.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

ŠK DP Praha D EA Hotels - Dukla C 5-3

V nádherné hrací místnosti v hotelu Juliš jsme sice prohráli, ale bojovali jsme. Nebo: Bojovali jsme, ale prohráli. Ať to vezmeme z různých konců, vstup do sezóny se nevydařil.

Domácí se na nás sešli odshora (prvních 5 šachovnic), a tak byly propozice zápasu – podle el - dány jasně. Co poztrácíme vepředu, musíme nabrat vzadu. A zápas rozhodnou vyrovnané (i když pro nás elově trochu lepší) prostřední šachovnice.

ŠK DP D  Dukla C
Fedorov Evgenii C Z 2300 ½ - ½ 2035 Sedláček Tomáš Z
Karas Marek C Z 2232 ½ - ½ 2083 Kasalický Petr V Z
Pachmann Aleš V Z 2284 1 - 0 2047 Pták Pavel H
Tocháček Michal Z 1967 1 - 0 2038 Šiktanc Petr Z
Pesr Jaromír Z 1961 1 - 0 1984 Pospěch Radim V
Sova Ondřej Z 1863 0 - 1 1910 Sýkora Petr Z
Němec Stanislav 1857 ½ - ½ 1926 Sakař Miloš Z
Barabas Aleš 1757 ½ - ½ 1851 Krutina Ivan
 ________________________ 5 - 3  __________________________

Nakonec to tak opravdu dopadlo, i když papírové předpoklady na prvních a posledních deskách neplatily. Zápas výsledkově otevřela rychlá, bezbojovná remis na 7. šachovnici. Z francie Miloš Sakař rychle utekl do naprosto vyrovnané pozice se 6 těžkými figurami. 15 tahů a necelá hodina. (%-%)

Pak se dlouho a bojovně hrálo. Před tísněmi se na 2. šachovnici zamotala Petrovi Kasalickému zavřená sicilská a Petr byl náhle bez kvality, ale za pěšce a s oživlými střelci. Na otázku, zda kvalitu ztratil nebo obětoval, odpověděl, že když zjistil, že ji ztrácí, tak ji raději obětoval. Zmatek s materiálem D+2S proti D+V+J netrval dlouho a soupeř raději pozici uklidnil, když kvalitu vrátil. S odkopanými králi a aktivními dámami byla remis asi nevyhnutelná. Petr si připsal zasloužené 4 body do ela a zápas vypadal dobře. Kapitánská pochvala č. 1 (1-1)

Jenže pár minut nato překročil na 4. šachovnici Petr Šiktanc čas, ve zcela vyhrané koncovce V+nestejní S. Petr Soupeře celou dobu zkušeně strategicky i takticky přehrával, ale … pak soupeř na Petra vhodil „kavárnu 5. cenové skupiny“, načež Petr nejdříve spadl ze židle, a pak i na hodinách. Tento okamžik zápas rozhodl. (1-2)

Pak jsem sice zavěsil na 6. šachovnici já, Petr Sýkora. Ze zahájení jsem držel mírné (fryc: +0.3) plus. Soupeř se až do koncovky 2V+S proti 2V+J dobře bránil, ale pak jsem trochu „zariskoval“ (v nejhorším tu věžovku, která vznikne po dlouhé vynucené variantě, nevyhraju…). Jenže varianta přibližně uprostřed měla pozitivní díru a já mohl díky jednoduché taktice sebrat důležitého pěšce. Taky si mohu vybrat něco štěstí z bezedného šachového žejdlíku, že?  Soupeř pak, jsa otřesen, nenašel typickou bombózní frycovatou výmluvu neviditelného typu, po které bych se s uplatněním pěšce ještě nadřel. K pěšci jsem po chvilce odebral kvalitu. Proto 2-2.

Jenže zbytek nevypadá dobře. Na 1. Tomáš Sedláček v jakési supermoderní francii udržel svého 2300 soupeře na uzdě. Už jsem se smířil, že některým věcem do smrti neporozumím – francie je jedno z těch témat, např. Tomášův manévr Sf8-b4 a za dva tahy později Sb4-f8, který byl správný a potřebný, to charakterizuje docela dobře. Po návratu střelce na f8 se bílý mladý sympatický mládenec zavařil a do konce partie oba hráči zvolili spíše vyčkávací taktiku. Štěstí pro bílého bylo, že vývoj zápasu mu nediktoval riskantní útočení. Tomáš byl s remízou spokojen, aby ne! Mohl jsem být jako kapitán zlej a přikázat mu, ať to hraje na výhru, jináč zápas prohrajeme, ale neměl jsem to srdce, navíc výsledek  3-5 už se jasně rýsoval. Kapitánská pochvala č. 2 (2%-2%)

Na 5. šachovnici Radim Pospěch pokazil bojovnou a asi i dobrou pozici. Zkušený soupeř ho přepadl a někde odebral figuru. (2%-3%)

Na 8. desce Ivan Krutina hrál dlouho bez pěšce, ale s výrazně lepším, ocelovým ořem na d4, proti chromci Sb7 (černí pešci a6,b5,d5). Jenže, jak se měnily figurky a ke koni/střelci už zůstaly jen věže, tak Ivanova aktivita se někam vypařila. V okamžiku, kdy měl soupeř na dohrávání 10 minut (Ivan 45 minut), tak už byla pozice za soupeře asi lepší, proto remis. (3-4)

Nejvíce si partii „užil“ na 3. šachovnici Pavel Pták, který od zahájení trpěl, při opačných rošádách zkusil něco aktivního za pěšce, ale soupeř si ho zkušeně dovlekl do mizerné, pro Pavla, věžovky. Pavel bojoval jako o život, avšak ve finální věžovce, kdy bílý měl pěšce: a+b+c a černý g+h, oba králové u svých pěšců, měli bílí floci asi 4 tempa náskoku. Zachránit to nešlo. (3-5)

Co říci závěrem? Není třeba stahovat kalhoty, protože brod je ještě daleko. První prohrání do kapsy vhání. Jak se do lesa volá, sám do ní padá!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Tomas67

Malá poznámka k mé partii:
Ta naše Francie nebyla nikterak supermoderní - systémy s odloženým postupem c5 hraji už snad 30 let. A ve variantě 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Jc3 Sb4 4.e5 b6 je pak po 5.Dg4 (stejně jako po 5.a3) návrat 5.-Sf8 opravdu standardním postupem... Rozumím ale také tomu, že to vypadá divně a není úplně snadné tomu rozumět... :)
Je pravda, že jsem to už měl (hlavně během svých "korespondenčních let") párkrát na desce. Soupeř působil trochu překvapeným dojmem - je fakt, že se to už hraje málo. Upřímně - ona to také není žádná sláva. Soupeř pak jeden ze správných postupů vymyslel - jen ho to stálo dost času. A v tísni pak udělal chybu, po které ztratil pěšce.
Tu remízu jsem nabídl v pozici, kdy jsem svým 26. tahem toho pěšce sebral (moje stará Rybka rychle ohodnotí pozici jako + 1,2 pro mne), navíc na hodinách jsem měl 2 minuty pro jeho 1 minutě... Ale - pro něj byla možná ta 1 minuta víc času, než ty 2 pro mne...
Já vím, trochu zbabělé - no, prostě žádný "zabiják" už ze mně nejspíš opravdu nebude. Ale i tak mě ta půlka po dobré partii potěšila (stejně jako pochvala kapitána, samozřejmě). Výsledek zápasu pak už bohužel ne... Nevadí, vyhrajeme příště. T.

18.01.2020 21:52


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024