.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Makabi - Dukla C 3%-4%

Trvalo to skoro celou soutěž, než jsme si mohli po zápase říci: „Uf, vyhráli jsme se štěstím!“

Makabi mělo poslední šanci zabojovat o záchranu, a tak se docela sešlo. Do naší sestavy zasáhli nemoci a kolize s týmem B, a tak musel kapitán do boje povolat zálohy.

Rád bych poděkoval všem, kteří na Hagibor přijeli a pomohli k sice čekanému, ale šťastnému výsledku.

Steinitz Makabi Praha    Dukla C 
Richtrová Eliška H Z  2155 1 - 0 2103 Nečada Martin V Z 
Starýchfojtů Josef H Z  1861 1 - 0 2033 Dušek Martin Z 
Shatalov Vladimír Z  1959 ½ - ½ 2016 Pták Pavel H 
Steiner Juraj Z  1878 0 - 1 1973 Šiktanc Petr Z 
Vít Zdeněk Z  1655 0 - 1 1938 Framberk Jan H 
Nepožítek Svatomír  1739 0 - 1 1881 Sýkora Petr Z 
Talmi Yoav H  1728 1 - 0 1887 Matyska Jiří Z 
Bányai František  1674 0 - 1 1808 Krutina Ivan 
_______________________ - _______________________

I tento zápas jsem až na poslední půlhodinu proseděl u své šachovnice, proto budou moje poznámky k ostatním partiím kusé a z druhých ruk.  

Po necelé hodině pohnul skórem Ivan Krutina (8.). Ivan potvrdil dlouhodobou dobrou formu. Partii (podle Ivana) rozhodl hák na začátku střední hry. „Zahrál jsem Ve1, protože kdyby zahrál Ve8, tak by prohrál. A soupeř zahrál Ve8, a prohrál.“ Dobrý rozjezd týmu na chvíli přibrzdil Martin Dušek (2.), který něco pokazil a prohrál. Chmury přidal Jirka Matyska (7.), jehož koncepce ve střední hře: ponechat krále v centru, aby byl aktivní v koncovce, až tato nastane, utržila strašný debakl v podobně koňských vidlí na centralizovaného krále a centralizovanou dámu. Vidle tyto byly přes celé plátno. (1-2)

Vyrovnání a návrat do zápasu zajistila moje, Petr Sýkora (6.) partie. Od zahájení jsem měl v „koncovce“ 2V+S zdravého pěšce více, nicméně moje uplatňování jasné (+3.2) výhody nebylo správné, přesněji: bylo dost pitomé. Naštěstí soupeř v pozici +1.2 chyboval a já si vybíral ze dvou pohodlných výher. Vybral jsem tu, která tam nebyla, a nastala koncovka 2V proti V+S+P, kde do výhry bylo daleko. Naštěstí soupeř udělal ještě jeden blunder, ztratil střelce za 2 pěšce a třívěžovka se nehrála dlouho. Nicméně v té době po těžké chybě musel partii zabalit i Martin Nečada (1.), a bylo zle (2-3)

Ve zbytku stojíme takto: Pavel Pták (3.) má v koncovce D+S proti D+J pěšce méně, ale do prohry je asi dál než do remízy. Petr Šiktanc (4.) hraje nepřehlednou mnohými taktikami zcela těhotnou pozici s vyhlídkou na velkou tíseň. Honza Framberk (5.) hraje lepší stejnostřelcovku, soupeř je pasivní a má pěšce většinou na polích střelce, avšak – zběžný pohled – do bílé pozice není kudy vlézt.

A když bylo zle nedobře, tak náhle vysvitlo slunce jasné, teplé a usměvavé. Petr Šiktanc tíseň skvěle zvládl, soupeř ho dohnal v čase a pak nastavil několik figur, které Petr chladnokrevně posbíral. U Honzy Framberka (prý) nastal pro bílého osudový zugzwang, po kterém musel odevzdat střelce za 2 pěšce. Honzovy zbyly právě dva pěšci dostatečně (po sloupcích) od sebe daleko, aby je bílý král nedokázal pochytat. (4-3)

Zápas zakončil Pavel Pták, který remízou způsobil naše poměrně šťastné vítězství. (4%-3%)

Před posledním kolem máme jisté 9. místo a jistotu udržení. V posledním kole přivítáme v HrMDukla Loko A, která musí pro postup vyhrát. Uvidíme, jak se jim bude dařit… A ještě jedna dobrá zpráva. Éčko porazilo nesesedší se Vršovice a protože USK prohráli na Pankráci, Éčko má jisté 10. místo, posledním kole na USK může i prohrát.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024