.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - Vršovice B 6%-1%

Ukázali jsme zuby a zaplašili chmury

Výsledek vyhlíží jednoznačně, avšak zápas byl velmi dlouho napínavý a nejasný, i když určité tendence k náklonu ve směru našeho úspěchu byly patrné od začátku. Hráči Vršovic se trousili do HrMDA velmi ledabylým krokem dlouho po začátku, soupeři Martina Nečady (4) a Ivana Krutiny (5), zahráli první tah s půlhodinovým zpožděním a čas jim pak zoufale chyběl. Oproti tomu všichni DA borci dorazili včas a patřičně nažhaveni. Dramatičnost zápasu bych dokumentoval na jednom faktu: v 21,20 (tedy 20 minut po první kontrole) byl stav stále 0-0.

 

 

DA B

 

6,5-1,5

Vršovice A

 

1

Bauma

2278

%

Šeleljo

2259

2

Šiktanc

2162

1-0

Kohout

2192

3

Pták

2138

%

Markovič

2196

4

Nečada

2142

1-0

Mikušík

2145

5

Krutina

2119

1-0

Dušek

2121

6

Sýkora

2070

1-0

Procházka

2058

7

Sakař

2090

1-0

Holub

2029

8

Pospěch

2026

%

Horyna

1903

  

2128

  

2113

Na lichých bílé

Zápas jsem skoro neviděl, protože jsem buď čučel do své pozice, nebo kafral se spoluhráči, protihráči a divákem (Petr Nečada – který, půjde-li to takto dál, bude slavnostně před nastoupen jednotkou povýšen do hodnosti maskota, protože jeho dvě účasti přinesly dvě výhry) a po partii jsem při analýze jen přihlížel, jak do zadní místnosti přichází další a další DA borci, každý se sluníčkem místo obličeje.

První skončil v 21,21 Jirka Bauma (1), který sehrál (alespoň v zahájení, pak jsem to už neviděl) s Danem Šeleljem šach hluboké budoucnosti, Jirka tahá povětšinou jen pěšci, Dan jen skáče koňma, pak se to asi zklidnilo, závěrečná koncovka 2Věží (Jirka) proti dámě (Dan) skončila remis, kterou Jirka několik tahů předtím předpověděl, asi nějaký dámský věčný šach.

A pak se v zápase protrhl pytel, protože ve několika minutách sbíráme tři výhry. Popořadě:

Partie Ivana Krutiny (5) (jakási sicilka) se nám sice zpočátku moc nezdála, ale buď jsem to neodhadli, nebo to soupeř v časovce kazí, nebo obojí, Ivan jde do “koncovky” s 8 figurami s jasnou poziční převahou, odebere kvalitu, černý bělopolák sice straší na diagonále a8-h1, černá věž obsadila 2. řadu, ale Ivan zkušeně kryje, pak přichází druhá soupeřova tíseň (Ivan má 50 minut) a partie rychle končí. Snad Ivan prorval smůlu a bude to po zbytek soutěže opět ten starý dobrý Ivan!

Moje partie (Petr Sýkora 6) byla po zápase divákem jednomyslně označena za nejzajímavější partii dne. V bojovné a mně konvenující Pircce se soupeř dopustil nepřesnosti a já mohl udržet na počátku střední hry čistého pěšce se stísněnou pozicí. Projevil jsem (asi správně) bojového ducha, a raději obětoval figuru za 2P a značné soupeřovo nepohodlí. Procházka sice dlouze zarošoval, ale bylo to z deště pod liják. V 18. tahu jsem nezahrál efektní tah (který jsem viděl, ale říkal jsem si, že není třeba pozici komplikovat) a bílého nešťastného střelce-Ahasvera jsem napadl špatnou věží. Chvilkové zatmění vyvrcholí ve 20. tahu: Místo triviálního dobrání figury a pokračování v drtivém útoku jsem pohrozil nekrytelným matem, který soupeř pokryl “zezadu”, a já zůstal bez figury, navíc po okamžité výměně dam je tu koncovka bez figury (za pěšce) a moje aktivní figurky 2V+S už na mat stačit nebudou. Soupeř se naštěstí revanšuje kompenzační hrubicí a svého Ahasvera si nechá přivázat. V časovce vzniká 4věžovka s pěšcem více, špatným soupeřovým králem a slabými bílými pěšci. Technickou část partie už zvládám bez příhod a když bílému vyberu královské křídlo, je bod doma! (2%-%)

Chviličku po mně vítězí Petr Šiktanc (2), který zvládl klíčovou zápletku v časové tísni a získal kvalitu (D+2V proti D+V+J). Vráťa Kohout má však za ni 3 pěšce c-d-e, všechny volné, některým zbývají dva, jiným tři kroky k proměně. Petr má však v moci druhou řadu a stačí chytře přeskupit svou artilerii, aby matil právě včas (3%-%)

(Moji a Petrovu partii naleznete v sekci Partie)

Vítězný gól střílí dvojička na zadních deskách, Miloš Sakař (7) a Radim Pospěch (8) končí oba současně. Miloš vítězně, když svého soupeře udolal ve 4věžovce s pěšcem více. Radim remízově, protože celou partii drží asi trochu horší a nepohodlnou “koncovku” o mnoha lehkých figurách. (5-1)

Podobu debaklu dává výsledku Martin Nečada (4). Hrála se králindická, kdy bílý chodí v zahájení střelcem Sc1-e3-c1-f4-b0 apod. a černý chodí koněm Jf6-g4-h6-f7-d9 – prostě taková ta hyperpostmoderna, však to dobře znáte… před 30.tahem – to už Martin stojí trochu lépe – je partie okořeněna časovkou jeho soupeře (8 sekund na 4 tahy a 3 sekundy na 2 tahy). Po kontrole Martin stupňuje tlaky, při symetrické pěšcové výstavbě je každá jeho figura lepší než protivníkova, přichází soupeřova druhá kysna a s ním naprostý rozpad jeho pozice. (6-1)

Zůstávají poslední duelanti, Pavel Pták (3) hrál celou dobu strategicky náročnou, v centru zavřenou pozici, když jsem šel kolem ní naposledy, tak se mi zdálo, že stojí aktivněji a tedy snad lépe, co bylo příčinou závěrečné remízky, nevím, protože jsme si, my už dohravší DABorci, ukazovali svoje skvosty. (6%-1%)

A tak jsme se odpoutali ode dna, vylepšili velmi pochroumané skóre a zvedli si sebevědomí.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024