.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - GROP

V druhém zápase stejný výsledek. Snad jsme se nezasekli na třech bodech…

Dukla C   GROP Classical Chess
Sedláček Tomáš Z 2035 0 - 1 2224 Umanec Filip V Z
Kasalický Petr V Z 2083 0 - 1 2089 Sandvik Thomas C
Šiktanc Petr Z 2038 1 - 0 2012 Kičmer Libor V
Melmuk Petr H 2029 1 - 0 1962 Špaček Michal Z
Pospěch Radim V 1984 ½ - ½ 1975 Klaus Václav Z
Sýkora Petr Z 1910 0 - 1 1885 Klaus Jan Z
Sakař Miloš Z 1926 ½ - ½ 1912 Cantier Jean-Francois Z
Rexa Martin 1850 0 - 1 1965 Čermák Luděk
 _______________________ 3 - 5  _________________________________

Už v zahájení prohrál Petr Kasalický (2), kterého zkušený taktik ve skotském gambitu doslova semlel. Závěr byl rychlý a stručný – Petrovi byla odebrána figura, přibližně v 15. tahu. V té době už byl Martin Rexa (8) v králindické bez pěšce a navíc po výměně dam, takže na nějaké útočení na králkřídle nebylo pomyšlení. Radim Pospěch (5) měl tenounkou výhodu do koncovky, zatímco Miloš Sakař (7) měl citelnou nevýhodu do koncovky. Tyto tři partie skončily v rychlém sledu. Radim a Miloš s remízami (Miloš dobře eliminoval v koncovce D+V černého Pa3 a přešel do tupé věžovky) a Martin prohrál. (1-3).

Mizérii jsem dovršil já, Petr Sýkora (6). Můj soupeř sehrál v králindických 4 pěšcích zahájení opatrně, a tak jsem snadno prosadil sice šablonovité, ale účinné bourání bílého centra. Jenže pak jsem zpychl a následná moje aktivita byla soupeřem trestána. Chtělo to více trpělivosti a nezanedbat přípravné práce. Soupeř sehrál druhou půlku partie jako z partesu, nejdříve se mi vlomil tahem f4-f5 ke králi, a pak začal hrozit a já už neměl sílu a myšlenky zabránit rychlé katastrofě. Jak mi ukázala doma swyňafryc, stačilo být o políčko opatrnější a zahrát obranné Vd8-f8 (s výměnou věží a následnou jakžtakž koncovkou D+J proti D+S) a nikoliv aktivní Vd8-e8 (na e4 mám silného pěšce, tak půjdeme do dámy!). Do dámy se pochopitelně nešlo, protože mi bílý nebohou Ve8 vyšachoval. (1-4)

Pak se ale začalo vyčasovat, protože zbylé partie jsme měli:

  • Opticky lepší – Tomáš Sedláček (1)
  • Skoro vyhrané útokem – Petr Šiktanc (3)
  • S 2 pěšci navíc v koncovce J+nestejní S – Petr Melmuk (4)

Nejdříve zavěsil Petr Šiktanc, který si celou partii udržoval lepší (asi i výrazně lepší) pozici a především lepší čas. Po 32. tahu soupeřova krále Petr počastoval ráznými tahy. Soupeř se vzdal, když zjistil, že musí dát dámu za věž, a pak stejně dostane mat. Mimořádná kapitánská pochvala č. 1! (2-4)

Po časové kontrole si Petr Melmuk se soupeřem pohrál jako kočka s myší a v nestejných střelcích běžel nepolapitelnými pěšci a+e+h do několika dam. Mimořádná kapitánská pochvala č. 2! (3-4)

Osud zápasu mají v ruce lídři týmů. Tomáš Sedláček se podřídil kapitánskému příkazu. I když nebyl jasné, jak pozici D+V+2S proti D+V+S+J hrát. Využít toho, že bílí D+V stojí na a7 a b7? nebo vyhledat nějakou koncovku pro dvojici střelců, nebo se někudy prorvat střelci do volných prostorů, třeba i za cenu dvou floků? Tomáš si vybral koncovku, ale zkušený soupeř svou do té doby nemohoucí polochcíplou hajtru rozpohyboval a sebral pěšce. Při chytání odvážného černého jezdce bohužel Tomáš ztratil nejdříve dost času, pak i nit a nakonec celou partii. Je škoda, že musel zachraňovat zápas. Remíza by mu v partii se silným soupeřem slušela. Tomáš tak musel vzít na svá bedra hříchy těch tří nešťastníků, kteří prohráli a jejichž jména budiž na věky (nebo alespoň do dalšího kola) zapomenuta… Kapitánská pochvala Tomášovi za výborný výkon do časové kontroly, bojovnost a poslušnost. (3-5)

Příště hrajeme v Kobylisech. Třeba se štěstí na nás usměje, ale snadné to nebude…

Na závěr matematická zvláštnost: v 1. kole jsme vyhráli jednu partii, ve 2. kole jsme vyhráli dvě partie. Kolik partií vyhrajeme ve 3. kole? A kolik partií vyhrajeme v 11. kole?

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024