.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Přebor Prahy v rapid šachu čtyřčlenných družstev 2023

Dukla skončila na pomocné hodnocení druhá, k nezaslouženému vítězství jsme potřebovali o půl bodu víc, k zaslouženému vítězství by ten půl bod musel být 6-tém kole s Viktorkou, která turnaj po zásluze vyhrála. https://chess-results.com/tnr766465.aspx

V pátek večer jsem si vzpoměl, že v mailech probíhalo cosi o šachových turnajích o víkendech, obvykle se k hraní o víkendu nedostanu, ale občas to vyjde. Rychlé prohlédnutí mailu odhalilo rapid družstev na Smíchově a po pár telefonátech jsem zjistil, že se do sestavy ještě vejdu.
V sobotu ráno jsme se sešli v sestavě Mirek Muroň, Petr Šiktanc, Max Hozda, Radim Pospěch, Dan Kolář, Martin Rexa. V rychlosti navržený algoritmus pro střídání vzal po pár kolech za své, střídání po prohře nebo po dvou remízách má dva extrémy, jichž jsme obou dosáhli prakticky v nejkratším možném čase.

1. kolo Dukla - Kbely A 1:3
Hraní brzy po ránu nám zjevně nesvědčí, průměrný ratingový rozdíl 300 se ukázal být zcela převážen brzkou ranní hodinou. Dan(4) nekorektně obětoval kvalitu, Max(3) po nedůrazném útoku na královském křídle nechal soupeři protihru na dámském křídle a přišel o věž za postouplého pěšce, u Petra(2) jsem viděl pouze závěr s figurou méně. Ratingovou převahu potvrdil pouze Mirek na první desce.

2. kolo Praha 4 B - Dukla 0.5:3.5
Mladá soupeřka s nízkým ratingem se bránila velmi kvalitně, hra skončila po výměně všech figur v pěšcové koncovce s králem na páté řadě, že je pozice vyhraná jsem již demonstrovat nemusel
konnčili jsme jako poslední, díky čemuž jsem z ostatních her pouze letmo zahlédl remízu u Dana(3).

3. kolo Vršovice - Dukla 0.5:3.5
Soupeř se černýma nechal zatlačit, do KID výstavby bez d6 se již neodvážil rošovat, místo toho se pokusil o výpad dámou na dámské křídlo, načež její odchyt musel zachraňovat obětí figury a úprkem do rohu, mat na sebe nenechal dlouho čekat. Ratingovou převahu potvrdili Mirek i Max, Radim skončil černýma v korektní remíze.

4. kolo Dukla - Vyšehrad 2.5:1.5
Původně navržený algoritmus pro střídání se ukázal být vhodný leda jako pomocné kritérium. Hrál Dan, který chtěl jít po 4-tém kole za rodinou, díky čemuž na něj potřetí vyšly černé figury. Tentokrát oběť kvality vypadala velmi nadějně, následná dlouhá analýza pozice dopadla dost nejasně. Nicméně ve hře samotné Dan aktivitu neudržel a prohrál na materiál. Zbytek dopadl dle Radimových předpokladů, Mirek i Max udrželi výhodu bílých figur a Petr černýma remizoval.

5.kolo Praha 4 A - Dukla 1.5:2.5
Na průběh tohoto kola si zpětně vzpomínám jenom útržkovitě, zápasovou výhru jsme zajistili s Maxem na zadních deskách, Mirek na první desce udržel remízu černýma.

6.kolo Dukla - Viktoria 1.5:2.5
Poprvé hrajeme s ratingově silnějšímy soupeři. Hrál jsem v turnaji poprvé a naposledy černýma, ze zahájení jsme se poměrně plynule dostali do věžovky se třemi pěšci v téměř základním postavení na obou stranách na dámském křídle a na mě zbylo pokoušet se uplatnit volného h pěšce s věží před ním a soupeřovou veží za ním. Teoretická remíza, nicméně s několika možnostma jak se pokoušet o výhru, zejména vzhledem k nedostatku času na straně soupeře. Nepovedlo se, nezbývá než se na pár týdnů ponořit do Dvoreckého manuálu a osvojit si řádně věžovky. Tentokrát 3 remízy (Max, Radim, Martin) a prohra na první desce.
Pohled na tabulku po šestém kole ukazuje velkou vyrovnanost, teoretickou šanci na celkové vítězství má minimálně 7 družstev. Tentokrát o vystřídání vzhledem k únavě požádal Mirek, do sedmého kola jdeme bez něj nicméně s bojovným odhodláním.

7.kolo Dukla - GROP 3:1
Hraju počtvrté bílýma, nicméně tentokrát se mi zahájení nepovedlo a po výměně většiny figur bylo zjevné že přicházím o pěšce a ještě se bud bránit matovému útoku. Ovšem po drobné nepřestnosti soupeře mi zbyl oproti očekávání volný a pěšec v koncovce s věží a jezdcem. Následně si soupeř připravil matový útok věží, jezdcem a pěšcem kryjícím pole f3, nedošlo mu ale, že tento klasický matový obrazec lze poněkud nečekaně bránit přes volný h sloupec tahem Rh1. Rozhodlo neopatrné napadení jezdce, které jsem si dovolil ignorovat a místo ústupu jsem pochodoval volným pěšcem do dámy, přičemž plánovaný matový útok již nevycházel. Vzniklá koncovka s dámou a věží proti věži a jezdci byla formalita. Vyhráli také Max a Radim, bohužel v časovce Petr neudržel remízovou pozici, ztratil kvalitu a tím celou partii.

Turnaj se nám velmi vydařil, k celkovému vítězství scházelo velmi málo, ať už to byla moje věžovka v 6-tém kole, Mirkovo přehlédnutí pěšce v témže kole, nebo Petrovy smolné časovky. Za zmínku zcela jistě stojí také nečekané třetí místo mladých kluků z Bohemky, performance převyšující rating o více než 500 bodů (třetí deska) se jen tak nevidí.

Martin

Autor: Martas

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024