.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Loko A 4-4

Mimořádně dramatický závěr soutěže družstev! Tři partie v gilotině! Tragédie našeho soupeře. Šachy jako adrenalinový sport!

Kdo u toho byl, tak si to buď užil, nebo „užil“.

Poslední zápas byl pro Duklu C v této sezóně atypický. Poprvé jsme nehráli o záchranu, protože tu se nám povedlo vybojovat v předešlých dvou kolech. Jinak to bylo u soupeřů, sympatických mládenců z Loko A. Loko A totiž vede tabulku o bod před Viktorkou A a k vytouženému postupu potřebuje vyhrát. Sešli se na nás. Prvních 6 desek jistí z 8. desky letos nekompromisní Míra Kamlach (dosud 8 výher a 2 porážky). Kapitán Dukly C (přesněji já) měl při sestavování sestavy docela problémy, nakonec se 8 DuklaCéBorců našlo, a děkuji jim, že přišli a zápas odehráli.

Dukla C    ŠK Loko Praha A 
Bauma Jiří V Z  2140 1 - 0 2275 Walek Petr H Z 
Kasalický Petr V Z  2033 0 - 1 2193 Šindler Michal Z 
Šiktanc Petr Z  1989 1 - 0 2130 Smutný Jan H Z 
Pospěch Radim Z  1869 ½ - ½ 2108 Trapl Dalibor Z 
Sýkora Petr Z  1890 1 - 0 2108 Kubíček Robert Z 
Matyska Jiří Z  1857 0 - 1 2098 Rozkovec Hynek H Z 
Krutina Ivan  1806 ½ - ½ 2049 Benda Aleš Z 
Kuchař Jakub  1397 0 - 1 1972 Kamlach Miroslav 
____________________________ 4 - 4 ____________________________

Jak je patrné z el, neměli jsme mít proti Loko žádnou šanci, ale občas se na čísílka nehraje, důležité jsou tahy na šachovnicích.

Zápas začal podle elopředpokladů: Z těchto prvních třech ukončených partií jsem neviděl takřka nic, protože skončily dříve, než jsem se poprvé vysoukal od své partie. U Petra Kasalického (2.) jsem zahlédl jen koncovku 6 těžkých figur bez pěšce, aktivita Ivana Krutiny (7.) byla zkušeně delimitována a Jakub Kuchař (8.) asi neměl proti zkušenému matadorovi šanci. (%-2%).

Že by se mohl zápas pro Loko zkomplikovat, naznačila moje (Petr Sýkora) (5.) partie. V anglii, kterou mám lety obehranou, se soupeřovi velmi nepovedl jeden tah, a pak už to byla hra na jednu bránu. Nejdříve sebrání důležitého pěšce, následně koncovka D+nestejní střelci (bez dam jasná remíza), kde bílá dáma s bělopolným bílým střelce lítala po bílých polích jako utržená z řetězu. Když už jsem měl 3 pěšce více, tak po vynucené výměně dam se nebohý soupeř vzdal. (1%-2%)

Že by zápas měl být pro Loko pohodlně vyhratelný, naznačila partie Jirky Matysky (6.), po jankovitém zahájení se mi zdálo (seděl jsem vedle), že má Jiřík na počátku střední hry nečekané útočné možnosti. Avšak tato naděje se rychle vypařila, protože Jirka přehlédl v zápletkách jednoduchou obranu bílého. Zeptal se Jirka soupeře tahem Sg7-h6, kam půjde bílá dáma z pole d2, jenže ta nikam chodit nemusela – ani nemohla, protože bílý zahrál „nečekané“ g4-g5 a náhle visí nejen zapomenutý černý kůň uprostřed bílého tábora, ale i ten nebožák na h6. Jedním tahem obě figury zachránit nelze, a tak se hraje, ještě docela dlouho pozice bez figury (zpočátku za dva pěšce) ale ke konci už je to čistá figura navíc. (1%-3%)

Přes první časovou tíseň se přehoupli:

Na první desce Jirka Bauma, který před chvílí ošulil soupeře o figuru a hraje se (baumovitě) rozháraná pozice 2V+S+3P proti 2V+5P. Pozice asi vyhraná, jenže jak? Něco vyměnit, ale pozor, aby bílému zbyl nějaký pěšec, ten na h-sloupci by nemusel stačit, protože falešný střelec. Nebo to hrát na aktivitu svých, ale i soupeřových figur, když si nedáme pozor tak černé věže by mohly nejen věčněšachovat, ale třeba i matovat… Tolik otázek, naštěstí pozici Petr Walek řeší jaksi nepokojně, zatímco Jiřík je ztělesněný klid.

Na třetí desce Petr Šiktanc soupeře v první tísni zcela přehrál (2 pěšce více, obě věže na 7. řadě atp.) ale těsně před kontrolou (přesněji za kontrolou, protože soupeři nezapisovali a blicali do cca 44. tahu), přešel do vyhrané koncovky V+S+J s c+d volnými pěšci navíc. Kdyby to viděl nějaký motor, tak by si asi zoufal, protože z nějakých +15, je náhle „jen“ +5. Ještě to bude chtít předvést nějakou techniku a dát si bacha na oživlého soupeře.

Na čtvrté desce hraje Radim Pospěch od oka prohranou věžovku bez pěšce. Bílý má volné dupački para a+b, Radim má jen převahu 3 na 2 na králKřídle, bílý král na b1, černý král na g8. Když to bílý zahraje „nějak rozumně“, tak si dámu postaví dřív…

Následujících 45 minut do závěrečné gilotiny přineslo divákům nevšední zážitek. Všechny partie skončili během jedné minuty v čase, kdy nejméně jeden z hráčů v každé partii už neměl skoro žádný čas.

Jirka Bauma odvedl precizní super výkon, nervosního soupeře udolal technicky, rozehrál dobře figury, vyměnil jedny věže a posbíral všechny černé pěšce do koncovky V+S+P proti V. Jirkovi zůstal nikoliv ten falešnostřelcový há pěšec, ale pohodlně vyhrávající bé pěšec. (2%-3%).

Soupeř Radima Pospěcha zahrál ve věžovce několik nesmyslných tahů, protože mj. přehlédl, že u jeho dupački para a+b pěšců se včas nachomýtne černý král a dost významně je pozdrží, zatímco Radimův splašený f pěšec chytne bílá věž na poslední chvíli svým tělem na poli f1, ale pak se rozeběhne Radimův další pěšec a bude vymalováno. Závěrečnou sekvenci tahů v této partii jsem neviděl, protože jsem zíral do partie Petra Šiktance (viz níže), a tak jsem zahlédl už jen naprostý závěr, dva holí králové a remíza. Velká pochvala Radimovi za vynalézavou bojovnost. (3-4)

Co Loko ztratila na čtvrté desce, to mohla nabrat na desce třetí. Petr Šiktanc uplatňování svých dupački para c+d také nezvládl a po značně zmatené pasáži vznikla věžovka 2 na 1 (bílý c6 a f4, černý h5), která byla asi skoro určitě jeden tah remis. Jenže pak fatálně – z pohledu celé sezóny – chyboval pan Smutný. Místo toho, aby chytal céčko věží zespodu z pole c1, tak ji umístil na c7, kde ji Petr jednoduchým obratem vyměnil. Pěšcovka se nehrála. (4-4)

Výsledek tento „trochu“ potěšil Viktorii A, která v osobě Alexeje Šimečka celý napínavý zápas dozorovala. Viktorka druhý den v pátek porazila 5%-2% Bohnice a na poslední chvíli nešťastnou Loko přeskočila.

Konečná Tabulka.

Dukla C  

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024