.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Viktoria Žižkov B - Dukla C 3%-4%

Vyhráli jsme u leadera soutěže. A hrajeme nejen o záchranu, ale už i o postup :-)

Viktorka dosud v soutěži neprohrála a její sestava vzbuzovala u ustrašených DuklaBorců hrůzu, u statečných DuklaBorců respekt. Sešli se na nás v základní sestavě, zatímco kapitán Dukly C musel trochu improvizovat (protože kolize s Duklou E, která hraje o postup) a povolat do zbraně i Martina Nečadu, který už měl pro letošek odbojováno. Naštěstí vládnu nezanedbatelným osobním šarmem, účinnou rétorikou a dokážu uplatnit jisté tajné postupy na pomezí psychoanalýzy a gestapismu, a tak Martin rád do Malešic odjel, a ani při tom příliš neremcal.

Utkání začalo pod bedlivým dohledem zkušeného rozhodčího Pavel Háse v přátelském duchu, ale bylo znát, že Viktoriáni jsou trochu rozechvělí. Oprávněně, dnes mohou získat rozhodující náskok a odskočit GROPu a Auroře na 5 bodů. DuklaBorci dnes nemají co ztratit, předešlá důležitá výhra s Bohničáky vytvořila příjemný bodový polštář.

ŠK Viktoria Žižkov B   Dukla C_________
Velychko Ihor C Z  2272 ½ - ½ 2102 Nečada Martin V Z
Bicek Richard H Z 2101 1 - 0 2031 Melmuk Petr H
Kalousek Zdeněk Z 2021 ½ - ½ 2046 Kasalický Petr Z
Štolc Martin H 2022 1 - 0 1881 Krutina Ivan Z
Koubek Václav Z 2052 ½ - ½ 1977 Pospěch Radim Z
Zeman Martin Z 2011 0 - 1 1914 Sýkora Petr Z
Soukal Roman Z 1984 0 - 1 1949 Sakař Miloš Z
Krutina Miroslav Z 1963 0 - 1 1867 Světlý Jiří
  3 ½ - 4 ½  

Začátek zápasu neukazoval, že bychom měli být obdařeni výpraskem typu 2-6 (který už nám byl letos 2x udělen), ale znáte to, dlouho to vypadá dobře, či alespoň obstojně, a pak se to všechno zbortí jako dobře seštelované domino.

První dohrál Martin Nečada, avšak nebyla to nečaoidní remis v truchlivě nudné pozici ve 14.tahu. Dlouho se bojovalo a tento DuklaBorec odcházel z HrMViŽ s dobrým pocitem. Jak prozradil naší sličné reportérce v hotelové lobby: „Nezlobte se, pospíchám, tak jen stručně: Byl to Pirc s bílou výstavbou Pf3, Se3, Dd2 a g4. Celou partii pohoda, podle rychlofritze od 12. tahu mírně lepší za černého. Pomohlo mi, že jsem podobnou pozici (s vloženými tahy h7-h5 a g4-g5) už párkrát hrál. První remíza byla zhruba ve 14. tahu odmítnuta, druhou (v 25. tahu) už vzal, byla vyloženě z mojí strany z pozice síly (Fritz dává závěrečné pozici asi 0,55 černému).“ Martin soupeřovu Jedničku (která s vzniklou pozici asi neměla, podle spotřeby času soudě, žádné zkušenosti) udržel bez velkých obtíží. Tak se pozná zkušený matador!

Před časovými tísněmi se zavřely vody nad dvěma dalšími partiemi. Petr Kasalický, byl po výsledné remíze trochu roztrpčený, poslechněte si, co řekl naší reportérce na mikrofon on: „V poslední době jsme bojovný asi jako Martin Nečada. V pondělí jsem v Dukle D s mladším chlapcem  přežil jeho nájezd, i když moje pozice vypadala velmi podezřele, a pak, místo abych mu chytil dámu, jsem mu dal šach a skončilo to věčným šachem. Tak jsem si řekl, že do zbytku sezony  si nebudu  klást vysoké cíle. Ze soupeře jsem měl respekt. Nevím, zda je taktické mi před partií dávat kapitánskou tabulku, kde se dočtu, že můj soupeř měl 5,5 ze 7, sice je to podobné skóre jako já, máme podobné elo, ale já pošupuju černé. Dostali jsme se do Leningrada s jeho b3 a Sb2, to nemám rád, ale postupně jsem hru vyrovnal. Znervózňovalo mne, že tahal rychle, na posledních 17 tahů mi zbývalo asi 23 minut (to je pro mne málo).  Proto, když jsem zcentralizoval a dobře postavil aktivní  figury, v mírně lepší pozici (Rybka říká -0,5) jsem nabídl remízu- když jsem kolem možnosti přechodně obětovat figuru s rybím hodnocením -1,0. Asi jsem to mohl a měl hrát dále, ale správná bojovná nálada, kterou naopak překypovali ostatní spoluhráči, se u mě nedostavila a uspokojilo mne, že jsem černými pozici udržel.“

Pak prohrál Ivan Krutina, který pokazil dobrou partii, ze zahájení měl v pozici bez dam pěšce více, sice izolovaného 2Pe4+e5, ale tento přírodní úkaz černému dost ztrpčoval život. Nicméně na začátku koncovky Ivan o Pe5 přišel a černé V+S byly o poznání aktivnější než bílá V+J. Partie skončila v beznadějné věžovce bez pěšce. Oba borci hráli rychle, a tak skončili se svou dlouhou koncovkou mnohem dříve, než napínavé partie na vedlejších stolech. Bohužel naše reportérka Ivana Krutinu při průchodu skrze hotelovou lobby přehlédla (což je nemožné, ale stalo se…), a tak jeho dojmy po partii nevíme. (1-2)

V časových tísních se na nás usmálo štěstí, a to hodně, a na mnoha místech. Postupně jsme vyhráli všechny tři poslední šachovnice. Přesněji: Postupně odzadu. Nejdříve si Jirka Světlý spravilchuť po nevydařené partii s Bohnicemi, jeho pozice se mi zdála dlouhodobě dobrá, a protože měl i lepší čas, tak to byl kandidát na bod. Poslechněte si, jak svůj výkon hodnotil do mikrofonu naší sličné reportérky: „Byla to královindická - Averbachova varianta, kterou jsem nezahrál nejlépe, takže po zahájení pouze s malou výhodou a po dalších nepřesnostech s vyrovnanou pozicí. V 16. tahu soupeř zvolil chybnou strategii a mohl jsem vyhrát, bohužel ani já správné tahy nenašel. Po chybné výměně dam jsem ve snaze o iniciativu obětoval pěšce, což soupeři (jak mi sdělil po partii) zcela rozhodilo plány a koncentraci. I přes mé nepříliš ideální tahy vyrobil napřed menší chybu a pak prohrávající hrubku. Co se nevidí: soupeřův jezdec g8 se za celou partii nehnul ze základního postavení a ve 31. by byl sebrán, kdyby se soupeř tah předtím nevzdal :-)“

Jsem trochu překvapen, protože, kdyby se hrála královindická, tak by černý Jg8 určitě táhl na f6. Což je ve sporu s Jirkovým hodnocením, že je Jg8 nehnul. Je však možné, že naše lepá reportérka měla při tomto rozhovoru poruchu na mikrofonu. Nicméně je srovnáno (2-2).

O chvíli později zvítězil Miloš Sakař, který tak dal zapomenout na předešlé nepřesvědčivé výkony. K partii přišel odpočinutý a bojovně naladěn. Zatímco soupeř byl asi trochu rozladěn, protože po oběti figury za 2P, se dlouho a pomalu snažil o nějaký útok. Milošova pozice nebyla na žádné vyskakování (ani radostí, ani figurkami dopředu), ale držet se dala – i když k pokrytí matu (černý Kh8) na h7 bylo třeba zahrát Sg8. Když jsem zjistil, že Milošův soupeř na 29 vteřina na 12 tahů, bylo jasné, že takovou příležitost si Miloš nenechá ujít. Pozice zaparkovala do přehledné (a asi remisové) pozice, Miloš měl kvalitu za 2 pěšce, ale pokoj ode vší bílé aktivity. Soupeř překročil čas v 39. tahu. Sice se chvíli rekonstruovalo, ale bylo to tak. (3-2). I Miloše naše neschopná reportérka v lobby prošvihla, takže jeho pocity nevíme, ale určitě byl spokojený!

Čest uhrát 4. bod připadla mně – Petr Sýkora. Soupeř oslyšel mou nabídku remízy v 10. tahu (moc se mi po nedávné malé rošádě hrát nechtělo…), avšak tohoto rozhodnutí začne brzy litovat. Hrála se Anglie – strukturou pirc s obrácenými barvami – takže jsem měl o pozici trochu lepší povědomí než soupeř. Podařilo se mi zahnat černého Jc6 tahem b4-b5 zpátky na b8, a pak obětovat kvalitu – čistě na pozici, že ten černý ustájený kůň nemůže ven, a Va8 také ne. Podařilo se mi udržet kontrolu nad výskokovým polem d7 a postupně na soupeře tlačit. Je zajímavé, že potwora fryc dlouho dával hodnocení cca -0,6 pro černého, i když každému, kdo na tu pozici chvíli kouká a má mozek, musí být jasné, že je černý v těžkých problémech. Soupeř ztratil dost času, a pak zpanikařil a mrtvého koně mi tahem Jb8-a6 předal (Pb5xa6) ve snaze, že v pozici B:D+V+2S proti Č:D+2V se rozehraje. Ale moje figurky rychle přepadly černého krále a závěr jsem si užil a soupeř si ho „užil“. Zbývalo jen vybrat hezký mat, což se mi povedlo, protože místo tupého matu dámou, jsem jako kata nominoval střelce (Sf5xh7#). Celá dlouhá dvoutahová matící varianta vyděsila přihlížejícího Jirku Matysku (který se přijel podívat, když zremizoval za Duklu E), protože on viděl pouze ten hloupý mat dámou, a tak mi po partii řádně vycinkal, že jsem nematil podle jeho představ. (4-2)

Sýkoří rada: Pokud si můžete vybrat z více matů, udělte soupeři takový, který jako mat nevypadá. Soupeř v takové situaci vezme krále do ruky a marně hledá, co s ním…

Kuriozita: Soupeř Jirky Světlého zdechl díky koňské mršině na g8, můj soupeř díky symetrické mršině na b8.

Po časových tísních vedeme 4-2 a je třeba, aby někdo uklohnil zbývající půlku. Radim Pospěch má 4V bez pěšce a pozice ani čas nic moc, Petr Melmuk má koncovku V+J také bez pěšce, ale bránitelnou. Půlečku zlatého typu nakonec vydřel Radim, který předvedl statečný výkon, dlouho o něm hovořil s naší půvabnou reportérkou, která si bohužel nevšimla, že má vypnutý mikrofon, a tak o Radimově partii víme pouze to, co na vodní hladinu vybublala jeho Rybka:

„Byl v potížích, celou střední hru. Měl zahrát d5. Takový jasný tah, uvolňovačka prostě, a šlo to několikrát. Radimova obranná koncepce byla vcelku dobrá, ale pasivní, a pak se lekl, že bílá dáma zaparkuje na h6, a jeho král bude ohrožen. Prdlački! Byla by tam zcela zbytečná, jak mi potvrdilo hodnocení všech 2546 variant, které jsem spočítala. Pak už stál Radim pasivně, nastavil pěšce, a kdyby byl soupeř trochu při smyslech, tak si ho někudy podá, zvláště když uvážíme Radimovu tíseň. 4Věžovka po 40.tahu byla obtížná, navíc ji Radim demoloval tahem 41. … Vc8-c5, přičemž i plankton jasně viděl, že správné bylo 41. … Vf7-f5. Jenže Koubek předvedl sekvenci 8 mimořádně slabých tahů (moje rafička hodnocení postupně upadla z +2,2 na 0,0), a tak Radim postavil věže do šiku na 4. řadu (Vf4+e4) a s poslední minutou slavně bílého krále na sloupcích fgh zavečnošachoval.“ (4%-2%).   

Titul smutný hrdina si ten večer užil Petr Melmuk, který (prý) stál dlouho dobře, možná i víc než dobře, ale po 40. tahu na něj zbyla koncovka bez pěšce, která se sice pomalu, ale postupně a neodvratně zhoršovala, až do trpkého konce. Kdy černé figurky ovládly šachovnici a černí pěšci se rozebíhali do dam. (4%-3%)

Viktorku jsme tedy nepotěšili, ale když jsem jejich kapitánovi slavnostně zavěštil, že i tak postoupí, její nálada hned byla veselejší!   

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024