.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Pankrác E - Pukla C 4%-3%

Prohra po kolapsu v závěru. Nestačilo vedení 3-1. Déjà vu jako když to vyšije…

Dukla C je letos specialista na prohry 3%-4% v zápasech, kde výhra byla blízko, blizoučko… Bitva na Pankráci se zařadila do letošní temné série.

TJ Pankrác E    Dukla C 
Mintěl Milan Z  1984 1 - 0 2157 Bauma Jiří V Z 
Pick Štěpán V Z  1900 ½ - ½ 2103 Nečada Martin V Z 
Mrkos Miroslav Z  2032 0 - 1 2015 Kasalický Petr V Z 
Straka Jaroslav Z  1896 ½ - ½ 1903 Pospěch Radim Z 
Vrtal Vlastimil  1932 ½ - ½ 1881 Sýkora Petr Z 
Vičar Petr V  2116 1 - 0 1887 Matyska Jiří Z 
Kroužel Jaroslav  2120 1 - 0 1808 Krutina Ivan 
Pajdla Pavel  2020 0 - 1 1804 Fryč Lukáš 
__________________________ - __________________________

Zápas začal darovanou výhrou na 3. šachovnici, soupeř se nedostavil, toto vedení jsme podpořili dvěma bílými remízami na druhé a čtvrté desce. Petr Kasalický, Martin Nečada a Radim Pospěch měli tedy odpracováno. (2-1)

Na zbytku se odehrával tuhý boj. Partie Lukáše Fryče (8.) jsem neviděl, ale dozorující DuklaCéBorci hlásili, že spustil děsný útok, z něhož vzešel strašlivý mat. Lukášovi se partie velmi povedla a všichni, kdo ji viděli, jen pochvalně mručeli… (3-1)

Zápas byl aktuálně naprosto v pohodě, protože:

  • Jirka Bauma (1.) má asi rovnou pozici
  • Petr Sýkora (5) odebral postupně v Pircce naivnímu soupeři tři pěšce, a přešel jsem do koncovky 2V+nestejníS se dvěma čistými pěšci více. Aneb výhra na dosah ruky, stačí si nějakou vybrat.
  • Jirka Matyska (6.) v bohaté střední hře kvalita víc.
  • Ivan Krutina (7.) drží pasivní, docela dost pasivní pozici bez dam.

A pak se to začalo kazit… A to tak že všude a naprosto. Nejdříve Jirka Matyska obětoval věž, s myšlenkou, že dá dámou šach a pak tu černou nekrytou věž dobere, nevšiml si však, že ta dobíraná věž se může po tom šachu vcelku bezpečně představit. Figura méně a bylo po partii. Zanedlouho se partie rozpadla i Ivanovi Krutinovi (3-3)

Nicméně v zápase taháme i nadále za delší konec lana. Já jsem si sice vybral z asi 87 vyhraných postupů ten nejméně vyhraný – koncovka nestejných střelců +2 pěšci, dostatečně po šachovnici roztahaní pěšci, aby je nešlo, až na to přijde, bílým králem a střelcem všechny pochytat. Jenže Jirka Bauma začal pozici v tísni kazit. Což se ke mně donášelo postupně jen z doslechu.

Co se děje u mne? Plánovaným postupem – je to radost, když se daří v typové koncovce realizovat vše podle dlouhodobého plánu, soupeř neví, která bije, hezký zugzwang se povede, ale pak se člověk musí rozhodnout – úplně na závěr – který ze dvou vyhrávajících postupů zvolí. Jeden jsem si vybral. Bohužel to byl ten, který nevyhrával, protože zásadní poučka (je to vyhrané, pokud mezi pěšci, co chtějí jít do dámy, je mezera alespoň dva sloupce) má výjimku, na kterou jsem zapomněl. Když jsem v docílené „vyhrané“ pozici, zjistil, že je to remis, tak Jirka Bauma udělal v koncovce D+V rozhodující kiks a jeho král se dostal pod neodvratný útok. (3%-4%)

Co říci závěrem…? raději nic.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024