.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

příspěvek Petra Kasalického

Na žádost našeho bývalého člena a - jak se zdá - stálého příznivce jsem vložil jeho lichotivé pojednání.

Je mi líto, že skončila šachová sezona. Proč? Není to ani kvůli vlastní hře (zde se hodí známý výkřik:"Já slábnu, ježíš ,já slábnu.." a dobře, že sezona skončila )ale pro stránky DAP a komentáře k zápasům DAP B.

Webová adresa DAP velmi čelné místo mezi mými oblíbenými položkami a pravidelně každý den po zalogování a kontrolo pošty kontroluji se zatajeným dechem ,co se skrývá pod položkou dapraha.wz. Hrálo se? Bude tam komentář k zápasu? A když konečně je, úlevně si oddechnu a začtu do mistrného líčení atmosféry, tak živě udělané, že dramatičnost soubojů je přímo plasticky pod mnou a prožívám s hrdiny utkání jejich partie a průběh matche.

A pokud je ještě v sekci partie některá z lahůdkových partií ,ať už na jednu branku či plná zvratů či alespoň řady malých zvratků, pocit štěstí stále stoupá. A tak, až jsem byl na jediném matchi jako pozorovatel, jsem dobře seznámen s hlavními aktéry a hrdiny. Přede mnou plastiky defilují partie Jirky Baumy, pro které se dobře hodí označení písemnem G (kdysi zavedl Jirka Plešek pro označení pozice jako "guláš" - tedy velmi živou hru, kde se těžko dopočítávají figury). Dále metodická a náročná poziční hra Petra Šiktance, která , pokud neústí v drtící časovou tíseň, vede í obvykle k přelavírování soupeře. Něco podobného metodická a profesorská hra v podání dr.Ptáka. Stále stejný repertoár Martina Nečady, ale stále spolehlivě fungující (starého psa novým kouskům nenaučíš-mně velmi dobře srozumitelné heslo), Bohaté Sýkoří partie, zde rovnost materiálu bývá jen na začátku , a to velmi přechodně- to by bylo ,aby nešlo něco obětovat! . Obvyklá lehkost a přirozenost šoupání Ivana Krutiny (tak kontrastující s vahou jeho osobnosti) , které se ovšem někdy zvrtne . Bleskové partie Miloše Sakaře, u kterých dochází k vylepšení pozice , pokud se podaří Milošovi si sednout na ruce a zamyslet se na déle než 10 sekund. Partie Radima,které se obvykle alespoň 1x otáčejí. Spolehlivost a preciznost Honzy Štacha. A všech ostatních.

To vše mi bude po skončení sezony chybět, hlavně v Sýkorách komentářích -bohatost jazyku a obratů je ohromující a některé obraty by šlo tesat.

Doufám, že svěžest jazyků a obraty téměř konkurující Limonádovému Joeovi zůstanou zachovány pro nasšené četnáře i do příštího roku.

Rád čtu a zejména si přehrávám partie DAPA a i komentáře DAPC a DAPD. Letos se ale urodilo na rozdíl od loňského roku nějak málo Červenků, a tak jsem se málo vzdělal v jemných strategických postupech .

Se zájmem jsem si přečetl i další významné statě- např. o stěhování HrDa do Hiltonu s.r.o.- Přímo plasticky jsem viděl před sebou-jak se hráči DAP s elegancí sobě vlastní pohybují v tomto prostředí jako ryba ve vodě a tím deprimují své soupeře!

Přátelé, zdar vaší práci a snažení, pokračujte po potěchu nejen svou, ale i nadšených čtenářů DAP.wz občasníků.

Autor: Mirek


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024