.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Derby: Dukla C - Dukla E 5-3

V derby se radovali DuklaCéBorci.

Zápas proběhl ve vřelé a klidné atmosféře, s jednoduchou premisou: Kdo vyhraje, tak se mu výrazně sestupově uleví, kdo prohraje, má ještě jeden opravný termín, remíza 4:4 nic neřeší. A tak se hrálo, zpočátku bojovně, nicméně po dvou hodinách se začaly utvářet tu a tam rychlé remízy.

Dukla C    Dukla E 
Bauma Jiří V Z  2157 1 - 0 1875 Rexa Martin V Z 
Pták Pavel H  2016 ½ - ½ 1896 Maršálek Luboš H 
Šiktanc Petr Z  1973 ½ - ½ 1858 Kolář Dan Z 
Pospěch Radim Z  1903 ½ - ½ 1900 Žáček Petr H 
Sýkora Petr Z  1881 ½ - ½ 1869 Jahoda Ladislav Z 
Matyska Jiří Z  1887 ½ - ½ 1822 Mašek Jan Z 
Krutina Ivan  1808 ½ - ½ 1808 Světlý Jiří Z 
Fryč Lukáš  1804 1 - 0 1605 Malijevský Anatol 
__________________________ 5 - 3 __________________________

Zápas rozhodly „krajní“ šachovnice. Lukáš Fryč (8.) s Anatolem Malijevským hrál aktivně proti izolátorovi, partii rozhodla kombinace s přechodem do vyhrané dámské koncovky (2P+). Anatol minul variantu, kdy by hrál D+V proti D+S+2P ale s holým bílým Anatolovým králem, což mohlo být ještě docela zajímavé. Chvíli poté Jirka Bauma (1.) obětoval kvalitu a vrhl se na nebohého černého Martina Rexa krála, který zůstal jako fackovací panák na otevřených středních sloupcích.

K tomu se přidaly tři rychlé remízy vzadu. Jirka Matyska (6.) s Honzou Maškem – tam se nestalo kromě výměn nic, Petr Sýkora (5.) s Láďou Jahodou, tady to bylo zajímavé, protože jsme společnými silami postavili ve střední hře velmi neobvyklou pěšcovou strukturu. Nicméně jsem k ní nic nevymyslel – přesněji po 35 minutách čučení do pozice v módu „Co s tím budu dělat?“ mne Láďa vysvobodil nabídkou remízy. Což později motor schválil. Pozice sice nestandardní, leč vyrovnaná. I když lidské „motory“ ji mohly hodnotit v rozmezí od +3 do -3, podle nátury a osobních preferencí. Ivan Krutina (7.) přidal svou remízu s Jirkou Světlým v bojovné pozici. Pavel Pták (2.) prý minul nějaký vyhrávající tah (neviděl jsem, ale podle Jirky Matysky „to tam bylo“). I zde zanedlouho došlo k vzájemnému remízovému objetí. (4-2)

Zbývalo někde uklohnit zbývající půlčičku. Což mohl být problém, protože oba zbývající DuklaCéBorci stojí trochu (trošku, trošililinku) lépe a jsou to bojovní DuklaCéBorci. Radim Pospěch (4.) má bohatou pozici, strategicky náročnou, taktikou oplodněnou a vyhlídky na velkou tíseň (20 min/20 tahů). Petr Šiktanc (3.) hraje přehlednou koncovku 2V+S s mírně lepším střelcem a maloučko lepšími pěšci.

Snažil jsem se různými laskavými i výhružnými pohledy, mimikou tváře, gymnastickými prostocviky, valením bulev atp. oběma DuklaCéBorcům jemně naznačit, ať to dají za půl a jdeme domů. Drama vyvrcholilo v okamžiku, kdy Petr Žáček sám Radimovi remízu nabídl a Radim se hluboce zamyslel. Naštěstí vše dobře dopadlo, Radim potlačil bojovnost a remízu přijal, vzápětí se smír zhotovil i u Petra Šiktance a Dana Koláře. Uf. (5-3)

Dukla C je asi zachráněna, přesto by to chtělo tento fakt orazítkovat výhrou v příštím kole na Maccabi. Dukla E se v posledním kole v přímém souboji utká s USK o 10. a tedy (s velkou pravděpodobností) nesestupové místo.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024