.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - SK Praha4 A 4%-3%

Další drama, tentokrát s dobrým koncem.

Dukla D   Šachový klub Praha 4 A
Sedláček Tomáš V Z 2015 0 - 1 2113 Holý Filip H Z
Staszko Martin V Z 1964 ½ - ½ 1890 Kopta Jiří H Z
Novotný Jaroslav V Z 2043 1 - 0 1867 Blažek Miroslav Z
Němec Igor Z 1995 ½ - ½ 1933 Novák František Z
Červenka Jan Z 1967 0 - 1 1818 Zajíček Luděk Z
Dolínek Vladimír Z 1918 ½ - ½ 1612 Caceres de la Calle Eduardo C
Rada Jan Z 1870 1 - 0 1694 Hájek Jiří
Rexa Martin Z 1875 1 - 0 1909 Galandauer Jan
  -  



Soupeři odevzdávali sestavu na poslední chvíli, v jaké síle se sešli na zadních šachovnicích jsem zjistil až po zápase, zejména na poslední šachovnici jsem si díky věku soupeře naběhl do špatného odhadu a dost jsem podcenil zahájení.
Zhruba ve stejnou chvíli skončili Vláďa(6) a Honza(5), v prvním případě remíza, v tom druhém Honza něco přehlédl v domnění že dává mat - 0.5:1.5. Během chvíle svojí partii zremizoval Igor(4). Otočení skóre načal Jarda(3), hru jsem viděl v pozici, v níž už bylo vidět že soupeř nezvládne pokrývat najednou matové hrozby a pěšce. 2:2
Já jsem svojí partii na osmé desce začal prohozením tahů v zahájení, načež jsem zjistil že soupeřův bělopolný střelec je podstatně aktivnější než by měl v dané variantě být. Po mém prvním zaváhání se pozice ještě vyrovnala, nicméně po další nepřesnosti se viditelně začala hroutit. Naštěstí soupeř po zisku pěšce nenašel oběť figury, místo toho se s ní stáhl do obrany, čímž se pozice vyrovnala. Následně přišel o kvalitu přehlédnutím vazby a tuto šanci jsem už nepustil. 3:2
Zbytek vypadal na první pohled optimisticky, Martin(2) stál na první pohled na výhru, Tomáš(1) měl věžovku s pěšcem méně, ale vše na královském křídle, u Honzy(7) se zejména vzhledem k jeho časové tísní hrálo na 3 výsledky. Dlouho jsem zvažoval, zda Honzovi říct, že nám stačí remíza, naštěstí jsem čekal dostatečně dlouho. První časovou tíseň zvládl bravurně a získal vyhranou koncovku s čistou kvalitou navíc, zejména efektní výměnu dam s nečekaným ziskem pěšce diváci velmi ocenili (něco jako Qb8xe5+ RdxQe5 R3xQd6).
Během chvíle došlo k oboustrané časovce u Martina a soupeři se shodli na remíze, spočítat komplikace na posledních 30 vteřinách nešlo. Následně si Tomáš nechal vyměnit věže do prohrané pěšcovky (3.5:3.5).
Tím se se veškerá pozornost přesunula k Honzovi. Honza dlouho, ale precizně počítal výměnu figur do vyhrané pěšcovky a následně zhruba na 2 minutách vyhrál s dámou proti 2 postouplým pěšcům f,g. 4.5:3.5. Tímto jsme si (a zejména Honza) vynahradili podobně napínavou prohru s Vyšehradem. Poslední 3 kola si tak můžeme v klidu užít proti sousedům z horní poloviny a případně zatápět favoritům na postup.

Na závěr mám pro zájemce něco ke studiu koncovek, daná pozice sice v Tomášově partii nenastala, ale k něčemu podobnému mohlo při přesné hře obou soupeřů dojít.
https://lichess.org/analysis/7R/8/8/6p1/6k1/6p1/6K1/r7_b_-_-_0_1?color=white
Napřed doporučuji vypnout engine (přepínač v pravo nahoře vedle nápisu Stockfish 14) a také tablebase (zeleně svítící knížka pokud vidíte tablebase hodnocení jednotlivých tahů).
Úloha k řešení, kam má ustoupit bílý král po Ra2+. A pokuste se najít výherní plán černého pro obě špatné odpovědi. Odpovědi si ověřte pomocí tablebase, jistě v ní najdete řadu překvapení.

Autor: Martas

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024