trápil, teprve v závěru (2% ze 3) se dokázal prodrat k důstojnému postu.

Martin Nečada, Ivan Krutina a Petr Sýkora – nevydařený závěr (všichni % ze 2) nás posunul z “hezkých” míst ke středu tabulky. Všichni máme stejný výsledek: +2-2=5. V mém případě se jednalo o 4 jasné rezultáty (dva dovnitř a dva ven), 2 remízy bez boje, 1 remíza krátkého typu a 2 remízy velmi bojovného typu černými s hráči +2200.

Námětem na (pikareskní) román bylo účinkování Jirky Matysky. Všechno je jednou poprvé, a tak se stalo, že se nějaký DuklaBorec:

  • v druhé polovině turnaje objevil v tabulce na neděleném posledním místě.
  • odehrál v turnaji poslední tři kola na posledním stole
  • dostal v jednom turnaji dvakrát mat. (První mat dostal Jirka ve vyhrané pozici, a tak soupeřovu poznámku, když onen matil: “Tak to je konec!” pochopil tak, že se soupeř vzdává. Škoda, že jsem u této scénky nebyl… Druhý mat už byl přece jen očekávanější.)
  • dostal v průběhu turnaje se svou performancí (nebo perforací?) mezi Jagellonce, aby se po dvou “nenulách” na závěr vyšplhal alespoň k Rudolfovi II.

Možná se vám zdá, že se do “drobného” neúspěchu Jirky Matysky zavrtávám až příliš. Avšak mám důvod: Cestou do Vsetína (cca 3 hodiny), jsem byl nucen poslouchat Jiříkovy narážky na právě skončený Jarní DuklaTurnaj, kde se mi nevedlo (1% z 9). S myšlenkou: “Kdypak se mi asi podaří překonat magickou hranici 1,5 bodu? Po druhém, nebo až po třetím kole?” si Jiřík dokázal pohrávat dlouhé minuty. Avšak jak známo, boží mlýny, kdo jinému jámu, tak dlouho se chodí se džbánem, nechval dne před večerem… Po šestém kole jsem neodolal a Jiříkovi oznámil, že jsme na tom přibližně stejně. I já měl v Jarním DuklaTurnaji 1 ze 6, avšak drobná nuance: průměrné elo soupeřů má on o 350 bodů nižší. Spočteno a podtrženo: Ztráta 71 elo bodů v jednom turnaji je bezesporu rekordní a zdá se, že pro Jiříka budeme muset pro soutěž družstev postavit speciální nový tým F.

Součástí turnaje byl i bohatý doprovodný program, který zajišťoval, stejně jako loni Standa Jasný. Zúčastnili jsme se jeho přednášky na téma: “Jak na ruský beton” nebo-li, co je třeba učinit, když chceme vyzrát na Ruskou. Bylo to velmi poučné zábavné a užitečné, a vůbec nevadilo, že Ruskou nikdo z přítomných DuklaBorců nemá ve repertoiru.

Fotografie a partie na stránkách vsetínského šachového klubu.

Autor: PeS

Diskuze k článku

PeS

Výsledek Jirky Matysky ve Vsetíně vyvolal smršť názorů, připomínek a inicativ i v zahraničí (jmenovitě v Německu), Petr Novák se ptá:
A budete tesat ze žulového bloku sochu Jirky Matysky ?

Moje reakce:
To je dobrý nápad! žuly by ale bylo škoda, na Jirku bude stačit sádrovec.

Toto levné řešení však Petra Nováka neuspokojilo:
No nevím, přece jen by jeho výkon měl přetrvat v paměti pokud možno co nejvíce příštích generací.

Uznal jsem, že Petr Novák má pravdu:
Pak je alternativou buď mramor, nebo přímo diamant!

Petr Novák tento přístup schválil:
Florencie má Davida, Praha bude mít Jirku M. Kvůli holubům bych doporučoval nějaky pavilon. Pro majitele Opencard navštěva zdarma.
Kdyby nebylo na sochu, alternativa by byl obraz nebo panoráma - po 'Bitvě u Lipan' 'Masakr ve Vsetíně'

A co samotný hrdina, Jirka Matyska?:
Sochu mě tesat nemusíte. Stačí když někdo vyryje mých -71 bodů ELO v jednom turnaji do čela HrM a necháte to pozlatit. Tak to budou mít všichni stále na očích.


10.07.2012 14:03


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024