.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

2. LIGA DUKLA A – ÚSTÍ 4:4

Ve stínu koronaviru

 

TJ Dukla Praha

 

ŠK Spartak Ústí n. L.

Orság Milan H Z

2294

1

-

0

2096

Přibyl Jakub Z

Novák Petr C Z

2197

0

-

1

1898

Polanský Adam Luboš Z

Fajman Petr H Z

2195

0

-

1

1997

Šmíd Pavel Z

Bauma Jiří Z

2157

1

-

0

1837

Balín Daniel Z

Muroň Miroslav Z

2189

1

-

0

1972

Chrz Pavel Z

Orságová Silvie Z

2135

0

-

1

2000

Kupšovský Václav

Staszko Martin

2083

0

-

1

1886

Hozda David

Pospěch Radim

1978

1

-

0

1801

Werner Hong Quan Dan

 

4

-

4

 

 

Utkání s Ústím se mělo odehrát před čtvrt rokem, ale nástup pandemie ho tenkrát překazil. Přesněji nejdříve jsme přišli o hrací místnost my a soupeř se uvolil utkání uspořádat (byť bylo třeba i tam řešit nějaké překládání), následně ale byly ukončeny či pozastaveny všechny akce a teprve po rozhodnutí o dohrání soutěže jsme nakonec mohli sehrát utkání u nás. V plánovaném termínu 27.6. ale soupeř nemohl přijet, takže jsme byly požádáni o předehrání, což ale nešlo o víkendu, takže nakonec z toho vyšel čtvrteční večer. Tento obsáhlý úvod je jen náznak toho, jak je někdy komplikované, aby se sešlo 2x8+1 lidí na šachové utkání.

Jak je vidět ze sestav a také z postavení v tabulce, byli jsme jasnými favority. Případná výhra nám měla zajistit stoprocentní záchranu, při bodové ztrátě ještě zachráněni nejsme, byť jsme velmi blízko.

První krok k bodovému zisku zajistil Radim (8), který se v drakovi postaral svému mladému soupeři o doplnění zkušeností, které se mu určitě jednou budou hodit. To, že nabývání zkušeností („např. neotálej s Kb1“) je často bolestné, každý z nás zkušenějších velmi dobře ví.

Radima následoval velmi přesvědčivým způsobem Milan (1), který soupeřovu Královskou indickou zcela rozvrátil. Kdybych sám nebyl jejím příznivcem, snad bych černému doporučil jiné zahájení. V tenisové terminologii by šlo o čistou hru.

Následně skončily partie u Petra (3) a Jirky (4), kde si každé družstvo připsalo po bodu. Petr sice nebyl v zahájení se svou pozicí moc spokojen, přesto ale získal velmi rychle podle stroje rozhodující převahu. Nicméně soupeř měl stále nepříjemné hrozby na královském křídle zejména po „malověrných“ tazích 22. g3 a 24. Jd2. Když pak Petr nenašel klíčovou obranu 22. f4, partii už nešlo zachránit. Naopak Jirka od zahájení prokazoval větší porozumění pozici a svoji převahu krok za krokem stupňoval.

Další náš bod jsem přidal já. Jako obvykle se mi podařilo postupně pozici znepřehlednit, takže se pak stala objektem zuřivých popartiových analýz. Přes některé vypuštěné možnosti se mi podařilo dosáhnout vyhrané pozice, ale soupeř mi nedal příležitost najít vyhrávající pokračování, protože překročil čas.

Takže vedeme 4:1, ale zbytek se již tak dobře nevyvíjí.

Nejdříve prohrává Petr (2), který byl celou partii černými tu lehce, tu těžce v defenzívě.

Následně si skvělou bilanci zejména bílými pokazil Martin (7), který měl kvalitu za dva pěšce a jisté šance na výhru, ale nenašel správný plán a soupeř překvapivě jistě svoji šanci využil.

Jako poslední dohrávala Silvie (6). V partii se poměrně dlouho bránila, přežila skutečně těžké chvíle (varianta 31. Jc7 Ka7 32. Dc5 b6 33. Jb5 Ka8 34. Vxa6 Jxa6 35. Dc6 Kb8 36. Dxb6 Kc8 37. Dxa6 s výhrou je sice dlouhá, ale černý nemá jiné tahy) a když trpělivou hrou získala dokonce výhodu, vybrala si ze dvou nabízejících se možností tu nesprávnou (45. De4 bylo na pokraji výhry, f4 s dalším Dg4 vedlo k úderu Vxe3!, který se z dálky snadno přehlédne). Škoda.

Takže příští sobotu držíme palce podbořanským proti Údlicím a kobyliským proti Teplicím. V neděli pak jedem uzavřít ročník do Litoměřic.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024