.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DUKLA D - LOKOMOTIVA B 3,5 - 4,5

Zápas promarněných šancí

   Krasnay - Samiec   0 - 1

 

  Novotný - Pavlíček  0,5 - 0,5

 

  Pospěch - Jelagin   1 - 0

 

  Červenka - Katsianikos  0 - 1

 

  Dolínek - Čuchna  0 - 1

 

  Štach - Kučera  1 - 0

 

  Mašek - Líška  1 - 0

 

  Malijevský - Mašek  0 - 1

 

 

 

 na lichých bílé

 

 

 

 Sezónu jsme zahájili zápasem s Lokomotivou a byli jsme favority.

 

Jako první skončil Láďa Dolínek, kterému se partie moc nepovedla. Od začátku stál hůř, nepodařilo se mu získat protihru a když se černé těžké figury prodraly na druhou řadu, byl nucen kapitulovat.

 

 Mojí zásluhou jsme vyrovnali. Hrála se výměnná francouzká, poklidná varianta s výraznými remízovými prvky. Podařilo se mi pevně usadit jezdcem na centrálním poli e4, který byl podporovaný kolegou z f6, čímž jsem získal menší poziční plus. Bílý to vyřešil generálními výměnami, mezitím jsem však obsadil těžkými figurami jediný volný sloupec. Výhoda se tím zvětšila a vyústila ve věžovku s pěšcem víc. Vyhrávat ji nebylo jednoduché, soupeř však pomohl, nechal si vyměnit věž a pěšcová koncovka již byla triviální 

 

 Krátce nato skončily téměř současně tři partie. Honza Červenka soupeře pozičně přehrál a stál výrazně lépe. Nepostupoval však dostatečně důrazně, ztratil několik temp,umožnil soupeři protihru a výsledek partie byl opačný, než jsem předpokládal.

 

 Premiéru si v družstvu D odbyl na první šachovnici Peter Krasnay. A bohužel nebyla úspěšná. Přestože po zahájení stál vcelku dobře, k zisku alespoň půlky to nakonec nevedlo.

 

 Dobrý výkon předvedl Radim Pospěch. V dámském gambitu provedl klasický minoritní útok na dámském křídle. Protihru na opačné straně černý nezískal, hrálo se tak na jednu branku a bílý v pohodě zvítězil.

 

Prohrávali jsme 3-2, přesto to vypadalo, že zápas dovedeme k vítěznému konci. Zajímavé věci se děly v partii Jardy Novotného. Bílý, pan Pavlíček, zaútočil na dámském křídle, kam černý rošoval. Svého krále však ponechal v centru, čehož Jarda využil k oběti střelce za matový útok. Zastavil se však  v půli cesty, polekal se obrany, která ve skutečnosti žádnou obranou nebyla a propásl tak možnost dát soupeři mat. Čímž se situace kardinálně změnila a s dámou proti dvěma věžím a střelci to vypadalo, že to bude černý král, který dostane mat.

 

Zbylé dvě partie však slibovaly plný úspěch. Honza Mašek stál na výhru a šlo pouze o to, jak už to v Honzových partiích bývá, zda stačí udělat předepsaný počet tahů a nespadne na čas. Honza však časovku zvládl a partii vyhrál.

 

 Anatol Malijevský byl taky jasně vyhraný. Věžemi a jezdcem zaútočil na bod g2, který padl a bílý již těžko mohl krýt matové hrozby. Pravděpodobně v časové tísni a pod dojmem, že mat je nevyhnutelný, si však černý nechal zadarmo vzít jezdce. Věž na g2 však tím ztratila krytí a mat se nekonal. Přesto šlo v boji pokračovat a výsledek byl stále otevřený. Následovala však další chyba a okamžitá prohra černého.

 

 Přesto ještě svitla jiskérka naděje, že zápas alespoň zremizujeme. V poslední partii Jarda Novotný dokázal svým králem vykličkovat z obklíčení bílých figur, sebral několik pěšců a naopak jeho volný pěšec znamenal reálné nebezpečí. Objektivně byla partie asi remis, bílý však měl zoufale málo času a vypadalo to, že nakonec spadne.  Pan Pavlíček však zachoval chladnou hlavu a s necelými dvěma minutami do konce partie vynutil opakování tahů.

 

 V zápase, který jsme mohli a měli vyhrát, jsme zopakovali výsledek družstva B a těsně prohráli. Je to škoda, soutěž se však teprve rozbíhá a příležitostí k nápravě bude ještě dost.

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024