.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Vršovice C 5-3

Výhra po boji.

V zápase jsme měli být jasnými favority, průběh partií i konečný výsledek však tomu moc nenasvědčuje.

 

Dukla_C

 

5-3

Vršovice_C

 

1

Pták

2180

1-0

Melmuk

2092

2

Nečada

2152

1-0

Kukačka

2068

3

Krutina

2046

%-%

Lesage

1961

4

Matyska

2047

%-%

Směták

1976

5

Kasalický

2049

%-%

Pokorný

1864

6

Sýkora

2003

%-%

Karkuš

1892

7

Sakař

2040

0-1

Fiala

1909

8

Světlý

1930

1-0

Novák

1997

  

2056

________

 

1970

Na lichých bílé.

Vršovice jsou vážně namočeny v sestupových vodách, ale jako by jim to bylo jedno, dostavili se k nám do Podbaby v silně improvizované a podle slov jejich kapitána na poslední slepované sestavě. Avšak ti VršoBorci, kteří ještě drží prapor neprodali kůži lacino.

My jsme po třetí porážce mohli hrát klidně, protože postupová příčka nenávratně mizí za obzorem, ale možná jsme to s tou bohorovností trochu (někteří) přepískli.

Ukazatel skóre se nejdříve třikrát pohnul rovnoměrně. Na 4. Jirka Matyska něco postavil černými, pak si vzpomněl, že má doma, v Pyšelské pahorkatině, hladovějícího psa, nabídl remízu a odjel splnit svou veterinárně-vyživovací povinnost. Mezitím na 3. Ivan Krutina postavil jakési otevřené sicilské schéma, soupeř však s málem času vyřešil určité obtíže při přechodu do stejnobarevné střelcovky s hodně pěšci, která se zdála pro oba hráče neprůchodná. Petr Kasalický na 5. od zahájení trpěl, nejdříve pracně převedl dámu z d1 na f2, aby ji vzápětí pod dotěrnou palbou lehkých černých figur opět (metodou úprk po jediných polích) dovedl na d1. Pak už se z pasivity nevymotal ,soupeř naštěstí spíše měnil, než dotíral, a tak se v pozici D+LF (ta Petrova LF o poznání chromější) zaknihovala třetí remis. (1%-1%)

Vzápětí však do nás uhodilo. Miloš Sakař 7. vyšel ze zahájení s jasnou optickou, objektivní i subjektivní převahou, jeho volný, figurkami dostatečně podporovaný Pd6 v otevřené pozici měl být jasným trumfem v náročné pozici se 6 TF. Jenže se to nějak zamotalo (přesněji, diváci, kteří kritický okamžik sledovali, tak se nestačili za hlavu popadat), a po zápletce sice Milošovi zůstal silný Pd6, ale v koncovce 2V proti D+V. Když VršoBorec Pd6 zablokoval, bylo hotovo. Tato výhra byla po 4 kolech pro Vršovice první. Však to VršoBorci vítali jako tuplované vánoce. (1%-2%)

Naštěstí v okamžiku Milošovy agóóónie už stáli ostatní DuklaBorci dobře. Když to vezmu odshora: Pavel Pták na 1. má kvalitu více v uzavřené pozici, ona půjde otevřít, ale pak se rozehrají i černé figury – pohodlná koncovka je dost daleko, ale výhra by měla nastat. Martin Nečada 2. odehrál Pircku podle knih, soupeř teorii vymýšlí, jde mu to ztuha a navíc ustupuje Jezdcem d4 nikoliv knižně a bezpečně na e2, ale na f3, což Martina vyprovokuje k oběti figury. Oběť tato by vedla k vynucené remíze, kterou Martin se soupeřem po partii našel (potvrzeno frycem), soupeř oběť nepřijal a držel (dle fryce) malé plus, avšak nedostatek času se u bílého zhmotnil zanedlouho v horší 4V koncovku, a pak po několika nepřesnostech má Martin velmi pohodlnou koncovku V+4P proti V+2, výhra je na spadnutí. Já, Petr Sýkora 6., jsem ze zamotaného pircového zahájení, získal trochu lepší koncovku 4V a nestejní střelci. Nějaké tlaky jsem vyvinul, ale vedlo to jen do nestejných střelců s pěšcem více, můj střelec o poznání aktivnější, protože měl co napadat. (Axsi jsem měl nechat na desce jeden pár věží, ale to by mi mohla bílá věž občas něco napadnout…) Na KrálKřídle máme pěšce na opačných barvách, B: Pf4,h4 Č” Pf5,g6,h7. Tady mám jasnou převahu, bohužel na dámském křídle je to zcela statické a není kudy prolézt králem. Jestli se soupeř nesplete, tak remis. Jirka Světlý 8. má aktivní pozici a lepší čas a zdá se, že by mohl prorvat pěšce d+e hodně daleko. Nadějné, ale výhra to ještě není.

Tři partie skončily skoro stejně: Nejdříve moje: (6.) soupeř byl pozorný, královské křídlo pohlídal králem a dámské střelcem a remízu přesně na krok udržel. (2-3) Martinův soupeř po 40.tahu seznal, že koncovka je beznadějná. Martin má nejen 2 floky víc, ale aktivnější věž i krále. (3-3) Klíčovou zápletku ve své partii zvládl Jirka Světlý bez zaváhání a nahrnul na soupeře pěšce a za nimi figury, i zde se po 40.tahu nehrálo. (4-3) BTW: Podle výsledků Jirky Světlého by se dali řídit hodinky, protože neochvějně střídá výhry a prohry (1-0-1-0-1-0-1).

Pod gilotinu se blíží partie na prvním stole. Pavel má stále čistou kvalitu (materiál je cca B: D+2V+S proti D+V+S+J a 5P na každé straně). Trochu jsme znervózněli, když Pavel pět minut přemýšlí a pak zahraje, sice pevnou rukou, přesto vyčkávací tah. Více jsme znervózněli, když se to opakovalo ještě dvakrát. Na desce se nic neděje, zatímco na hodinách máme 7 minut proti 14 minutám. Mávám Pavlovi před hlavou ukazatelem skóre, Pavel vstane a řekne mi větu, která každého kapitána v podobné situaci musí odzbrojit: “Asi byste chtěl, abych to dal za remis, že?” Situace je navíc komplikovaná tím, že Pavel hraje s Petrem Melmukem, bývalým (cca 1982) členem Údy, s kterým jsme zažili v mládí mnohá náramná dobrodružství na desce i mimo… Podrbal jsem se na hlavě a řekl: “Chtěl i nechtěl, já vám, Pavle, věřím!” Pavel si sedl, zatvářil se bojovně a začal tahat rychleji a hned vyměnil dámy. V dalším průběhu se ukázalo, že Petr Melmuk naopak zpomaluje a ztrácí půdu pod nohama – Pavel totiž pozici v koncovce 2V+S proti V+S+J trochu otevřel, ale jen pro svoje věže. Avšak napínavým okamžikům není konec: Pavel má 4 minuty proti 7 minutám a stále zapisuje. Seděl jsem naproti a byl líný vstát, a tak jsem Milošovi Sakařovi pohledem a zcela názornou pantomimou naznačil, že by měl Pavlovi zabavit tužku. Milošovi zasvítila očka, že může být dnes večer užitečný a odebral Pavlovi partiář, takže Pavel ještě několikrát po svém tahu vzal tužku, a snažil se tah zapsat přímo na stůl. Když jsem mu ukázal, že kysnu zapisuji já, tak si konečně plané tužky přestal všímat a všichni okounějící DuklaBorci si mohli oddechnout. Pak už to šlo jako po másle, Petr Melmuk dohnal Pavlův čas, bílé věže na a a b sloupcích masírují černého krále, matu černý zabráním odevzdáním věže a pak už je to jen pochod pěšce do bílé dámy a rychlý mat. (5-3) Pavel nám předvedl rychlou a především drtivou techniku. Byla to radostná tečka. Užili si ji nejen ten večer aktivní DuklaBorci, ale i pravidelný, věrný, vděčný a všestranně užitečný divák Petr Nečada. (5-3)

Výhra je nám ovšem zcela na nic, protože STS Chvojkovice-Brod (tzv. slušnej oddíl) vyhrávají a k titulu stačí jim v předposledním kole remizovat s Porgem B. (tabulka)

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024