.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Kobylisy D - Dukla C 5%-2%

Zase nic...

Po třetí porážce – tentokrát v Kobylisech, kde jsme naposledy vyhráli v době před vynálezem rošády – musíme, chcanechca přehodnotit naše ambice. Původní plány, že všechny zápasy pohodlně vyhrajeme, a postoupíme tak do přeboru, se začínají bortit. Situace je takové, že postup už nemáme ve vlastních rukách, ani devět výher ve zbývajících zápasech nemusí při aktuální konštelaci stačit. Navíc, pokud budeme prohrávat i nadále, tak se může stát, že závěr soutěže odehrajeme v situaci, kdy nám tak trochu může, hrůza na to pomyslet!, hrozit sestup.

TJ Kobylisy D   Dukla C
Šimek Petr H Z 2307 1 - 0 2138 Nečada Martin V Z
Hrdina Robin H Z 2250 1 - 0 2035 Sedláček Tomáš Z
Pařízek Vojtěch V 2179 1 - 0 2038 Šiktanc Petr Z
Strnad Jakub Z 2030 1 - 0 2029 Melmuk Petr H
Přibyl Jaroslav Z 1912 ½ - ½ 1984 Pospěch Radim V
Novotný David 1817 0 - 1 1910 Sýkora Petr Z
Růžička Filip 1737 1 - 0 1926 Sakař Miloš Z
Kovářová Oxana 1676 0 - 1 1851 Krutina Ivan
______________________ -  _________________________

Kobylisáci se na nás sešli v zajímavé sestavě, kdy každá jejich nižší šachovnice měla přibližně o 100 elo bodů méně. Zápasová taktika pro naše vcelku vyrovnané družstvo byla jasná. Něco nahoře uhrát a dole uhrát všechno. Ze začátku to vypadalo dobře. Poslední tři šachovnice stály buď dobře (Petr Sýkora), nebo velmi dobře (Ivan Krutina), nebo skoro vyhraně (Miloš Sakař). Prostředek (Petr Melmuk a Roman Pospěch) vypadal vyrovnaně. A na prvních třech deskách jsme jednou trpěli (Martin Nečada bez pěšce) a dvakrát (Tomáš Sedláček a Petr Šiktanc) měli vcelku pohodu. I když bylo jasné, že tyto naše borce budou čekat v tísních rozličné útrapy.

A pak se stalo neštěstí. Milošovi Sakařovi (7.) zazvonil mobil. I když… Zazvonil, je slabé slovo. Ten jeho zatracenej Aligator spustil virvál jako několik policejních a hasičských sirén. Následovala zasloužená kontumace. A na DuklaBorce padl splín. Miloš tvrdil, že ten jeho mobil, prý „pro seniory“, byl vypnutý, a že mu nikdo nevolal, pouze se rozsvítilo na displeji jakési tlačítko SOS, a že ta kontumace je nespravedlivá, že byl úplně vyhranej, atp. Dostalo se mu rady, ať ten krám zahodí do nejbližšího koše nebo rybníka.

Chvíli po této tragédii vyhrál Ivan Krutina (8.) (soupeřku doslova smetl) a remizoval Roman Pospěch (5.) (pasivní, ale asi rovná pozice). Stav se na dlouhé minuty usadil na 1%-1%. Místo toho, abychom vedli 2%-%...  

„Mobilní DuklaSplín“ se začal projevovat, zpočátku nenápadně, ale s přibývajícím časem to bylo čím dál tím horší. Martin Nečada (1.) nemá za pěšce nijakou kompenzaci, a zkušený soupeř si partii pohlídal. (1%-2%)

U Petra Melmuka (4.) se také důležitý pěšec někam potichu vytratil. Zdálo se sice, že Petr se uvolní tahem f2-f4 a bude se bojovně hrát, ale to se nepovedlo. Místo toho se Petrovi „podařilo“ vytvořit na královském křídle podivuhodný a nerozpletitelný chuchvalec: Pf2-g2-h3, Kg1, Df1, Ve1, Jh1, Jh2. Z toho by se nevymotal ani Houdini ve vrcholné formě. (1%-3%)

V časové tísni se propadla bohužel i docela nadějná pozice Petra Šiktance (3.) do jezdcovky bez pěšce. I když Petr dřel jako dvojministr Havlíček, tak byla koncovka v závěrečné zápletce o tempo prohraná, pravděpodobně přesný výpočet Petrova soupeře… (1%-4%)

Můžeme se jen dohadovat, jak by se Kobylisákům zápas hrál, kdyby Miloš včas před partií mobil někde vytrousil…

Odvrátit debakl se povedlo mě, přesněji mému soupeři, který ve zcela vyhrané koncovce V+LF se dvěma pěšci navíc (volní: b+c), nastavil věž. Partie se mi, Petr Sýkora (6.) nepovedla, a je k vzteku, že když mi soupeř daruje na zlatém podnose celý bod, tak je to pro zápas nepodstatné. V zahájení jsem minul jednoduchý motiv (šach, ještě šach a beru pěšce a pak asi ještě jednoho…). Po výměně dam se černý král zatoulal na f6 a zdálo se, že ho věžemi a dvojicí střelců dobudu. Jenže se to nezadařilo (hňup fryc tvrdí, že celou dobu byl černý v pohodě…) a v době Milošova sirénování mi soupeř sebral pěšce a kvalitu. A když správně kvalitu vrátil, tak se hrála cca 20 tahů úplně zdechlá koncovka, kdy moje snaha alespoň jednoho černého pěšce dobrat, vždy narazila na nějaký boží úradek. Soupeře partie už asi moc nebavila, proto ji urychlil obětí věže, kterou jsem radostně slupl, protože koňské vidle na poli d3 (a následné odebrání mé věže) zhatilo prosté Sh7xd3. (2%-4%)

Partie Tomáše Sedláčka (2.) se mi jevila celou dobu jako stabilní a zasekaná s lepším střelcem v koncovce D+S. I když, pokud si dobře vzpomínám, s pěšcem méně. Docela mne zaskočilo, že Tomáš prohrál, netuším jak. (2%-5%)

Co říci závěrem? Ach jo…

Autor: PeS

Diskuze k článku

RexT

V zápise to bylo dobře, to pokakal vedoucí skupiny. A po upozornění od Radima už je to (doufám) opraveno.

05.02.2020 20:03

PeS

Ta pospěší chyba je převzata ze oficiálních stránek svazu. Tam je její počátek. Nenapadlo mne to zkontrolovat. Rozhodčího jsem před utkáním upozornil, že bude hrát jiný Pospěch, než obvykle, ale v zápise jsem to už neověřil. Moje chyba. Příště budu pospěchoobezřetnější.

01.02.2020 13:42

Radim

V tabulce je chyba, já jsem proti Kobylisům nehrál, hrál můj bratr Roman. Nestačím se divit, Petr Sýkora nás zná minimálně 45 let a plete si nás?!?!

01.02.2020 13:19


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024