.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

ŠK Mahrla B - DAP D 3,5 : 4,5

Spor o výsledek na závěr


Strnad 2034 - Ptáčník 1 : 0
Jarrah 2057 - Červenka 0,5 : 0,5
Žamboch 2056 - Dolínek 1 : 0
Lavrinčík 1937 - Pospěch 0,5 : 0,5
Rývová 1887 - Světlý 0 : 1
Paulovič 1892 - Štach 0,5 : 0,5
Mahrla 1800 - Naď 0 : 1
Kořínek (1250) - Haase 0 : 1

Ve 3. kole jsme narazili na družstvo Mahrly
a očekával se vyrovnaný boj.
První jsem remizoval já v asi vyrovnané pozici,ale s časem o 30 minut horším. Láďa Dolínek se dostal pod drtivý útok a partie skončila matem. Honza Červenka ve španělské výhodu nezískal a s ohledem na vývoj na ostatních šachovnicích přijal nabízenou remízu. Ostatní partie ( s výjimkou Radimovy, jehož pozice i špatný čas vzbuzovaly obavy ) však vyhlížely více než nadějně. Petr Ptáčník získal 2 střelce proti věži. Soupeř Pavla Haaseho hrubou chybou ztratil figuru a po několika zoufalých tazích, vrcholících ztrátou věže, se vzdal. Boris soupeře metodicky přehrál. Nejprve získal pěšce, postupně zvyšoval tlak a útokem těžkých figur po 2 řadě v kombinaci s mohutným jezdcem na f4 snadno rozhodl. Rovněž Jirka Světlý vyvíjel tlak na královském křídle. V časové tísni už soupeřka problémy obrany nezvládla a po jezdcové vidličce, po které ztrácela dámu, už dále nepokračovala.
Stav byl tedy 4 : 2 pro nás. Petr Ptáčník dvě figury proti věži sice neudržel, ale zbyl mu nebezpečný volný pěšěc navíc. Radim pozici i časovku nakonec ustál a ve vzniklé čtyřvěžové koncovce s pěšcem navíc už mohl zkoušet hrát na výhru jedině on. Zdálo se tedy, že zápas spěje k bezproblémové výhře. Ale začaly se dít věci. Petr přehlédl jezdcový výpad, po kterém ztratil kvalitu a pěšce k tomu. Chvíli ještě hrál, ale partie se už zachránit nedala. Radim tedy přestal pokoušet osud a v situaci, kdy měl 4 a půl minuty do konce partie a soupeř o necelou minutu více, reklamoval trojí opakování pozice.

A vtom zasáhl jejich kapitán. Prohlásil, že reklamace je neoprávněná, jelikož reklamovat může pouze hráč, který má úplný zápis a Radim už pár tahů nezapisoval. Soupeř ovšem vzhledem k jeho času zapisovat musel, takže rekonstrukce celé partie z jeho partiáře možná byla. Nastalo velké dohadování, rozhodčí vypadal poněkud bezradně. Nakonec tedy soupeři prohlásili, že souhlasí s remízou této partie a nebudou podávat protest. Čímž jsme zaznamenali v zápase těsné vítězství.
Takže přátelé znalí pravidel,máte možnost se k této situaci vyjádřit

Honza Š

Autor: -


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024