.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Vyšehrad C 5:3

O metodě preventivní decimace

ŠO TJ DUKLA Praha

 

ŠK Sokol Vyšehrad "C"

Orság Milan H Z

2319

½

-

½

2073

Kunc Jan Z

Novák Petr C Z

2174

1

-

0

1981

Reljič Michael Z

Soural Jan H

2175

1

-

0

2058

Ondo Tomáš C Z

Muroň Miroslav Z

2166

0

-

1

 

Ferková Dominika C Z

Bauma Jiří Z

2121

1

-

0

2002

Řehák Martin Z

Orságová Silvie Z

2111

0

-

1

1884

Neuman Zákoucká Adéla H

Sedláček Tomáš

2048

½

-

½

1913

Zajíček Karel

Hozda Max

1861

1

-

0

1495

Vaněk Jiří

 

5

-

3

 

 

Ve starém Římě měli takový zvyk, že jednotky nepodávající dostatečný výkon byly decimovány, tj. každý desátý příslušník byl popraven. Ten zbytek se pak příště sakra snažil, aby se vyhnul trestu na hrdle i související hanbě.

V naší moderní době jsme se od podobných barbarských zvyků oprostili, ale jak se zdá, něco na tom postupu bylo: totiž když rychle prohraji (nebo postavím prohranou pozici) zbytek týmu se vypne k heroickému výkonu. Takový průběh mělo minulé i toto utkání, ačkoliv dnes to na to vůbec nevypadalo. Na rozdíl od římských kapitánů já podstupuji tuto proceduru ještě před tím, než se může projevit v mé jednotce nějaká zbabělost před nepřítelem …

 

Já (4) jsem prohrál prakticky v zahájení a jediné, co mohu dodat na svou obhajobu, je předchozí odstavec.

Nedařilo se ani Silvii (6), která neopatrným 8. – Jd5 šla na ruku soupeřce a pak se již hrálo podle not bílé. (Přesněji, partie vydržela až do koncovky, ale rozhodnutá byla již brzy.) To nebyl dobrý začátek, navíc ani jinde to nebylo moc nadějné (snad s výjimkou Honzy a Jirky).

V této situaci dostal nabídku remízy Tomáš (7) a tak koukal, zda se to dá nějak zkoušet … asi se nedalo. Rozhodování mu silně usnadnil obrat v Maxově partii, kdy najednou začal na výhru hrát Max, takže Tomáš remízu rád přijal.

Bod Petra (2) byl trochu darem z nebes – Petr byl v partii opatrný i tam, kde to chtělo rázné b5 a dostal se do trochu nepříjemné pozice. Naštěstí si soupeř neuvědomil, že věž postavená na e6 může být sebrána, protože pěšec d5 jest vázán.

Současně skončila i Milanova (1) partie. Milan si pak postěžoval, že si nepamatuje zahájení, ale přes tento drobný nedostatek mne stroj ujišťuje, že si dokázal vytvořit dostatečné šance na výhru (kolem tahu 25 až +2), jenom nenašel správný postup 26. Dd1 s dalším Dh5. Když vedlejší partie skončila, nebyl důvod dál pokoušet štěstí.

Honza (3) sehrál partii prakticky bez příhod – když jsem si ji přehrál, nabyl jsem dojmu, že se KI vlastně vůbec nedá černými hrát … tedy aspoň ne tak přímočaře, jak se o to pokusil černý. Silný dojem.

Jirka (5) přehrál soupeře ve složité „celodvorcové“ partii, kdy nechal černé figury ovládnout dámské křídlo, aby pak soupeři sdělil, že se bude hrát na královském. Partie sice měla 58 tahů, ale rozhodující oběť věže na g6 přišla v tahu 41, pak už se dohrávalo jen z povinnosti.

Maxova (8) partie opět rozhodovala zápas. Trochu lepší pozice po zahájení se přiostřila a (když si Max vzal otráveného b2 a nechal svého krále čelit útoku bílých figur bez podpory dámy, soupeře se pustil do kombinačního útoku: krásné Df7 (využívající toho, že Vf8 musí krýt osmou řadu) mělo vést k výhře, kdyby bílý prostě dobral Jd5, ten ale pokračoval ve hře na krásu tahem Ve8 (hodnocení stroje je najednou +0), aby v následujícím tahu ustoupil neopatrně králem na g2 a teď zase začal předvádět svůj taktický postřeh černý: Jf4 !! partii definitivně otáčí na jeho stranu. Moc pěkné!

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024