.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - GROP CC 3%-4%

V druhém kole přijel do HrMDukla obávaný protivník…

…s kterým pravidelně dostáváme na budku, GROP C, a protože se jim v prvním kole naprosto nedařilo (prohra na Pankráci 1%-6%), tak se dostavili v silné sestavě.

Dukla C_____   GROP CC______
Bauma Jiří V Z 2121 1 - 0 2279 Umanec Filip Z
Pták Pavel H 2018 0 - 1 2115 Sandvik Thomas C Z
Melmuk Petr H 2002 1 - 0 2054 Spurný Ondřej Z
Pospěch Radim Z 1917 ½ - ½ 1976 Matocha Pavel Z
Dolínek Vladimír Z 1927 1 - 0 1964 Klaus Václav Z
Sýkora Petr Z 1886 0 - 1 1966 Čermák Luděk Z
Sakař Miloš Z 1902 0 - 1 1972 Bilunov Denis B. C
Krutina Ivan 1862 0 - 1 1891 Fridrich Michal H
  -  

Zápas jsme však dokázali udržet dramatický takřka do poslední chvilky, díky třem výrazným individuálním úspěchům. Jenže nakonec se vše ve špatné ze stavu 3%-2% obrátilo a GROPáci oslavili výhru.

Zápas jsem skoro neviděl, maje na starosti svou partii, pouze jsem zaregistroval, že se všude hraje bojovný, strategicky ne zcela přehledný, taktikou těhotný a chybami napěchovaný šach.

Partie se vydařili třem bílým DuklaBorcům, kteří postupně donutili své soupeři ke kapitulaci. Velká gratulace! U JiB a PeM jsem pouze zaregistroval útržky a jejich dobré pozice, které „nějak“ vyhráli, tak u VláDol jsem partii (hnedka vedle mé) mohl po očku pozorovat a vidět, jak funguje Klidná síla. Vladimír pozici postupně přetáhl na svou stranu, a když v koncovce D+LF oblehl, přidusil a sebral důležitého pěšce, o výhře byl jasno.

Na černých se nám dařilo výrazně hůře. RaP sice něco popletl na počátku střední hry, ale soupeř asi také nebyl na výši, a tak (prý) vcelku bezpečná remis.  Ještě před časovou kontrolu prohrál IvaK, který se sice bojovně a kombinačně rozútočil, ale cíle – tj. matu – nedosáhl, a byl usušen.  Vzápětí prohrál bílými i MiS, který si nechal do rozhodující fáze partie příliš málo času, a doplatil na to.

Za stavu 3%-2% se přes časovou kontrolu převalily dvě černé partie: PaPt až do časové tísně vzdoroval, ale v ní asi nevyužil, co mu soupeř nabízel a po přidání půlhodiny už asi bylo jasné, že pozici neudrží. Já, PeS, i můj soupeř jsme měli času sdostatek, nicméně i tato „tíseň“ (soupeř 6 minut a já 10 minut na 6 tahů) byla nečekaně napínavá. V KrálIndické jsem v zahájení obětoval pozičně pěšce, a při nezvládnuté zápletce ve střední hře ještě druhého, ale v koncovce V+J+(nest)S byly soupeřovi figury významně pasivnější, a já si mohl vybírat, jak jednoho pěšce doberu a tím partii pohodlně zremizuji. A protože jsem to chtěl udělat efektně, tak jsem přehlédl jednoduchý obrat, ztratil figuru a vznikla koncovka S+4P proti S+J+3P na král křídle. To se ještě dlouho hrálo, ale osudu jsem neunikl. Soupeř předvedl dobrou techniku a svého posledního pěšce dovlekl do dámy. Jaké mne však doma u motoru čekalo překvapení! V okamžiku, kdy jsem mohl pohodlně remizovat (a místo toho hrubicí prohrál), tak jsem mohl ještě pohodlněji partii vyhrát. Navíc tahem, který jsem viděl… Alespoň motor se svého hodnocení -2.5 nehodlá nic slevit.

A tak nezbývá než Padouchem zápasu vyhlásit mne. Dobře mi tak, nedám si dnes po večeři viržínko!         

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024