.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

PRAGA C - DUKLA D 5 - 3

Promarněná šance

 

 

 Kubíková - Ptáčník   1 - 0
 Salač - Novotný   0,5 - 0,5
 Březovský - Pospěch   1 - 0
 Buksa - Dolínek   0 - 1
 Řičánek - Štach   0 - 1
 Ťoupal - Světlý   0,5 - 0,5
 Valdauf - Mašek   1 - 0
 Bečvář - Šmíd   1 – 0
 
na lichých černé
 
 Praga se sešla v silné sestavě, nastoupilo dokonce jejich prvních pět šachovnic, takže jsme rozhodně nebyli favority. Navíc se na poslední chvíli  omluvil Lukáš Fikr, za kterého zaskočil pan Šmíd.
 Zápas pro nás začal dost něšťastně, když ve vyhrané pozici Honza Mašek překročil čas.
 Záhy ovšem bylo vyrovnáno. Můj soupeř obětoval kvalitu a zahájil na první pohled nebezpečný útok. Naštěstí byl v pozici jednoduchý obranný tah, který vše řešil. Útok byl odražen hned v zárodku, kvalita navíc zůstala a přibyl k ní i pěšec. Pan Řičánek udělal ještě pár tahů a kapituloval.
 Jarda Novotný obětoval hned v zahájení kvalitu za dvojici střelců a zadržení černého krále v centru. Oběť zřejmě nebyla zcela korektní, rozvinul se však zajímavý boj. V dalším průběhu se černý rozhodl neriskovat, kvalitu vrátil a přešel do remízové věžové koncovky.
 Těžký úkol měl na první desce Petr Ptáčník. Dostal se do obtížné pozice a aby se trochu vymanil, obětoval kvalitu za pěšce. Kubíková však už šanci nepustila a materiální výhodu uplatnila k výhře.
 Neuspěl ani Radim Pospěch. V koncovce se bílému podařilo vytvořit dva spojené volné pěšce na dámském křídle a ti rozhodli o výsledku.
 Pěkný výkon podal Láďa Dolínek. Získal převahu v centru, svázal černého střelce a nakonec ho i získal. Soupeř však mezitím nastoupil na královském křídle a hrozby bílému králi rozhodně nešlo podceňovat. Láďa se však s přehledem ubránil a materiální převahu proměnil v celý bod.
 Zbývaly poslední dvě partie a přestože jsme prohrávali 3,5 - 2,5, naše šance na úspěšný výsledek byly poměrně značné. Jirka Světlý se snažil vyhrát lepší věžovku a pan Šmíd stál výrazně lépe. Bohužel však nenašel vyhrávající plán spočívající v proniknutí věže na sedmou řadu a zisku pěšců dámského křídla a nepochopitelně opustil věží jediný volný sloupec. Soupeř ho hned obsadil a nezbylo než se věží vrátit. Věže se vyměnily a vzniklá koncovka už nebyla lepší. V následné blicce nakonec triumfoval soupeř.
 Ani Jirkovi Světlému se vyhrát nepodařilo a tak jsme nakonec podlehli 5 - 3.

  Škoda. V zápase, ve kterém jsme měli šance na tři body, jsme nezískali ani jeden. Zkomplikovali jsme si tím  život v boji o záchranu. Je třeba zabojovat v příštím kole a toto zaváhání odčinit.

Autor: honza


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024