.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

DA B - PRAGA D 5%-2%

snadná výhra s výrazně oslabeným soupeřem

Zápas s Pragou C byl ovlivněn výrazně v náš prospěch tím, že Pragovka se krutě nesešla, jak kvalitativně, tak především kvantitativně. Dvě kontumace po hodině svedly zápas do úďáckého koryta. A protože zaváhali jen někteří DA borci, zápas se dovalil až k potěšujícímu skóre. Na lichých bílé.

 

 

DA B

  

Praga D

 

e-e

1

Bauma

2237

1*  

Zdeněk

2151

 

2

Šiktanc

2215

 0-1  

Březovský

2140

75

3

Nečada

2145

1*

Mrňa

2000

 

4

Soukal

2134

0-1 

Kacafírek

1991

143

5

Krasnay

2084

1-0 

Buksa

2076

8

6

Krutina

2076

1-0 

Havrlík

1982

94

7

Sýkora

2055

Ťoupal

1933

122

8

Sakař

2095

1-0 

Němeček

1785

310

   

 5%:2%  

   

Po hodině hry a nehry je stav 2-0. Zatímco většina hráčů má ještě v rovné fázi zahájení ustájené koně, tak u Ivana Krutiny (6.) už propukla střelcová koncovka, od pohledu lepší, ale zda vyhraná se neodvažujeme tvrdit. Ivanův soupeř však v partii už několikrát nezanedbatelně pomohl, a tak se očekává, že kooperace bude pokračovat. Tuto dobrou zprávu však kompenzuje Ruda Soukal (4.), který pojal volžskogambittí strukturu nějak netradičně a jeho jedinou vyvinutou figurkou je král, přibližně na poli c6. Sice má figurku víc, ale pozice smrdí hřbitovem. Nesmrděla dlouho, protože přijde zdrcující šach po dlouhé bílé diagonále a je konec. Miniaturka… (2-1)

Zápas naštěstí od potencionálních komplikací vytáhli na sluneční svit Ivan Krutina (6.) a Miloš Sakař (8.). Ivan nejdříve svou střelcovku nějak užužlal do výhry a Miloš si počkal (v lepší pozici) na prahu koncovky na soupeřovu hrubou chybu a jednoduchou obětí kvality s následnými přesceloplátnovými vidlemi přešel do koncovky o třech lehkých figurách, která se nehrála dlouho. (4-1)

Před časovými tísněmi je třeba zápas pojistit. Protože Petr Šiktanc (2.) i Peter Krasnay (5.) stojí oba podle hlášení dozorčího zápasu (Martin Nečada) nepohodlně, tak úkol ulovit pojišťovací půlku spočinul na mých bedrech. Od zahájení stojím pohodlně až dobře, možná dokonce velmi dobře. Právě jsem (Petr Sýkora – 7. ) uzmul čistého pěšce a mohu si vybrat mezi koncovkou 4V+nestejní střelci a pěšec více, nebo možností ponechat dámy a obkličovat oslabeného krále. Pokyn dozorčího zápasu je jasný: Žádné hrdinství, rychle remizuj! Nabízím tedy výměnu dam a remízu, soupeř se chvíli (cca 5 milisekund) radí se svým týmem a remis je fixována. (4%-1%) Následná analýza ukazuje, že pozice je za mne spíše vyhraná než lepší. V koncovce V+nestejní střelci mám pěšce více, soupeř sice volné áčko, ale to pohodlně držím a zatímco na králkřídle je připraven k závalu můj jednolitý blok pěti pěšců, protože soupeřův “vykotlaný chrup” d-f-h je zralý k záhubě. Partii bych asi v té koncovce vyhrál, ale co by člověk neudělal pro družstvo.

V poklidném závěru nejdříve Petr Šiktanc (2.) neodolal tlaku těžkých figur na centrálních sloupcích, izolovaný dvojpěšec bílého, který měl být Petrovým důležitým vkladem do jakékoliv koncovky se nakonec vůbec nestačil projevit, protože Petr byl zahuben ještě dlouho před vytouženou koncovkou. Pan Březovský provedl názorné školení, co to je aktivita figur. (4%-2%)

Mezitím Peter Krasnay (5.) zvládl obvyklou tíseň před 30. tahem. Tady se (na rozdíl od 7. desky) koncovka V+nestejní střelci hraje, Peter má navrch nejdříve pozici a pak i dva pěšce. Po výměně věží musí černý dát střelce za postouplého pěšce, a protože Petrovi zůstaly k střelci pěšci dva (nejen ten falešný…) tak je jeho výhra jasná… 5%-2%.

Zápas se odehrál v poklidu a nebyl narušen ani přítomnými diváky a fanoušky , kteří se dostavili v počtu 1 ks a kteří se chovali tiše a s úctou sledovali boje, které, ač tentokrát nebyly extrémně líté, přesto zaujaly. Především však těší výsledek, který nás opět zasunul do klidného středu tabulky.

Autor: PeS


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024