.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla D - Pankrác E 4:4

Soupeře jsme vypustili.

ŠO TJ Dukla Praha D

 

TJ Pankrác E

Kasalický Petr (V-Z)

2024N

½

-

½

2149N

Hostička František (H-Z)

Rada Jan (V-Z)

2010N

½

-

½

2043N

Pick Štěpán (V-Z)

Lýsek Lukáš (--Z)

1976N

0

-

1

2070N

Svačina Petr (--Z)

Maršálek Luboš (H-Z)

1942N

0

-

1

2029N

Mintěl Milan (--Z)

Dolínek Vladimír (--Z)

1947N

1

-

0

2079N

Salač Jiří (V-Z)

Světlý Jiří (--Z)

1912N

½

-

½

1876N

Straka Jaroslav (--Z)

Mašek Jan (--Z)

1903N

½

-

½

1925N

Vrtal Vlastimil (--Z)

Macoun Jiří

1848N

1

-

0

1812N

Celba Pavel

 

4

:

4

 

 

Poslední utkání s favoritem soutěže se nám podařilo, ne však na 100%. Škoda, že jsme nedokázali vyhrát, Mahrla by se ocitla pod tlakem, a nemohla by kalkulovat s remízou, což se podle očekávání stalo.

Zápas pro nás začal výborně, Jirka Macoun (ovšem s vydatnou pomocí soupeře) vyhrál. Původně to tak nevypadalo, ale ke konci soupeř začal vršit chyby a partii zakončil nastavením figury.

Petr Kasalický stál celou partii vyrovnaně a docílil remízy, která se se silným soupeřem počítá.

Jako třetí jsem ukončil svoji partii já, bohužel též remízově. V záhájení jsem ve „Španělce“ přehodil tahy a přišel o bělopolného střelce. (výměna za jezdce). Vzhledem k charakteru pozice jsem usoudil, že bude moudré pozici zavřít, což se mi povedlo tak dokonale, že i když v průběhu hry získal soupeř pěšce (nemusel jsem ho dávat, ale v opačném případě by se soupeři rozehrály lehké figury) nebylo mu to nic platné, naopak jeho pěšec bránil lehkým figurám na obou stranách ve hře. Jelikož v té chvíli již byly věže vyměněny nebyla možnost aktivní hry a partie dospěla k vynucenému smíru. V té chvíli mi to ani nevadilo, soupeř hrál dobře a partie Vláďi Dolínka a Honzy Rady slibovaly výhru.

Bylo velkou škodou, že svoji pozici nedokázal Honza Rada dotáhnout k výhře. Měl pěšce k dobru a ideální postavení figur. Pak však začal „vymýšlet“ a (z mého hlediska) nesmyslně daroval soupeři pěšce na b7, čímž narušil svůj pěšcový řetěz a nakonec byl rád za remízu. To byl asi hlavní důvod proč jsme nakonec remizovali.

Partie se tentokrát nevyvedla Lukáši Lýskovi, stál špatně jeho král mi připadal jako „kůl v plotě“. Lukáš se pokusil s pozicí něco udělat, v jednu chvíli se mi zdálo, že je z nejhoršího venku, ale byla to jen iluze. Po vývinu soupeřovy věže na volný sloupec neměl obranu a musel se vzdát.

Čáru přes rozpočet nám udělala prohra Luboše Maršálka. Jeho pozice se mi nezdála špatná, po umístnění soupeřovy věže na 7. řadu však nenašel vhodný plán hry, postupně ztrácel pěšce až se jeho postavení stalo bezvýchodným. Kamenem úrazu se stalo špatné postavení jeho věže, která se nacházela před jeho volným pěšcem a překážela mu v pohybu vpřed místo aby ho podporovala. Kdyby stála za pěšcem partii by nemohl prohrát. Je to samozřejmě můj subjektivní náhled, partii jsem viděl „z rychlíku“ a mohu se mýlit.

Naopak se „vytáhl“ Vláďa Dolínek, který tentokrát silného soupeře přehrál a dostal pohodovou „věžovku“ se třemi pěšci navíc. Nakonec dva pěšce obětoval (nebo ztratil?) za vylepšení pozice. Nebyl jsem si v té chvíli jistý, zda ví jak vyhrát, ani zda je ještě koncovka vyhraná. Soupeř však nehrál přesně a Vláďa nakonec zaslouženě získal bod.

Osud utkání měl  tudíž ve své režii Jirka Světlý. I když se snažil a získal aktivní hru a menší převahu na výhru to nestačilo – soupeř vyměňoval figurky a Jirka už neměl prostředky k výhře.

Škoda – měli jsme blízko jako jediní porazit favorita, který nastoupil téměř v nejsilnější sestavě.

Usnadnili jsme to i Mahrle, která nebyla nucena bojovat o výhru. Snad příště…?

Autor: Honza

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024