.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Klatovy 3:5

Vstup do soutěže nám nevyšel …

 

Šachový oddíl TJ DUKLA Praha

 

Šachklub Sokol Klatovy

Novák Petr Z

2177

0

-

1

2321

Hurdzan Tomáš Z

Bauma Jiří Z

2173

1

-

0

2216

Eret Matouš Z

Lněničková Gabriela Z

2146

0

-

1

2221

Flajšman Pavel H Z

Hozda Max Z

2013

0

-

1

2178

Šimůnek Filip Z

Orságová Silvie Z

2084

0

-

1

2121

Kopřiva Martin H Z

Muroň Miroslav

2099

1

-

0

2021

Eretová Jana Z

Sedláček Tomáš

2028

1

-

0

1982

Hrdlica Pavel

Staszko Martin

1979

0

-

1

1879

Šimáček Václav

 

3

-

5

 

 

Dát dohromady sestavu nebylo tentokrát vůbec jednoduché. Nakonec se ale podařilo, byť favority jsme nebyli. Výsledek zřejmě odpovídá poměru sil na hřišti … tedy na šachovnicích.

 

Petr (1) po zahájení trochu zaváhal a dostal se na šikmou plochu, ze které bohužel nebylo úniku.

Jirka (2) se také – zdálo by se – pohyboval chvílemi po šikmé ploše, ale ten je na ní jako doma a tak namísto pádu do propasti, stáhl dolů svého soupeře. Cenná výhra!

Gabriela (3) se nezorientovala správně při přechodu do střední hry a dostala se pod tlak. Následně vyměnila svého černopolného střelce za soupeřova jezdce a dostala se do velkých problémů. Ty se pokusila řešit taktikou, ale soupeř byl na výši.

Ještě hůře se vedlo Maxovi (4), který v rovné pozici spáchal ukázkové harakiri tahem 9. – b5 (namísto Ja5). Soupeř nezaváhal, na b5 obětoval jezdce a následně střelcem svázal Jc6, který se už nedal zachránit (a celá pozice s ním).

Ani Silvie (5) si moc nezahrála – ze zahájení se dostala do horší pozice, a když po 13. De3 namísto Sg5-e3 přišla o možnost reagovat na f6 tahem f4, byla partie prakticky rozhodnutá.

Já (6) jsem sice v zahájení neměl problémy, ale pak jsem si vybral (podle stroje) špatný plán a prý jsem stál trochu hůř. Ale naštěstí jsem to nevěděl a hrál jsem pod dojmem toho, že stojím trochu líp. Soupeřka mi umožnila přechod do koncovky, kde měla úplně paralyzovaného střelce na b2, ale moje pozice vyhraná nebyla, protože nebylo kudy vniknout. Navíc jsem přehlédl pěšce, takže jsem měl o pěšce méně … ale remízu jsem odmítl, protože bílá neměla žádný aktivní plán – na výhru jsem mohl hrát jen já (no objektivně ne, ale pokoušet se soupeřku splést ano), případně partii dát kdykoliv za remízu. Takže se hrálo, pozice pořád na nule, ale v kritické pozici soupeřka kryla svého pěšce c4 (trochu nečekaně jej mohla nechat stát a černý by jej sice dobral, ale víc by nedokázal. Následně se zkusila zachránit obětí nešťastného střelce, ale to vedlo k rychlé prohře.

Tomáš (7) svého soupeře postupně přehrával, aby mu nakonec (na jeden tah) dal šanci na remízu – ta naštěstí zůstala nevyužita.

V Martinově (8) partii se v zahájení hodnocení měnilo mezi +- a -+, později se to ustálilo na oscilaci mezi +- a =. Bohužel poslední kmit byl nepříznivým směrem.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024