.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla B – Pankrác D 4,5 – 3,5

Sezónu jsme završili výhrou s vicepřeborníkem. Zda byla zasloužená - těžko posoudit.

Na lichých bílé

 

Dukla B

 

4%-3%

DDM A

 

1

Bauma

2279

%

Viták

2226

2

Šiktanc

2149

%

Jandovský

2164

3

Pták

2161

%

Řehák

2164

4

Nečada

2146

%

Kroužel

2193

5

Krutina

2082

%

Lízner M

2039

6

Kasalický

2025

%

Pavlíček

2166

7

Sakař

2093

%

Melich

2074

8

Sýkora

2045

1-0

Lízner J

2053

  

2123

 _________ 

2135

Před posledním naším zápasem bylo již takřka vše jasno. Pankrác D je už neohrozitelně druhá, gratulujeme! My jsem rozhodovali o tom, zda budeme sedmí (porážka), nebo šestí (remis, výhra). I když byly všude rozehrány nekompromisní pozice, tak někteří duelanti rychle podlehli smířlivému jarnímu povětří a rychle byly zaknihovány 3 remízy.

Nejdříve Ivan Krutina 5. rozehrál sicilku, ale to bylo vše. (%-%).

Po chvilce se připojil Petr Kasalický 6., i když jeho partie slibovala ostrý boj při opačných rošádách a velmi vachrlatému pěšcovému centru bílého. (1-1)

Zahájení sice dokončili, avšak střední hru si příliš neužili Jarda Kroužel s Martinem Nečadou 4. Martin sice v zahájení obětoval “volžsky” pěšce, ale tím se strategicko-takticky vyčerpal. Pak si vzpomněl, že s Jardou Krouželem už asi před 167 lety hrál a není vyloučeno, že prohrál! Tato vzpomínka ho natolik vyděsila a vyčerpala, že nabídka remízy byla jediným možným řešením. Soupeř nad nabídkou rozvažoval 0,005 sekundy, aby ji přijal. (1%-1%)

Zápas před prvními kontrolami se výsledkově pohyboval velmi blízko stavu 4-4.

Na první desce Jirka Bauma “obětoval” 2figury za věž a 2 pěšce, hraje se komplikovaná pozice 2V+6P proti V+S+J+4P, Jiřík má na obou křídlech majoritu 3 na 2. Asi dobrá pozice, ale bude se ještě dlouho mlít, a ty černé lehké figury budou kousat…

Na druhé desce Petr Šiktanc drží černými jakousi klidnou variaci francouzské. Pozicím tohoto typu diváci nerozumí, ale dá se očekávat spořádaný přechod do nějaké koncovky, ale jaká bude a jak bude stát, je nejasné.

Na třetí desce Pavel Pták remizuje na pokraji koncovky pozici, která se mi zdála chvílemi horší, chvílemi lepší. Stalo se to v době, kdy jsem řešil ve své partii řadu zásadních problémů, a tak mi příčina smíru unikla (2-2)

Na sedmé desce rozehrál Miloš Sakař bílými Ben-Oni poněkud optimisticky, navíc přehlédl obrat, při kterém soupeř využil nešťastně zchuchvalcované bílé figury a kombinačně sebral bílého pěšce e4 – to je takový ten svorník, který pozice bílého drží. Tato lapálie přibila Miloše k židli, jako kdyby si řekl, tak dost! Dost bylo nul! Aćkoli rozklad bílé pozice měl být podle všech Ben-Oni zákonitostí otázkou několika tahů, Miloš se z průšvihu strategicky vylízal, stále má pěšku méně, ale figurkami se po desce potácí o poznání smysluplněji než soupeř.

Jediný rezultát zápasu jsem do našeho vínku zapletl na osmé desce já – Petr Sýkora. Jarda Lízner pojal svou bílou Pircku velmi optimisticky, zapomněl na rochádu a když začal šmátrat po záchranné brzdě, tak už bylo asi pozdě. V pozici 2V+J proti 2V+S, do které parte přešla hned po zahájení, můj jezdec dominoval a soupeř nevydržel kličkovat mezi stovkami vidliček dlouho. Partii naleznete v sekci Partie. (3-2)

Souběžně s mojí výhrou se před a po časové kontrole velmi vyostřila partie Jirky Baumy 1., kde se náhle bílý pěšci na králkřídle a černí na dámkřídle derou do dam. Remíza byla proto překvapivá, ale vzhledem ke stavu zápasu ideální! (3%-2%)

Remízu v zápase zajistil Miloš Sakař 7., stále v koncovce D+V bez pěšce, ale jsou to jeho těžké figury, kteří kolem černého krále tahají za delší konec. Jindra Melich raději přikryl černého krále svou dámou, tím ale ztratil jakoukoliv šanci na aktivní hru a remis byla zřejmá. Miloš zaslouží pochvalu za nepaniku po nepovedeném zahájení. Navíc PankrácBorci tuto partii považovali od začátku zápasu za snadno vyhranou a výsledná remis je proto značně zpražila. (4-3)

Poslední zůstává u partie sedět, jako skoro vždy, Petr Šiktanc, do koncovky V+S proti V+J si sice přinesl pěšce d5 navíc (zbývající pěšci jsou symetricky 2 na 2 na obou křídlech), ale především francouzského bělopoláka. Pozice je na výhru nehratelná, ale naštěstí stále vedeme a remis k zápasové výhře stačí. Kompenzace Viktora Jandovského je jasná, lepší král, pohyblivější věž a především lepší kůň proti střelci. Ale ani on nemůže hrát dál bez neúnosného rizika. Pankráci už vůbec o nic nejde, druhé místo mají jisté, a tak po několika stále stejných tazích a domluvě PankrácBorců je zapsána sedmá remis v zápase. (4%-3%)

Zápas, ač přeplněný remízami byl docela napínavý a hojné diváctvo (1 ks) bylo při odchodu z HrM vcelku spokojeno

Poznámka na závěr: Občas se mi v družstevních mačích přihodívává, že si velikášsky v duchu říkám, hele, to ale stojím po zahájení dobře, víte co, moji milí ostatní DuklaBorci, dejte to všichni za remis, já ten zápas vyhraji za vás… Tento “sen” se mi tedy splnil…

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024