.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – STS Chvojkovice Brod A 3%-4%

Důležitý zápas jsme zaslouženě prohráli. Soupeř byl v den D a v hodině H lepší.

STS Chvojkovice potvrdili dobrou formu z předešlých kol a mají “svůj postup” ve své moci, nám nezbývá, než bodovat a bodovat a pořád už jen bodovat a čekat na jejich klopýtnutí.

 

Dukla C

 

3,5-4,5

Chvojkovice A

 

1

Pták

2180

%

Umanec

2186

2

Nečada

2152

0-1

Černík

2199

3

Matyska

2047

1-0

Jurek

2136

4

Sýkora

2003

0-1

Skřivánek

2117

5

Sakař

2040

1-0

Kučera

1985

6

Světlý

1930

0-1

Hackel

2061

7

Štach

2021

0-1

Kříž

2023

8

Kolář

1920

1-0

Umancová

1856

 

___________

2037

________

______________

2070

Na lichých černé

Poprvé jsme letos při nástupu byli elově horším týmem. Na vině jsou jarní prázdniny, které odvály Ivana Krutinu a Petra Kasalického do zasněžených hor. Hrozila neúčast i dalších hráčů: Pavel Pták nastoupil zdravotně indisponován a se sebezapřením, Jirka Světlý se stihl vrátit včas ze služební cesty na východě Moravy (D1 stála naštěstí jen v protisměru), Martin Nečada přerušil svůj prázdninový ozdravný pobyt a jen kvůli zápasu v Chvojkovicích “zaskočil” do 180 km vzdálené Prahy. Miloš Sakař musel zrušit večerní pracovní program. Všem děkuju za mimořádnou obětavost. Bohužel vyšla výsledkově naprázdno.

Zápas jsem skoro neviděl, a tak posloužím jen útržky. Asi po hodině jsem to poprvé rychle celé obešel a hned mne šokoval Martin Nečada (2.), že stojí od desátého tahu na prohru, já viděl pozici po cca 16. tahu, a byl to sladký sen každého černého příznivce králIndické. Hrálo se jen na Králkřídle a hrály tam jen černé figury, a hrály bandurskou. Martin se nechal zaskočit jiným pořadím Králindtahů: “Soupeř mi skvělým pořadím tahů (4...e5 místo obvyklého 4...Jf6) znemožnil přejít do jediné vyhrávající varianty proti královské indické (5. Sg5), a protože všechny ostatní varianty jsou za bílé prohrávající, dopadlo to podle očekávání.” (0-1) Martin prohrál po hodně dlouhé době, snad to na něm nezanechá následky.

Před tísněmi se skóre významně hnulo v náš neprospěch. Jirka Světlý (6.) byl ve střední hře ve středu desky převálcován, zahlédl jsem takové tahy jako e5-e4, Sg7xd4 atp. (0-2) Jirka pokračoval ve střídavých výkonech (co pamatuji, tak pravidelně střídá 0 a 1, asi funguje na střídavý proud).

Do zápasu nás vzápětí vrátil Dan Kolář 8., který odmítl (správně) remis a nepříliš vyvinutou soupeřku (mám na mysli její dámské křídlo!) ve střední hře bez dam přehrál. (1-2) Dan má letos velmi dobrou sezónu, snad udrží nasazený standard!

Před tísněmi to vypadalo docela nadějně. K rovným-nejasným pozicím (1. Pavel Pták 4. Petr Sýkora 5. Miloš Sakař) máme dvě jasně lepší pozice (3.Jirka Matyska 7. Honza Štach). Avšak záhy se to komplikuje. Začalo to u mne…

Po dlouhé době jsem (Petr Sýkora 4.) narazil na hráče 2100+, a tak jsem se snažil, až ze mne pot crčel a krev se cedila. Ovšem, přiznejme si, jaké šanci jsem asi mohl mít, když jsem týden předtím prohrál s hráčem o 550 bodů slabším…? Moje snaha o klidnou anglickou vzala rychle za své, protože soupeř nerochoval a rozeběhl se h-pěšcem. To už jsem jednou hrál a prohrál, proto žádné podcenění, žádné potutelné šklíbení se. V dlouhé výměnné akci si soupeř počíná obezřetněji a já musím zahnout do 4V koncovky, kterou mám mizernou, protože černý pěšec došel na h3, mohl bych dostat snadno mat na 1. řadě. Ztratím spoustu času rozjímáním, jak krýt slabé pěšce, a pak se rozhoduji pozici rychle otevřít (na materiál nehledím), uvolňuji krále, měním jedny věže. Soupeř náhle chybuje, nevšimne si, že můžu měnit i zbývající věže a hrát pěšcovku 4 na 5. Protože si stačím pro černého Ph3 dojít a vrátit se králem do centra. Vznikla napínavá pěšcovka, kde bude rozhodovat každá maličkost. S málem času (zase mi šly, jako obvykle, hodiny rychleji, než soupeři) jsem napočítal obecnou variantu, kdy já běžím háčkem a soupeř efkem, sice si v horším případě staví on dámu dřív, ale protože má krále na e5, tak já babostavím se šachem. Na tuto variantu takřka přesně dojde, ovšem s “drobnou” odlišností, černý král je už na e4, takže stavím dámu bez šachu a soupeř nemá problém ji šachováním vyměnit a nová pěšcovka je triviální, protože černý král bude na dámském křídle u zbylých pěšců dříve. (1-3) Já funguji v poslední době na stejnosměrný proud, přesněji na nulák. Nevíte o nějaké volné zásuvce?

V závěsu za mnou kazí (podle diváků) zcela vyhranou partii Honza Štach. V koncovce V+S měli oba duelanti 2 volném pěšce, ti Honzovi v centru byli mnohem postouplejší, nebezpečnější, dotěrnější a zlejší. Co se přihodilo, nevím, ale důsledky byly pro zápas zničující. (1-4) Nečekaný výkyv dosud úspěšného Honzy byl snad jen nečekaným výkyvem.

Za stavu 1-4 nabídl v časovce Pavel Pták 1. remis (stav pozice netuším, ale lepší jistě nebyla), a tím nechtěně zpečetil naši prohru. (1%-4%). Pavel pravidelně střídá výhry bílými a remízy černými – kéž by toho byla schopna i utrápená část týmu!

Korekci výsledku zajistil Jirka Matyska (3.), který na počátku střední hry obral soupeře o kvalitu a dlouho hrál koncovku 2V proti V+J, a protože byl obezřetný, tak ji dovláčel ke zdárnému konci. (2%-4%) Jirka se snad probral z mrákot a předsmrtných mdlob.

Po časové kontrole zbyl Miloš Sakař (5.), jeho soupeř naštěstí ve velké tísni před 40.tahem promrhal výhodu v pozici, kdy měl za dámu V+S+2P a skvěle sehrané figury. Miloš zručně svou D+V rozehrál a pobral něco pěšců. Takže se partie přiklonila spíše k němu. V cca 45.tahu soupeř kuriózně chyboval, když si 2V+S rozestavil sice aktivně, ale tak, že je Milošova dáma všechny 3 napadla – motiv. B: Kc3, Vf2,Va7,Sd5,Pb3,c4 Č: Kh7, Da3,Vh5,Pa6,g6,g7. Přišlo Dc5!! a visí obě věže od dámy a střelec od věže (Pc4 je náhle ve vazbě) a protože bílé věže nemají šach, tak bílý ztrácí figuru. Tímto hezkým obrázkem jsme se ve Chvojkovicích rozloučili. (3%-4%) Miloš má aktuálně nejlepší výsledek v týmu, daří se mu držet soupeře od těla a především nepropadá panikám, chmurám a výčitkám… Šťastný to muž!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Matyska

Po opakovaných výzvách kapitána, abych taky přispěl do rubriky partie a obzvláště ho zajímala mojepartie z předchozího kola, jsem se rozhodl, že Vám obě dvě partie z posledních kol ukážu. Upozorńuju předem, že ta první je jen pro hráče s dobrou nervovou soustvou a měla by být ukazována v každé učebnici, jak se dá prohrát naprosto vyhraná partie.

18.02.2012 13:14


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024