.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Gambit Jihlava 3:5

Jak se pohodové utkání proměnilo ve zlý sen.

 

ŠO TJ Dukla Praha

 

Gambit Jihlava

Orság Milan (H)

2378F

1

-

0

2102F

Škoda Martin

Fajman Petr (H)

2267F

0

-

1

2104F

Jurek Miroslav

Bauma Jiří

2246F

0

-

1

2074F

Bukáček Lubomír (H)

Muroň Miroslav

2211F

0

-

1

2002F

Seidl Antonín

Orságová Silvie

2163F

½

-

½

2058F

Motáček Vladimír (H)

Koubek Václav ml. (H)

2065F

½

-

½

1959F

Mouryc Tomáš

Pospěch Radim

2030F

0

-

1

1804F

Skořepa Jakub

Soukal Rudolf

2037F

1

-

0

1766F

Skořepa Tomáš

 

3

:

5

   

Na začátku se zdálo být vše v pohodě – zatímco my jsme nastoupili v relativně silné sestavě, soupeř přijel bez prvních dvou desek. Když jsem po chvíli obcházel pozice, říkal jsem si, že na prvních dvou deskách bychom mohli udělat bod a půl (ať se chlapci dohodnou, kdo vyhraje), Jirkova partie je již jen otázkou času, já taky nestojím špatně, Silvie má jasnou převahu, možná trochu trpí Vašek černými, ale snad to udrží, Radim má plus a Ruda nestojí hůř. Prostě v pohodě a s rezervou.

Nejdřív se rozplynula výhoda u Silvie (5) – mohutná dvojice centrálních pěšců se nějak nevhodně nebo v nepravou chvíli hnula … a byla z toho „jen remíza. ½ : ½.

No jo, ale pak to přišlo. Bohužel to začalo v mé (4) partii. V pozici, kde mám výhodu, jsem podlehl šálení smyslů, že hrozím matem na první řadě a úplně jsem přehlédl, že soupeř může po šachu věží představit jezdce na f1. Soupeř mi klidně sebral koně věží opustivší první řadu. Byl jsem na tom skoro stejně jako Nakamura včera proti Carlsenovi … taky jsem si mohl hlavu ukroutit, ale partii to nezachránilo. ½ : 1½.

Následně se pokazila partie Petrovi (2). Po mohutné výměnné operaci vznikla rovná koncovka, ale Petr viděl, že může sebrat pěšce na b2. Bohužel si neuvědomil, že jeho jezdec bude na b2 chycen. Za jeho vysvobození resp. Výměnu musel Petr zaplatit dvěma pěšci a bylo po partii. ½ : 2½.

Vašek Koubek měl opět černé, ale vyrovnal se s tím a přestál jistý nápor bílého, aby pak kolem 30. tahu (když to už s mužstvem nevypadalo dobře, odmítl remízu a vytvořil si nadějnou pozici. Výhodu ale bohužel svým 40. tahem pustil a musel se spokojit s remízou. 1:3.

Radim (7) měl v partii dlouho převahu. Pak ji postupně pouštěl (Rybka např. doporučuje 20. Dd6 +/-), až přešel do rovné věžovky (zpočátku dokonce trochu lepší). Tam však našel několik nepřesných tahů, kterými se dostal do těžko ubránitelné pozice. 1:4

Další rána osudu nás postihla v Jirkově (3) partii. Jirka svého soupeře přehrál velmi netradičním (a možná trochu riskantním) postupem proti Skandinávské. Když ale nastal „cherry picking time“, projevil přehnanou zdrženlivost. Soupeř se nějak vykroutil a, když se Jirka vyhnul remíze, další šanci již nedostal. 1:5

Ruda poté, co přestál zajímavou zápletku těsně po zahájení, získal jasnou výhodu, kterou už v partii nepustil, byť se uplatňování protáhlo. 2:5

Milan nemohl dlouho získat převahu. Nakonec se mu to ale přeci jen povedlo někde kolem 40. tahu a závěr byl pak překvapivě rychlý.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

To už se mi dlouho nepovedlo takhle exkluzivně partii pokazit. Dostalo mě, že jsem měl příliš mnoho dobrých pokračování, když ale žádné z nich nebylo hladce vyhrané.

03.02.2014 13:49


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024