.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

BOHEMIANS E - DUKLA D 2,5 - 5,5


Vítězstvím nad Bohemkou jsme udělali další krok k postupu

 

Drahorád - Krasnay - 0,5 - 0,5

 

 Nosek - Novotný   0,5 - 0,5

 

 Havrdová - Pospěch   0 - 1

 

 Sochor - Dolínek   0 - 1

 

 Krumphanzl - Štach   0 - 1

 

 Neumanová - Mašek   0 - 1

 

 Vaško - Světlý   1 - 0

 

 Šobotník - Naď   0,5 - 0,5

 

 

 

 na lichých černé

 

 Proti Bohemce jsme nastoupili konečně kompletní a  prakticky v nejsilnějším složení.

 

 Zápas začal velmi rychlou remízou na první desce, když partie se nedostala ani z fáze zahájení. Vzhledem k černým figurám a kvalitnímu soupeři byla plichta Peterovi Krasnayovi kapitánem povolena.

 

 Brzy jsme se ovšem dostali do vedení. Černými jsem získal trochu lepší pozici a nebýt hrubé chyby soupeře, hrálo by se dál. Ten však ustoupil napadeným jezdcem a zapomněl předtím vyměnit věže na d-sloupci. V důsledku toho ztratil pěšce e4 a navíc nebyl schopen nijak rozumně pokrýt napadený bod f2 s naprostým zhroucením pozice. Na to už pan Krumphanzl nebyl nijak zvědavý a partii vzdal.

 

 Vzhledem k rychlé, sedmnáctitahové výhře jsem mohl sledovat dění na ostatních šachovnicích a bylo se, věru, na co dívat.

 

 Jarda Novotný byl silně motivováný, jelikož se mu den předtím v utkání s Bohemkou D stala nemilá příhoda a ve vyhrané pozici si nechal dát věčný šach. Hrála se hra dvou jezdců v obraně a sice Traxlerova varianta. Bílý nevzal na f7 jezdcem nýbrž střelcem, pak však spustil riskantní útok, do kterého investoval celou věž. Žádné maty ani zisky materiálu nebyly v dohledu a můj dojem byl, že to bílý přepískl a body zde brát nebudeme.

 

 Radim stál velmi dobře díky centralizovanému střelci a nešťastně umístěnému bílému jezdci na h3.

 

 Láďa Dolínek soupeře školil v poziční hře. Ovládal věžemi volný sloupec, všechny černé figury byly zcela pasívní a to jsou pozice, které Láďa umí.

 

 Honza Mašek měl dynamickou pozici s oboustrannými šancemi. Snažil se zaútočit na krále, černá měla protišance na dlouhé diogonále. Blížila se oboustranná časová tíseň a výsledek byl zcela nepředvídatelný.

 

 Jirka Světlý stál výrazně lépe. Hrála se sice pircka, postupně  však vznikla pozice, která vzniká v královské indické, kde černý provádí pěšcový nástup na královském křídle a bílý na dámském. K žádné protihře bílého ale nedošlo, ten se omezil pouze na obranu svého krále a vypadalo to, že černý bude úspěšný.

 

 Boris Naď hrál bílými Panovův útok v Caro Cannu a moc se mu nepovedl. Vyrovnaná pozice se postupně převážila na stranu černého a Boris přišel o kvalitu. Čekal ho pouze boj o remízu s nepříliš velkými šancemi na záchranu. Nadějí mohl být pouze špatný čas soupeře.

 

 Výsledek zápasu, který jsme samozřejmě chtěli vyhrát, byl zcela otevřený a v tuto chvíli jsem byl rád, že jsem nastoupil, jelikož v pondělí to v důsledku zdravotní indispozice na to nevypadalo.

 

 Ještě před první kontrolou vyhrál Radim. Po výměně dam a jednoho páru věží získal pěšce a jeho věž na druhé řadě a výborně umístěný střelec na d4 předurčovali výsledek partie. Navíc pro tuto pozici se zcela jistě hodilo okřídlené úsloví šachového klasika o tom, že jezdec na okraji šachovnice je jenom pro ostudu. Nešťastná bílá figurka se neměla kudy dostat do hry a  skok na f4 znamenal její okamžitou ztrátu. 

 

 Partie Honzy Maška dospěla do oboustranné divoké časovky se všemi doprovodnými jevy - boucháním do hodin, kácením figurek atd. V pozici, kde Honza dával příštím tahem mat, sdělila mu soupeřka, že překročil čas. Rozhodčí na zápas nepřišel žádný, kapitán domácích byl zaujat svojí partií, ovšem zasáhl kapitán hostí tj. moje maličkost sdělením, že již bylo odehráno 42 tahů. Následná rekonstrukce partie to potvrdila, takže byla zaznamenána Honzova výhra, která definitivně převážila průběh zápasu v náš prospěch.

 

 Tři další partie skončily jinak, než jsem čekal a potvrdilo se, jak může být někdy ošidné kalkulovat s výsledkem partie. Jarda Novotný bojoval dál, jeho soupeř nejprve vrátil kvalitu a zůstal "pouze" s figurou a pěšcem víc. Bílý však i nadále vytvářel hrozby černému králi a černý odevzdal ještě celou věž - zda to bylo vynuceno nebo se jednalo o přehlédnutí nevím, v nepřehledné pozici jsem se vůbec neorientoval. Materiál se přibližně srovnal, nebezpečí začalo hrozit i bílému králi, navíc měl černý nebezpečného, daleko postouplého volného pěšce. Pak černý odevzdal svoji dámu za bílou věž, ale hned následujícím tahem si postavil dámu novou. Vznikla pozice  D+3p proti D+J+p a ta nakonec skončila remízou. 

 

 Jirkovi Světlému se nepodařilo zmatit bílého krále, pokud jsem dobře počítal, nevyšlo to o tempo. Bílý vyměnil dámy a lehké figury a vznikla čtyřvěžová koncovka, která již výhru neslibovala, spíš byla za černého o něco horší. Pak jsem se věnoval partii Honzy Maška a když jsem se vrátil, Jirka měl o věž míň a partii vzdával. Jak k tomu došlo nevím, ale zřejmě se na tom podepsal velmi špatný čas.

 

 Boris Naď se úporně bránil a soupeř nedokázal kvalitu uplatnit. Nakonec vznikla koncovka J+3p  proti  V+p, která byla zřejmě remízová , Boris ji ještě zkoušel hrát na výhru vzhledem k tomu, že soupeř měl špatný čas. Nicméně jeden pár pěšců se vyměnil a za zbývající dva dal černý věž, takže i zde skončila partie plichtou.

 

 Láďa Dolínek pokračoval v pozičním presu. Černému se sice podařilo vyměnit oba páry věží, bílý toho ovšem využil k přechodu do koncovky jezdce proti střelci. A byl to doslova učebnicový příklad dobrého jezdce a špatného střelce. Většina černých pěšců na polích barvy střelce, ten se zpoza svých pěšců nemohl dostat do hry, pasívní černý král na osmé řadě. Bílý král naproti tomu po černých polích pronikl do tábora černého a společně s centralizovaným jezdcem ohrožoval nepřátelské pěšce. Podle mne Láďa sice propásl možnost postavit černého do zug zwangu, převaha bílého byla ovšem tak obrovská, že to nijak výsledek partie neovlivnilo, pouze to výhru o pár tahů oddálilo.

 

 Zdolali jsme předposlední překážku a postup je blízko, blizoučko.  Kdopak by to po prvních třech kolech, ve kterých jsme poztráceli sedm bodů čekal ?

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024