.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Jarní DuklaTurnaj

Turnaj skončil. Vyhrál, zaslouženě, Petr Šiktance s velkým náskokem, o další místa se urputně bojovalo do posledních chvil (aktualizováno 22.6.)

výsledky na chess-results

 

Dukla 2012

 

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

body

 

 

1.

 

Pesr

 

2146

 

 

0

 

1

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

1

 

0

 

0,5

 

4,5

 

 

2.

 

Šiktanc

 

2165

 

1

 

 

1

 

1

 

0,5

 

1

 

1

 

0,5

 

1

 

0,5

 

7,5

 

 

3.

 

Sýkora

 

2003

 

0

 

0

 

 

0

 

0

 

0

 

0,5

 

0,5

 

0

 

0,5

 

1,5

 

 

4.

 

Sedláček

 

2101

 

0,5

 

0

 

1

 

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

4,5

 

 

5.

 

Šimeček_A.

 

2140

 

0,5

 

0,5

 

1

 

0,5

 

 

1

 

0,5

 

0,5

 

1

 

0,5

 

6

 

 

6.

 

Petras

 

2039

 

0,5

 

0

 

1

 

0,5

 

0

 

 

0,5

 

0

 

1

 

0

 

3,5

 

 

7.

 

Pavlíček

 

2015

 

0,5

 

0

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

 

0,5

 

0

 

0,5

 

3,5

 

 

8.

 

Pták

 

2155

 

0

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

1

 

0,5

 

 

1

 

0

 

4,5

 

 

9.

 

Pospěch

 

2009

 

1

 

0

 

1

 

0,5

 

0

 

0

 

1

 

0

 

 

0

 

3,5

 

 

10.

 

Šimeček_B.

 

2107

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

0,5

 

1

 

0,5

 

1

 

1

 

 

6

 

 

1.

 

Šiktanc

 

2165

 

7,5

 

 

2.

 

Šimeček_B.

 

2107

 

6

 

25,25

 

3.

 

Šimeček_A.

 

2140

 

6

 

23,75

 

4.

 

Pták

 

2155

 

4,5

 

18,50

 

5.

 

Pesr

 

2146

 

4,5

 

17,75

 

6.

 

Sedláček

 

2101

 

4,5

 

17,25

 

7.

 

Pavlíček

 

2015

 

3,5

 

15,25

 

8.

 

Pospěch

 

2009

 

3,5

 

11,75

 

9.

 

Petras

 

2039

 

3,5

 

11,25

 

10.

 

Sýkora

 

2003

 

1,5

 

 

V prvním kole zaujala diváky především nekompromisní bitva Petra Šiktance a Radima Pospěcha. V bohaté pozici, kdy oba borci měli málo času, se lépe orientoval Petr a Radim překročil v (pravděpodobně) obtížné pozici (i když stál zprvu výborně) čas. Ve zbývajících třech partiích se diváci i hráči narušení rovnováh nedočkali.

V druhém kole se zatím odehrály tři partie: Pavel Pták si podržel od nenáročného zahájení až do koncovky V+J drobné plus, ale pevná obrana Tomáše Sedláčka více nedovolila - proto zasloužená remis opakování tahů. Petr Šiktanc jako černý vyřešil záludnosti Larsenova 1.b3 lépe, než Jaromír Pesr. Rozhodujícím pozicním faktorem byl lepší černý střelec a více prostoru. Partii rozhodl typový průlom na královském křídle. Petr Šiktanc se uvedl dvěma výhrami a potvrzuje, dobrou formu. V DuklaDerby se Petr Sýkora dostal po zahájení jako černý k lepší hře, Radim Pospěch však nezpanikařil a po výměně dam vznikla nejasná pozice. Černé poziční nedostatky - 2 dvojpěšci (možná) bohatě kompenzovaly aktivní figurky. Avšak po sérii nedůrazných černých tahů a chyb, se Radim ujal aktivních plánů a partii dovedl do vítězného přístavu. Podobný průběh měla i jeho partie s Petrem Šiktancem (1. kolo), nyní však Radim byl v roli vítězného matadora. 

Ve třetím kole se zatím odehrály z různých důvodů jen dvě partie: Pavel Pták získal černými již po zahájení převahu s Alexejem Šimečkem. Ten se však ve stísněné pozici s výrazně horším střelcem urputně bránil a bylo jasné, že jen pozičními triky Pavel partii nevyhraje. Došlo tedy na výměnnou přestřelku na královském křídle, kterou Alexej vydržel a pozice se výrazně rozkývala a stala se nepřehlednou. Za remízu byli asi vděční oba borci. Pavel si po partii vyčítal nedůslednost a měkkost ve finální zápletce, Alexej si po partii vyčítal měkkost a nedůslednost v zahájení. Partie Petra Sýkory a Jaromíra Pesra se z přehledné anglické záhy zkomplikovala, Jaromír nastoupil na královském křídle (jak radí knihy), já jsem experimentoval na křídle dámském, které jsem zablokoval (což knihy neradí), a černé figurky tam stísnil. Prvního uklouznutí v nepřehledné pozici se dopustil Jaromír, když si vybral pro rozehrání Jd8 špatné pole, rychle však uznal chybu a se zdržením našel správný postup, jak koně rozhýbat. Moje následné “uklouznutí” – otevření hry – bylo však fatální chybou, protože některé Jaromírovy figurky náhle polila živá voda a D+J+S vlétly mezi početnější, avšak nekoordinované bílé šiky jako eskadra smrti. Moje pozice se rozpadla ve třech tazích. Příště si tahy typu f2-f4 asi odpustím, ale u partie ten tah vypadal jako docela dobrý nápad…

Ve čtvrtek 10.5. se dohrávaly tři odložené partie. Poklidná remíza mezi Tomášem Sedláčkem a Radimem Pospěchem diváky spíše uspala, protože vše napínavé zůstalo za oponou, zato Bohumil Šimeček a Milan Petras se zasekli v Nimcovičově indické do nepřehledného klinče. Přechodnou obětí (ztrátou?) figury získal bílý (B. Šimeček) nebezpečnou iniciativu, kterou Milan Petras hasil vrácením kvality. Pozice se nečekaně (vzhledem k zahájení) otevřela a o velkých věcech začaly rozhodovat maličkosti. Milan Petras se nechal zlákat k nepředloženému výpadu (22. … Sh3), po kterém získal Bohumil Šimeček nejdříve tempo, pak iniciativu a pak i materiál v podobě několika pěšců. Jenže černé lehké figury nemají daleko k rozehrání a k vytoužené souhře. Oba borci sehráli patnáct tahů na půlminutě v bojovné pozici, a tak se diváci měli na co dívat. Bílá aktuální iniciativa nakonec měla více síly, než potencionální energie černých figurek. Partii rozhodl bleskový přepad černého krále, bílé těžké figury se k němu skrze černou pozici dokázaly prokličkovat – efektní tahy typu 33. Db8-g3+! nebyly výjimkou. Nejzajímavější partie z dosud sehraných. Hrála se i partie Petr PavlíčekAlexej Šimeček, která skončila remízou, avšak hrála se mimo HrMDukla, a tak zatím nemohu podat podrobnosti.

V pondělí 14.5. se sehrálo kompletní 4. kolo. Dvě relativně krátké remízy v partiích Jaromír Pesr – Tomáš Sedláček a Bohumil Šimeček – Petr Pavlíček se uzavřely při docela plné šachovnici a zdá se mi, že oba černí mohli hrát bez rizika dál (alespoň tak to na mne vyhlíží z partiářů, kde však není údaj o spotřebovaném času, psychickém rozmaru ap.) Ostatní tři partie byly rezultativní a uspěli favorité. Radim Pospěch (bílý) s Alexejem Šimečkem nebyl dostatečně přesný a razantní na počátku střední hry, Alexej rychle potvrdil známý fakt, že dvojice koní při otevírání středu je spíš cílem útoků než tvůrcem hrozeb. Z výměnné zápletky zůstal Alexejovi ve věžovce čistý pěšec více, a protože Radim měl i všechny důležité i pomocné věžovkové faktory horší (poloha krále, aktivita věže, zablokovaný pěšec apod.), tak koncovka byla docela krátká a průzračná, protože Alexej rychle prokázal, jak umí vyhrát technicky vyhranou koncovku. Pavel Pták postavil bílými proti Milanovi Petrasovi oblíbené, obehrané a především nátlakové schéma. Milan se z pasivity nevymanil a když přehlédl “nepříjemné” 22.d6! tak se černá pozice začala sypat. Pavel si partii užil a pojal ji docela umělecky, po oběti bílé kvality to vypadalo, že by černý mohl doufat v jakés takés přežití v blbé koncovce, ale parní válec už byl rozjetý a cesta vedla z prudkého kopce. Nebohá Milanova vesnice byla zplanýrovaná skoro celá, pod lesem za špýcharem nastal mat. Petr Šiktanc potvrdil konstantní formu a zaznamenal v partii s Petrem Sýkorou třetí výhru v řadě. Snadné to však neměl, protože jsem dělal, co se dalo. Zkusil jsem hrát královskou indickou bez tahu Jf6 (v mé hlavní variantě by na mne čekalo jistě nějaké překvapení), což mělo určité klady a zápory. Na konci zahájení vznikla pozice, do níž jsme směřovali oba dva. Bílý měl pěšce více, ale při opačných rošádách jsem jako černý měl zaděláno na rychlejší útok a také můj J proti S měl více potencionální energie. Avšak Petr Šiktanc dokázal chytře skloubit preventivní obranu a vlastní protihru. Na konci klíčové zápletky jsem s hrůzou zjistil, že nemohu králem ustoupit do “bezpečí” 30….Kh6 pro jednotahový mat. Sice bych po tomto matu matil vzápětí také, ale mám obavu, že bych s takovouto remízou u soupeře a bdělého rozhodčího Jirky Matysky nepochodil. Taky vám připadá, že černí jsou určitým způsobem znevýhodněni? A tak jsem byl zavlečen do neradostné dámské koncovky bez pěšce, kterou Petr Šiktanc sehrál zkušeně. Navíc jsem neměl štěstí, protože vytoužený přechod do pěšcovky: 44… Dd4 nefungoval. A když jsem si ve finále vybral špatný ústup: 49….Ke5 (i v dámské koncovce se hodí mít krále ve čtverci), tak bílá dáma s a-pěšcem rychle koncovku rozuzlily.

Ve čtvrtek 17.5. se dohrála partie 1. kola Alexej Šimeček - Milan Petras 1-0. Alexej vyšel ze záhajení s výhodou, záhy ji proměnil ve zdravého pěšce více, a tak mohl vše vyměnit a vyhrál pěcovku, kdy pěšec více byl mnohem více než aktivní černý král.

V pondělí 21.5. se odehrálo kompletní 5.kolo. Přišli se podívat i četní diváci, kteří se neměli šanci nudit. I když tři partie skončily remízami, nebylo to po nudném průběhu. Jaromír Pesr jako černý musel obezřetně už v zahájení zahánět naskočené bílé figurky Alexeje Šimečka. Když se mu to dostatečně povedlo, a výměny skoro všeho se staly neodvratné, došlo k remíze. Podobný průběh měla i partie Petr Sýkora-Bohumil Šimeček. Podařilo se mi postavit známé anglické schéma s dvojím bílým fianchetem. Bohumil si neodpustil šablonovité (protože zbytečné) 10. … f6, a tak jsem mohl pomýšlet na určitou převahu. “Vyhrané” pole c5 jsem však obsadil střelcem (po 15.Jc5 bych získal dvojici střelců), Bohumil dvěma přesnými obrannými tahy (16. … Jc8 a především 18. … Dxe7) svou pozici zabezpečil. Ve vzniklé koncovce 4 lehkých figur Bohumil sice odmítl remis – má převahu 3na2 dámském křídle, ale podařilo se mi rychle pěšci obsadit centrum a tuto výhodu zneutralizovat. Bohumil se ještě o jakousi dámskou aktivitu pokusil, ale byl ihned vykázán do patřičných mezí, a tak ještě rád zaloudil o remízu on. Mohl jsem ho ještě trápit, ale riziko mi připadalo větší než šance na převahu, a když jsem připočítal únavu po horkém dni, tak se konala (místo zajímavé koncovky) remis. Třetí remíza v partii Petr Pavlíček – Pavel Pták byla nejkratší, ale i tady se oba soupeři nenudili: Petrovi lehké figury se rozehráli rychleji než černé, avšak Pavel dokázal udržet partii v remízových vodách – vyrovnaná koncovka se už nehrála. První výhru si v partii Milan Petras – Radim Pospěch připsal Milan, který v nepřehledné pozici ze zavřené sicilské zamotal Radimovi v jeho tísni hlavu. V zahájení obětoval Milan pěšce – asi obvyklý postup 9.f4-f5, ale zdálo se nám, že ta něj nic nemá (kromě oboustranně nepřehledné pozice). V dalším průběhu mohl Radim sebrat druhého pěšce (18. … fxe4) ale místo toho dal kvalitu a hrála se na materiál vyrovnaná, avšak nečitelná pozice. Uprostřed dramatické zápletky Radim spadl, ale prý to podle něj už stál špatné. Petr Šiktanc pokračuje ve vítězné jízdě, ani Tomáš Sedláček, ač bílý, mu příliš nepřekážel. Petr na konci zahájení uzmul obětovaného pěšce, opatrným, avšak záludným posunováním nepustil Tomáše k žádné větší aktivitě – dvojice střelců byla bílému zcela nanic. Tomáš zkusil ještě pozici rozhýbat obětí kvality, ale Petr vše zkušeně pohlídal a před časovou kontrolou přešel do jasně vyhrané koncovky s kvalitou více. Na nějaké zdlouhavé uplatňování však Petr nehrál, i při omezeném materiálu se rozhodl dát mat, na ten nedošlo, Tomáš se vzdal právě včas.

6. kolo v pondělí 28.5. přineslo tři rezultáty, a také padlo několik “tradic”. Petr Pavlíček (černými) ukončil sérii remíz, přesněji – byla mu ukončena Radimem Pospěchem, který se bílými na “zelené louce” orientoval lépe a po zahájení získal citelnou výhodu. Hezká oběť figury rychle černou pozici rozmázla, Petr si bude jistě pamatovat, že s jezdcem na b8 se hluboká střední hra hrát nedá. Pavel Pták prohrál partii po velmi dlouhé době – sám to napočítal na 25 kousků bez prohry v řadě, ale mám dojem, že to bylo více! Počíhal si na něj bílými Bohumil Šimeček, který od zahájení trpělivě a obezřetně vylepšoval pozici, když se Pavel vrhl z horší pozice do střemhlav-kamikadze-šturmu, zinkasoval Bohumil pěšce a tlak. Pak Pavel odmítl mizernou koncovku bez pěšce a nevyměnil dámy, a tak bílá dáma, jsa rychlejší dámy černé, skoro sama obklíčila černého krále. Partii rozhodla hezká, avšak jednoduchá oběť figury. Třetí mnohem kratší sérii – 4 výhry – ukončil Petr Šiktanc, který si bílými neporadil s Alexejem Šimečkem. Alexej dokonale eliminoval bílou aktivitu a remis byla uzavřena v rovné a především nedynamické střední hře. Petr tak udržel náskok v čele turnaje, ve čtvrtek 31.5. je na programu důležitá dohrávka (Šiktanc-Šimeček.B), která může hodně napovědět o medailových postech. Nejbizardnější zahájení široko daleko se povedlo Petrovi Sýkorovi (bílý) a Tomášovi Sedláčkovi. Hrálo se něco mezi šachami a dámou, protože jsme nejdříve tahali skoro neustále jen pěšci. Další nezvyklost: první tah koněm se udál až v 7.tahu. Avšak největší kuriozitu, takřka planetárního významu, jsem zaznamenal až doma: První tah jakékoliv figurky dámského křídla nastal až v 9.tahu (9. … Va7). Pak jsme se oba trochu uklidnili a nečekaně vznikla takřka normální pozice, což mi přišlo líto, a tak jsem připravil oběť figury, přesněji dámy, za blíže nejasný počet černých figur ( v analýze to bylo takto: bílý dal D+2J za 2V+2P, a k tomu mám nezadržitelného Pb6, zatímco černý spustí “asi” nezadržitelný matový útok zbylých černých vojsk. Tohle všechno zůstalo za oponou, protože Tomáš mi nešel vzít figuru, ale jednoduchým tahem (17. …Jd7) pokryl, co se dalo – především hrozbu Jf6+. Když jsem se ho po partii zeptal, proč si figuru nevzal (17. … f5 18. Jxc5 Vxe2 19.Jxa6?!?) tak suše odpověděl: “Nemám kalkulačku!” Jakmile jsem po 17. …. Jd7 zjistil, že soupeř se mnou romanticky nespolupracuje, tak jsem partii rychle a plynule odevzdal (začalo to zbytečnou výměnou bělopoláků – 18.Sf3?, nutné bylo 18.Vf2 - a skončilo jednoduchým obratem – 27….Dc6! , kdy Tomáš rozehrál figury, sebral pěšce atp.). Tomáš si pak pochvaloval, že ten bod k němu přišel nějak lehce, což mne tedy nepotěšilo, ale kdo chce kam, sám do ní padá! Milan Petras se bez velkých problémů ubránil ve “své” francouzské Jaromíru Pesrovi. Remíza byla domluvena v okamžiku, kdy černý bělopolný střelec (tzv. “Francouzský zoufalec”) se stal bezkonkurenčně nejsilnější figurou na šachovnici – takže ještě jedna kuriozitka do včerejší sbírky.

Po neúplném 6.kole se v čele usadilo “ši-ši-ši-trio” – přesněji Šiktanc, Šimeček A, Šimeček B.

Ve čtvrtek 31.5. se hrála důležitá a mimořádně napínavá dohrávka ze 3. kola Petr Šiktanc - Bohumil Šimeček. Partie trvala 82 tahů a skončila remízou. Petr Šiktanc si tak udržel před duem Šimečků bodový náskok. Po zahájení získal Petr určitou převahu, která vyústila v zisk kvality, avšak černé lehké figurky v bohaté pozici náhle ožily a Bohumilovi se partie pevně vložila do rukou. zvláště když v tísni okolo 30.tahu Petr trochu zabloudil. Jenže Bohumil to s aktivitou v koncovce V+J+35 proti S+J+5P trochu přepískl, tahy 33. ... f5 a především zbytečný, i když opticky silný výpad 36. ... Jd1 černé pozici určitě nepomohly. Pozorný Petr na půlminutě našel správný postup a po výměně silného černého Sd4 vznikla zajímavá a pro diváky poučná koncovka V+2P (g+h) proti J+2P (f+g), kterou by měl bílý vyhrát. Petr asi nevyužil všechny možnosti, především včas neprolezl králem dopředu (52. Kf4), černá pozice dlouho držela na nitce a když Petr nevydržel a vyměnil jedny pěšce, tak začala remis naskakovat Bohumilovi do kapsy. Partie stojí za přehrání, nenechte se odradit její délkou a "jen" remízovým výsledkem.

V 7.kole (4.června) se opět blýskalo a diváci nestačili v kritických momentech přebíhat mezi šachovnicemi. Nejklidněji se hrálo a dohrálo v partii Tomáš Sedláček – Bohumil Šimeček. Tomáš zvolil dosti nestandardní vývin a musel na konci zahájení přijmout určitá opatření, která se na jeho pěšcové struktuře dosti podepsala, Bohumil však pravděpodobně nebyl naladěn do boje přesmíru, a tak se spokojil s remízou. Druhá remíza tohoto kola byla mnohem delší a pro oba borce (Petr Pavlíček – Jaromír Pesr) vyčerpávající. Petr získal po zahájení zřetelnou výhodu, ale Jaromír ji dokázal upozadit, když vnutil bílému výměnu dam a nemusel se strachovat o svého krále, tak partie v pozici 2V+2S dospěla po 40.tahu k remíze. Ve třech zbývajících partiích to dlouho vypadalo na masivní vzpouru “chudých”. Tři outsideři stáli určitě opticky a možná i fyzicky lépe, než jejich elově svalnatější protivníci, ale jak už to v životě (nikoliv pohádkách) bývá – vše nakonec skončilo jak mělo. Milan Petras (bílý) sehrál s Petrem Šiktancem opačné rošády. V nejasné pozici si Petr troufl na intuitivní oběť kvality, která byla podložena především Milanovou časovkou. Časovka nakonec přinesla své olověné plody: Milan jednotahově nastavil dámu v okamžiku, kdy diváci se zájmem čekali, co a z jaké vody bude Petr vařit. Petr Šiktanc se tedy veze na vítězné vlně a zdá se, že při něm stojí nebe i peklo.

Evidentně nic nestálo ten večer po boku Radima Pospěcha (černý), který dobře rozehranou partii s Pavlem Ptákem postupně pokazil. Složitá oběť kvality do koncovky 2S proti S+V se záhy ukázala jako nekorektní a černá pýcha (Pe2) byla záhy odpravena. Nemám zprávu o čase, ale zdá se, že i tady do hry významně zakřičela kysna. Zoufalcem večera však mohu směle označit sebe. V partii Alexej Šimeček Petr Sýkora jsem neměl mít moc šancí, avšak zahájení se zajímavě zvrtlo. Alexej na mne vytáhl jednu z hlavních variant KrálIndické, ačkoliv jsem si prozkoumal, že to hrává bílými jinak. Usoudil jsem, že se připravil a má v mém ukrutně úzkém KI repertoáru něco nachystáno, a tak jsem zariskoval a místo “celoživotního” 5. …d7-d6 jsem grünfeldově zaimprovizoval 5. … d7-d5. Alexej po delším váhání dokončil královské fianchetto, ale pak místo rošády zahrál aktivně 8.e2-e4, což asi není dobře (kniha to určitě ví, ale já zrovna tuhle knihu nemám). Sehrál jsem několik jednoduchých tahů a začal stát nečekaně dobře. Alexej musel zahrát “nezvyklé” tahy typu: 16. Sg2-f1 (stále bez rošády), což mne naplnilo nezřízeným optimismem… (Po partie mi Martin Nečada vysvětlit, v čem je z hlediska černého největší grýnfeldí zádrhel; z průběhu této partie to pochopí každý…). V situaci, kdy se mi zdálo, že bude stačit do Alexeje jen trochu fouknout a bod bude doma, kdy se rýsovaly hezké “pomocné” maty (18. Vc1? Vad8 19.Sg2? Sxe5 20.dxe5 Jc2+ 21.Vxc2 Vd1 mat), jsem dostal nabídku remízy. Před partií bych za ni utrhnul obě ruce, ale teď? Na takovou remis je přece dost času. A tak jsem hrál dále ale po chvilce mi došlo, že už hraje jen Alexej (vytoužená varianta 20.Vxb7? Vfd8 se nestala…) a já si užil na půlminutě strašnou koncovku, ve které mně nefungovalo nic a soupeři všechno. Alexej touto výhrou podržel samostatné druhé místo a jako jediný může ještě ohrozit Petra Šiktance.

Část (“větší polovina”) 8.kola se hrála v pondělí 11.6. a přinesla tři rezultáty. Partie Petr Šiktanc – Petr Pavlíček přešla z Colle-Sytému do francouzské, Petr Pavlíček udržel zavřené centrum, připravil si nástup na dámském křídle a jakžtakž rozehrál pověstného bělopolného chromce. Partie se ale nakonec odehrála na sloupích fgh, kde měl Petr Šiktanc svoje vojska lépe zkoordinována a především, měl místo na jejich náležité přeskupení. Partii v okamžiku, kdy černá pozice byla již na pováženou, rozhodla bílá kombinace, která přinesla Petrovi Šiktancovi do koncovky čistou kvalitu (1:0). V partii Petr Sýkora – Milan Petras jsem prokázal, že prohrát se dá (když se člověk dostatečně snaží) každá pozice. Oproti některým příhodám z minulých kol jsem se aspoň moc netrápil. Milan našel po 40.tahu v klidu hezký obrat, přepóloval hodnocení pozice a byl hned konec (0:1). Partie zkušených matadorů Jaromír Pesr – Pavel Pták nebyla žádná selanka. Po typickém Pavlově zahájení byl Jaromír se svou bílou pozicí nespokojen, avšak jen do doby, než Pavel obětoval pěšce. Následně se v restauraci vedly disputace na téma, jak to vlastně po 17.tahu stojí. Závěru dosaženo nebylo. Pavel v partii situaci rozťal nečekanou obětí figury, která se po nečekané bílé obraně 20.0-0-0!, ukázala jako nekorektní. Pavel měl sice za figuru dva pěkné pěšce, ale šachovnici ovládly bílé figury a před matem je náhle černý a nikoliv bílý král. (1-0) Zbývající partie se dohrají ve čtvrtek 14.6.

V dohrávce 8.kola proběhla rychlá remíza v partii Tomáš Sedláček – Alexej Šimeček, i když to v zahájeni zajiskřilo, tak remis byla shledána optimální pro oba borce. Více se bojovalo v partii Bohumil Šimeček – Radim Pospěch, černý zvolil trochu na můj vkus bojácného sämische (c6 a a6), a tak bílý mohl klidně svou prostorovou převahu změnit na důrazné tlaky na dámském křídle. Radim se k protiakci na králkřídle nedostal, a tak mohli spojení dva bílý pěšci b+c po efektní oběti kvality dokráčet za dohledu bezbrané černé věže skoro až na 7.řadu. Bohumil prokázal dobrou formu a uhrál bílými 3%(4)! V pondělí 18.6. se mělo odehrát poslední kolo, avšak skoro vše, kromě partie Pavlíček – Sýkora, bylo odloženo na čtvrtek 21.6. V partii dvou hráčů, kteří dosud nevyhráli, jsem měl k výhře blíže já, ale zápletku na počátku střední hry jsem raději po posledních zkušenostech odvedl do lepší koncovky (typu +0,6), která měla tuto “počítačovou” hodnotu až do úplného závěru, jenže ve stabilizovaných nestejných střelcích se to vyhrát nedá. Proto remis. Asi jsem měl nechat na desce dámy (19… Dd8-b6) s hrozbou Sd4 a c4-c3, jenže to by se to mohlo zamotat, a když se to může zamotat, tak se to dá i prohrát. A když se to dá prohrát, tak se to u obvykle prohraje, zvláště, když tu partii hraju já. Na popartiovou analýzu se pak vrhli Radim Pospěch a Petr Fajman a “dost jsme si to užili”.

V dohrávkách posledního kola Radim Pospěch (bílý) porazil Jaromíra Pesra, když využil Jaromírova přehlédnutí a sebral důležitého pěšce, a když se následně černá pozice bez rošády otevřela, bylo hotovo (1:0). V derby partii dvou Šimečků šlo o hodně - přímý boj o druhé místo. Bohumilovi (černý) stačila remis - díky lepšímu S.B. Bílý Alexej (bílý) se však vrhl do partie odhodlán, avšak záhy, ještě před dokončením vývinu Alexej nechal stát kvalitu, a tak se oba borci po remíze z pozice (černé) síly mohli vydat na fotbal. Kratičká remis také s rychlým odchodem na fotbal proběhla v partii Petras-Sedláček. Mnohem delší, takřka maratónskou partii si "užili" Pavel Pták a Petr Šiktanc. Po mnoha strastech a nenaplněných tužbách (a také několika důrazných změnách v hodnocení, jak je hlásil fryc Jirky Matysky) se partie dovlekla v "nekonečné" časovce do koncovky D+J. Zde byla završena Pavlovým věčným šachem. Oba mládenci se se projevili jako nezdolní bojovníci. Remis tato zajistila Pavĺovi o chlup čtvrté místo.  

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024