.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C vyhrála na Vyšehradu 3-5

Výsledkem pohodová, ale průběhem napínavá výhra.

 

ŠK Sokol Vyšehrad E

 

Dukla C

Rut Vojtěch Z

2081

½

-

½

2046

Sedláček Tomáš Z

Vaněk Petr Z

2076

½

-

½

2083

Kasalický Petr V Z

Jirman Pavel Z

1976

0

-

1

2038

Šiktanc Petr Z

Doležal Martin Z

2063

1

-

0

2029

Melmuk Petr H

Paulovič Milan H Z

1756

0

-

1

1984

Pospěch Radim V

Sargsyan Karen H

1918

½

-

½

1926

Sakař Miloš Z

Šlechta Karel

1860

½

-

½

1888

Matyska Jiří

Novotný Josef

1886

0

-

1

1851

Krutina Ivan

 

3

-

5

 

 

Zápas začal jako obvykle dvěma rychlými remizami. Tentokrát na 2. šachovnici se oba Petrové dohodli už asi po 10 minutách. A chvíli poté skončila partie na 1. desce, kde bílý obětoval figuru na h7, ale jen proto, aby vynutil opakování tahů. Tomáš říkal, že tu variantu už viděl hrát i v lize.

Jako další v pořadí skončily partie na 3. a 4. desce. Obě byly podobné v tom, že v nich byly zablokovaní pěšci na mnoha sloupcích. Ale zatímco P.Melmuk nevhodně zablokoval královské křídlo a musel jen útrpně přihlížet, kdy soupeř připraví průlom na dámském a pronikne věžemi po jediném volném sloupci a do jeho tábora, tak P.Šiktancovi se podařilo ještě v zahájení dostat před blokádu svého střelce, který silně znepříjemnoval manévry bílého. Že PM prohraje, se dalo očekávat posledních 20 tahů, zatímco se přiznám, že jsem neviděl, díky problémům ve vlastní partii, jak se nakonec podařilo PŠ prolomit bílou pozici. Nakonec jsem viděl úplně svázaného bílého a rychlý konec. 2-2

Potom zaknihoval bod Ivan, ale když jsem mu gratuloval, tak jsem ještě netušil, jaký měla partie průběh. Ivan mi půjčil partiář na přehrání a co se v té partii dělo, je naprosto neuvěřitelné. Někde kolem 20 tahu Ivan ucpal své dámě jediné ústupové pole a když byla triviálně napadena střelcem, ztratil ji za pouhou jednu figuru. Takže máme poměr sil: S:D. Naštěstí černý byl tak stísněn, že asi musel dát ještě koně. Poměr S+J:D. Černá dáma byla zahnána na b7, kde byla mimo hru a Ivan začal obtěžovat černého krále svými lehkými figurami a byla zde možnost nějakých věčných šachů. Když černý sebral Ivanovi věž na c1, tak ten ji hned nedobral, nýbrž začal šachovat a v průběhu šachování vyměnil svého jezdce za černou věž a teprve potom dobral na c1. Poměr: V+S:D. Černý král ovšem ustoupil tak nešťastně na h6, že mu začal hrozit mat věží z h3. Černý nenašel jinou obranu, nežli odevzdání dámy za věž (obrana tam byla, stačilo jen tahem g6-g5 uvolnit pole g6 pro ústup krále). Poměr:S+J:S. A to už si Ivan nenechal vzít výhru, kterou zaknihoval asi po 8 tazích.

Na 4 body zaokrouhlil náš zisk Radim, který přehrál Milana Pauloviče v zahájení, sebral mu pěšce.Potom jsem zase část neviděl, ale závěr byl kouzelný. Oba protivníci se vrhli do útoku na krále. Představte si pozici, kde z královské indické má černý (Radim) krále na g7, na f6 stojí nějaká černá figura, myslím, že věž, na g5 je bílý pěšec. Milan zahrál Dh6+, po jediném Kg8 sebral gxf6 a hrozí nekrytelný mat na g7. Jenže v pozici je háček, že bílá dáma si předtím odšachovala a stojí na diagonále c1-h6. Takže po gxf6 přišlo okamžité Dxh6 a konec partie. Vedeme 4:2

Kdybych ty šachy hrál pořádně a pozorně, tak jsme v tuto chvíli už vedli 5-2. Jako zahájení jsem výjimečně zvolil Alechinku a hráli jsme variantu mého mládí. Jen jsem musel vzpomínat po tolika letech na správné pořadí tahů. Naštěstí Karel Šlechta se zalekl mé prvotní pseudoaktivity a přešel do tupé obrany a umožnil mi tak převzít totální iniciativu, která vyústila v zisk pěšce, rozbití královského křídla bílého a dominantní postavení střelce na d3, krytého pěšcem c4. Hledal jsem, jak využít to rozbité křídlo bílého a když mi stejně pořád vycházelo, že jednou budu muset pokrýt Pc4 tahem b5, tak jsem se nakonec rozhodl zahrát b5 hned a přišlo ihned Vxd3 a nemůžu věž sebrat, protože bych sám ztratil věž na c5, kde dobírala toho pěšce, co jsem měl více. V totálním šoku jsem nebyl chvíli schopen uvažovat a nepřišel jsem na poměrně jednoduchou možnost, kterou počítač samozřejmě vidí hned, jak dvoutahově sebrat bílému jezdce. Když jsem jakžtakž zase začal přemýšlet, tak jsem se rozhodl pokusit se vyměnit všechny pěšce na dámském křídle a na královském postavit pevnost. Sice se plán povedl, ale vše nebylo podle mých představ, protože jsem musel vyměnit věže a pozice s jezdcem navíc u bílého byla už jednoduše vyhraná. Naštěstí mi vyšel poslední trik, kdy Karel místo aby mě postavil do zugzwangu, se hnal za dalším pěšcem a pozice skončila v koncovce D+J:D, která už byla jasná remis. Tím jsem zaknihoval rozhodující půlku a mohl si jít užívat Milošovu partii.

Miloš v zahájení získal pěšce, ale soupeř měl nepříjemný útok. Když jsem se po nějakém čase znovu na pozici díval, tak pěšce měl Miloš stále, ale ztratil kvalitu. Naštěstí stál poměrně aktivně, černou věž vůbec nepustil vpřed. Kolem 40. tahu mohl opakovat tahy a ukončit tak partii asi o 40 minut dřív. Místo toho se rozhodl sebrat ještě jednoho pěšce, jenže tím pustil věž do svého týlu, kde mu také sebrala pěšce. Pak docela nešťastně ustoupil jezdcem do vazby a přišel o něj, jenže za to už sebral černému posledního jeho pěšce a Milošův pěšec g5 mašíroval do dámy. Černý ještě dokázal sebrat druhého pěšce, ale za toho na g7 musel odevzdat věž – holí králové znamenali závěrečnou remizu zápasu.

Díky bohu za tuto výhru, protože v tomto kole zabodovala i obě doposud bezbodová družstva, takže jsme si zatím udrželi od obou odstup.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024