.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - Viktoria Žižkov 6.5:1.5

Vítězství, které by mělo znamenat jistotu pro další ligovou příslušnost.

Orság - Kopecký 1:0
Táborský - Fajman remis
Bauma - Burdík 1-0
Koubek - Kuba 0-1
Orságová - Kotrba remis
Koubek - Nečada remis
Novotný - Soukup 1-0
Kalousek - Muroň 0-1

Když jsem ráno projížděje kolem fotbalového stadiónu na Julisce uviděl velký poutač Dukla Praha - viktoria Žižkov, bylo mi jasné, že nejde o tuctové utkání. Ostatně výhra v něm by nás snad zbavila existenčních starostí a my jsme tentokrát pro tuto výhru udělali vše. Dlouhé noční analýzy, vyčerpávající rozbor hry soupeřů, ... no ostatně - jako před každým utkáním :-)
Po počátečních tazích se na všech šachovnicích rozhořel lítý boj, v němž se poměrně brzy (přes moji dočasně obtížnou situaci) začala rýsovat převaha našich zbraní. Když nás po poledni přišli podpořit i četní diváci, oba mohli již se zadostiučiněním sledovat rozpad pozic našich hostí. Celkový výsledek se může zdát pro hosty až příliš krutý, ale proč si nepřiznat že je zcela zasloužený :-)
K jednotlivým partiím:
(1) Milan dosáhl v královské indické ze zahájení malou výhodu, která jako by se tah po tahu tak nějak sama od sebe zvětšovala. Když navíc soupeř přehlédl v 27. tahu pěšce, bylo o partii rozhodnuto.
(2) Petr sehrál bojovnou partii, opět s černými figurami. Nutno říci, že Petrovi se daří i černými stavět pozice, které se dají hrát (v tomto bodě na tom skutečně nejsme všichni stejně). V partii vznikla první klíčová pozice kolem 18. tahu - bílý zde černého mohl postavit před složitější rozhodování, než jaké mu připravil v partii. Tam se odhodlal k oběti figury za 3 pěšce, ale iniciativu postupně převzal černý a podle Rybky získal dokonce velkou výhodu, kterou pustil na okamžik tahem 43. - Kh7 (43. - Kf7!) a posléze na trvalo tahem 45. - Sf8? (lépe třeba 45. - Vh2).
(3) Jirka rozehrál bílými Francouzskou trochu po svém, odevzdal pěšce na f2 a když soupeř nezahrál takřka povinné 15. - Sxg3, stál najednou lépe. Hned vzápětí přišla další chyba 17. - Je7 a Jirka neměl problém najít matový závěr.
(4) Jindra černými tvořil proti zavřené sicilské a ve vzniklé složité pozici se orientoval o poznání lépe než jeho soupeř. Ten nejdříve odevzdal pěšce a po chvíli i figuru, ale kromě několika šachů černému králi nic nedokázal.
(5) Silvie již kolem 6. tahu měla pozici, kterou jsem ještě neviděl, což bylo na Tomáše Kotrbu a jeho tendenci spočítat vše za deskou jako dělané, navíc bílá pozice byla určitě příjemnější. Černý brzy téměř vyčerpal svůj časový příděl, ale jak se občas děje, začal v tu chvíli hrát velice přesně. Po přechodu do zcela vyrovnané věžovky dáno za remis.
(6) Martin jako černý bez potíží vyřešil všechny problémy černého v zahájení a v rovné pozici nabídl remízu. Nabídka našla u soupeře plné pochopení.
(7) Jarda se nepouštěl do teoretického souboje - již ve třetím tahu odbočil z vyšlapaných cest, získal svoji pozici a brzy svého soupeře přehrál. V 25. tahu se černý rozhodl odevzdat kvalitu (nebo ji přehlédl, nevím, ale v tu chvíli stál již hůře). Jarda ji po chvíli vrátil a se 2 pěšci navíc partii bez problémů dotáhl. 
(8) Já jsem si se svým soupeřem zopakoval duel z pražského přeboru - zahrál jsem stejné zahájení, jako první kupodivu ale odbočil můj soupeř. Ve vzniklé pozici se mi nepodařilo najít správné řešení a brzy jsem se dostal do těžkostí. Kdyby můj soupeř pokračoval 18. F3 namísto 18. h3, bylo by postavení mého krále zcela zbaveného krytu velmi podezřelé. V partii ale byl tím ohroženějším bílý král - po vydařené oběti jezdce 22. - Jg4! již bílý jen přihlíží exhibici černých figur. 

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

K zápasu jsem dorazil po obědě v domnění, že si užiji lítý boj, ale přišel jsem jen k pohodlné idylce za stavu 2%-% a s třemi vyhranými partiemi. Zdá se, že Áčko konečně našlo optimální sestavu. A já si z letošního DuklaÚkolovníku mohu odškrtnout jednu splněnou položku: Pohodová záchrana Áčka.

06.02.2012 09:49


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024