.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Smíchov A 2-6

Další porážka Céčka je: A) na pováženou B) přes čáru C) k vzteku D) zasloužená

Všechny možnosti jsou správné. V zápase se Smíchovem se podařilo synergovat úplně všechno špatné do jednoho večera. Jinak řečeno: Co se mohlo pokazit, se pokazilo.

Dukla C   ŠK Smíchov A
Bauma Jiří V Z 2165 1 - 0 2103 Urban Zdeněk H Z
Sedláček Tomáš Z 2046 0 - 1 2037 Kovář Josef Z
Pták Pavel H 2047 ½ - ½ 2021 Petrák Robert Z
Šiktanc Petr Z 2038 0 - 1 2026 Kunc Jan Z
Pospěch Radim V 1984 0 - 1 1932 Čermák Jan H Z
Sýkora Petr Z 1910 ½ - ½ 1919 Galan Fernandez Felix C Z
Sakař Miloš Z 1926 0 - 1 2066 Krupička Josef
Dolínek Vladimír 1936 0 - 1 1970 Krupička Josef
 ________________________ 2 - 6  ____________________________

Na poslední chvíli kvůli nemoci vypadl ze sestavy Ivan Krutina, kterého obětavě nahradil Vladimír Dolínek. Po sestavení dvojiček se zápas jevil víceméně vyrovnaný. To se však změnilo přesně po hodině hry, protože Soupeř Jirky Baumy (1.) nepřišel a my jsme se dostali zadarmo do nadějného vedení. Navíc tři partie uprostřed hracího pole (Pavel Pták, Radim Pospěch a Petr Sýkora) vyhlížely nadějně. Jinde, především na 7. a 8. desce to bylo od pohledu horší, ale dotčení, hůře stojící DuklaBorci se tvářili odhodlaně. Že neprodají kůži lacino. Propadl jsem do optimismu: Když to všechno sedne, tak bychom mohli vyhrát i hodně, třeba 6-2…

Jenže před tísněmi se zápas začal hroutit. Poslední dvě desky prohráli prakticky v jedné minutě. Vladimír Dolínek (8.) podlehl tlaku soupeře a ztrácel po zápletce figuru. Miloš Sakař (7.) se nedokázal s typovou pozicí (mám centrum, sice nepevné, ale mám, když ho soupeř začne bourat, tak jsem připraven) sžít. Zůstaly mu na 2 minuty na 20 tahů a soupeř partii rozpletl do přivyhrané (za něj) koncovky V+S+5P proti 3LF+2P, která se nehrála, protože Miloš v 23. tahu spadl. Připadalo mi, že mu přítomnost hodin u partie vůbec nevadila. (1-2

Za chvíli další nepříjemnost: Pavel Pták (3.) pouze remíza, a takové jsme si, my optimisté, u této partie dělali naděje…  A vzápětí katastrofa u Radima Pospěcha (5.). Aktivní, nadějná a především na různé hrozby bohatá pozice se najednou Radimovi zcela rozpadla. Sedě vedle se mi zdálo, že černý obětoval věž za zmatek a nebezpečného pěšce Pe2, a říkal jsem si, že Radim materiál nějak částečné vrátí a bude to dobré, ale pak jsem s hrůzou spočítal, že věže jsou na desce ještě všechny čtyři, takže „návratová“ variant vede k tomu, že Radim má o věž méně, a černý Pe2 na desce stále ještě je. Byl to docela šok, který mi opravdu „pomohl“ při řešení mé partie. Příště se pokusím řídit zásadou: Nekoukej vedle, i když máš dost času a u své vyhrané partie se nudíš. Mohly by tě tam čekat příšerné zážitky… Zápas doprohrál Petr Šiktanc (4.), který na začátku tísně přehlédl kvalitu za pěšce, při opačných rošádách a dámách se mohlo zdát, že to není tak hrozné, ale najednou na šachovnici stála koncovka S proti V, pravděpodobně zcela nehratelná. (1%-4%)

Zbývá moje (Petr Sýkora – 6.) partie. Soupeř zahájení, což byl mišmaš mezi Pirckou, Královskou indickou a bramboračkou, sehrál lehkovážně (odevzdal mi dvojici střelců (Se3xJd4) a můj černopolák byl po celou partii pokladem) a já získal snadno převahu. Pozice 4V a 4LF se hrála pohodlně, takřka sama. A když jsem sebral důležitého pěšce, o mém vítězství nebylo pochyb, tedy alespoň já nepochyboval… Jenže pak na mne nějak dolehla únava a „neblahé skutky na Votici Velenově“ (Karel Čapek, Pád rodu Votických). Vyměnil jsem všechny věže a šel volným g-pěšcem do dámy. Jaké bylo mé překvapení, když soupeř své nedochůdčí figurky znenadání rozestavil do neproniknutelné pevnosti. Kdybych si nechal věž, tak by pevnost dlouho nevydržela… Někdy je zjednodušování na škodu. Kuriózní je, že holomeck fryc takřka celou mou hru chválí. I tu kletou výměnu poslední věže si pochvaluje a v závěrečné (pevnostní) pozici mi dává +1,52. Ale už neukazuje, jak tu pevnost prorazit. (2-5)

Poslední nám zvostal Tomáš Sedláček (2.),který včas rozpoznal, že se zápas řítí do průšvihu, zkusil pozici oživit a dal 2 pěšce za aktivitu. Bohužel soupeř rozvrzané pěšcové slabiny pokryl, aktivitu Tomášových figurek v koncovce V+S proti V+J neutralizoval. A když se ukázalo, že černý koník, i když skákavého typu, sám pozici nezachrání. Byl výsledek jasný. (2-6)

Co říci závěrem? Příště to bude lepší, protože horší už to být nemůže.

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024