.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Tachov - Dukla A 3,5:4,5

Tachovští v kombinované sestavě určitě nebyli v utkání favority, ale průběh zápasu tomu neodpovídal a vítězství bych označil jako šťastné.
Partie jsou díky soupeři již v sekci partie k přehrání.

ŠK Tachov

 

TJ Dukla Praha

Turner Jan (Z)

2376F

1

-

0

2269F

Fajman Petr (HZ)

Toman Jaroslav (Z)

2255F

0

-

1

2225F

Bauma Jiří (Z)

Šperl Hynek (HZ)

2043F

0

-

1

2223F

Muroň Miroslav (Z)

Husák Antonín (Z)

1994F

0

-

1

2205F

Novák Petr (CZ)

Danko Jiří (Z)

1993F

½

-

½

2106F

Nečada Martin (Z)

Jakl Aleš

1989F

½

-

½

2112F

Sedláček Tomáš

Truksa Václav

1873F

1

-

0

2036F

Pospěch Radim

Bečvář Miroslav

1000N

½

-

½

2029F

Lýsek Lukáš

 

:

   

Tachov měl převahu na prvních dvou deskách, zejména Turnerovy výsledky v družstvech jsou velmi přesvědčivé a Petr (1) měl těžkou roli. Tato partie se brzy dostala mimo obvyklé cesty a Petr řešil aktivitu předsunutých bílých figur obětí kvality. Zda byla kompenzace (pěšec a dvojice střelců) na začátku dostatečná, to si bez analýzy netroufnu říci, ale po řasové kontrole se kvalita (tím myslím materiál na šachovnici) prosadila.

Jirka (2) se do svého soupeře pustil již v zahájení – v autě si pak stěžoval na chybný tah h4, na který prý nebyl čas, ale pozice ve střední hře vypadala docela nadějně. Výhodu si držel až do věžovky, kde ovšem nebyl na soupeře dost přísný a umožnil mu postavit remízovou pozici, ale ten se vzápětí spletl a partii odevzdal.

Moje (3) Královská indická se mi po zahájení začala dost líbit, když mi soupeř umožnil převést koně na d4. Po následných výměnách jsem bílému vytvořil dvojpěšce a ve spojení s dvojicí střelců jsem doufal ve světlé zítřky (můj názor sdílí i Rybka). Jenže jsem se pak snažil pozici moc rychle vyřešit a výhoda se postupně rozplynula. Na desce vznikla rovná pozice (Rybka: 0.00), ale v té chvíli se rozhodlo mimo desku: hodiny signalizovaly soupeřovo překročení času. Po partii mne soupeř, který dělal zároveň rozhodčího, znejistil, když mi ukázal v  materiálu pro rozhodčí popis chyby použitých hodin v použitém režimu (20), kdy občas hodiny přidají půlhodinu a že se má používat režim 21. Trochu nepříjemná situace … věděl jsem, že soupeř hraje na půlminutě a tak mne překročení času nepřekvapilo, považoval jsem jej za pravděpodobné, ale hodiny jsem nonstop nesledoval, tak úplně nevím, co se stalo. Nicméně partiář byl již podepsán. V následné analýze jsme se točili kolem varianty 34. – Db8 35. Ve7 Vd8 36. Dxf4??, přičemž jsme si nevšimli, že po následujícím Sg4 je okamžitě po partii.

Třetí vítězství našich barev přidal Petr (4), kterému soupeř v zahájení trochu pomohl (ztratil zbytečně tah) a pak se zdálo, že má Petr již pořád navrch. Zda bylo opravdu tak, nevím. (Petr po odchodu od analýzy: „Když se tam začaly objevovat varianty, které pro mne nedopadaly dobře, šel jsem raději pryč.“)

Martin (5) postavil docela zajímavé zahájení, aby vzápětí podle zvyku (a dohody) nabídl remízu s úmyslem spojit návštěvu Tachova se soukromými záležitostmi.

Tomáš (6) měl ze zahájení jen platonickou výhodu, kterou nedokázal stupňovat – průběh jsem přesně neviděl, počkám na partie.

Radim (7) rozehrál Královskou indickou, jak se má – s prudkým útokem na bílého krále. Když ale přišel čas sbírat plody, začal zmatkovat a partie se otočila.

Lukáš (8) stál proti Holandské určitě dobře, ale když jsem se po nějakém čase, kdy jsem byl připoután ke své partii, podíval na stav, viděl jsem remízu … jak se to stalo, nevím.

 

P.S. Přehrál jsem si partie a připojuji dodatečně pár postřehů:
(1) Petr za kvalitu kompenzaci zpočátku měl, Rybka mu vyčítá, že se nepustil rychleji do postupu b4 a oslaboval se aktivitou na královském křídle.
(4) Petr stál na výhru prakticky start - cíl s výjimkou tahů 26-27 (šlo 27. - Jxd5)
(6) Tomáš se dostal dokonce do horší pozice, kterou ale v pohodě udržel přechodem do nestejných střelců bez pěšce
(7) Radim stál velmi dobře i po výměně dam, byť se partie hodně točila - definitivní chyba byla až 39. - Vxg2

(8) Lukáš pustil výhodu postupem f2-f4xe5 (lépe bylo proti e5 použít všechny těžké figury a pěšce f2 nechat na místě nebo jej přetáhnout na f5.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024