.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DUKLA D - KOBYLISY E 6,5 - 1,5

Bezproblémová výhra s outsiderem

 

  Červenka - Lhotka   0,5 - 0,5

 

 Dolínek - Hampel   1 - 0

 

 Štach - Brejcha   1 - 0

 

 Mašek - Černý   1 - 0

 

 Světlý - Duchek   1 - 0

 

 Naď - Mlejnek   1 - 0

 

 Volek - Strnad   0,5 - 0,5

 

 Malijevský - Kalaidzidis   0,5 - 0,5

 

 

 

 na lichých bílé

 

 Nastoupili jsme bez prvních tří šachovnic, ovšem Kobylisy zatím všechny zápasy prohrály a tak jsme měli bez problémů zvítězit. Papírové předpoklady se potvrdily a o našem vítězství nebylo sebemenších pochyb.

 

 Zápas začal třemi remízami. Honza Červenka měl minimálně lepší věžovku, kterou asi nešlo vyhrát.

 

 Standovi Volkovi se taky nepodařilo získat bílými výhodu a partie zákonitě skončila nerozhodně.

 

 Anatol Malijevský po domlluvě s kapitánem taky dal partii za remis, jelikož, dle jeho slov, si moc nevěří. Partie sice rozehrává dobře, ovšem pokud trvají déle, začíná dělat chyby.

 

 Tyto remízy však předznamenaly naši výhru. V ostatních partiích jsme stáli lépe a dva naši hráči - Naď a Štach - stáli jasně na výhru.

 

 Boris soupeře  přehrál, získal figuru a tu uplatnil v koncovce.

 

 Já jsem taky  zvítězil bez větších problémů. Černý nerozehrál dobře zahájení, nepříliš šťastně vyměnil pěšce v centru a díky vazbě na e-sloupci se nedostal k rošádě. Pokusil se mě nalákat na vzetí pěšce g7 dámou, která po odpovědi Sf6 neměla ústup. Do této "léčky" jsem však rád spadnul. Stačilo prodloužit variantu o tři tahy a nejenže jsem neztrácel dámu, nýbrž získal celou figuru. Černý král byl navíc chycen definitivně v centru při otevřených  sloupcích. Soupeř pochopitelně nečekal na exekuci a včas se vzdal. Zajímavostí je, že se hrálo stejné zahájení jako v partii Umanec - Bauma   1.e4 c5  2.c3 e5.

 

  Honza Mašek černými vyrovnal a přebral iniciativu. V momentě, kdy začínal rozebírat bílé pěšcové centrum, soupeř přehlédl jednoduchou vazbu a nechal si sebrat figuru.

 

 Jirka Světlý měl ve střední hře dva střelce proti věži a pěšci a perspektivy útoku na královském křídle. Rozhodujícím faktorem byl ale čas. Soupeř měl na osmnáct tahů něco přes dvě minuty a nastavil jednotahově dámu.

 

 Láďa Dolínek hrál pozici s opačnými rošádami a stál pozičně lépe. Teprve po určité době jsem si všimnul, že má figuru navíc, hrálo se však dál. Láďa postupně měnil figury, až mu zůstala dáma a střelec proti soupeřově dámě a k tomu ještě nějaký pěšec navíc. Poté, co propásl okamžitou výhru, rozehrála se bílá dáma a začala šachovat černého krále. Pozice byla sice stále snadno vyhraná, ovšem černý král uhýbal nějak nešikovně a čas běžel. Začínal jsem mít strach, že Láďa nakonec spadne. V momentě, kdy měl na hodinách asi dvě minuty do konce, našel černý král konečně útočiště na b2, kde byl spolehlivě ukrytý před šachováním a černý volný pěšec šel nerušeně do dámy. Bílý se už nepokoušel vyhrát na čas a kapituloval.

 

 Jasná výhra sice potěšila, ovšem nelze ji přeceňovat. Daleko silnější soupeři nás teprve čekají. 

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024