.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Bohové Olympští se nad námi smilovali: Dukla C-LISA A 4-4

Krátké povídání o tom, jak Olympští bohové naši pýchu, vyplývající z momentálního postavení v tabulce, nejprve sráželi k zemi, ale nakonec se jim nás zželelo: Dukla C – LISA A 4-4

Když utkání mělo začít, tak jsme se do HrM ani nemohli vejít. Ukázalo se totiž, že hostů na nás přišlo hned 10 a jen díky tomu, že rozhodčí prohlásil, že v zápisu má jen 8 kolonek, tak jsme hned na začátku neprohrávali 0-2. Ovšem o „tajné zbrani“, kterou si kapitán hostí přinesl s sebou, jsme se dozvěděli až později.

 

Během prvních dvou hodin se nic podstatného nestalo, pouze Ivan dal rychle partii za remis. Já jsem nic nenamítal a Ivan usoudil, že letos hraje špatně, tak každá půlka dobrá. O zahájeních vám nic nepovím, protože jsem se věnoval své partii a na sledování ostatních tentokrát nebyl čas. Zato Jirka Poš, jako nehrající kapitán hostí, už připravoval svoji nečekanou výpomoc. Vytáhl z tašky Řecké mýty od Roberta Gravese a začal si v nich číst a zřejmě též vzývat všechny bohy Olympské o pomoc.

 

Jako první mu přispěchal na pomoc sám bůh války Arés a usadil se na moji šachovnici, kde jsme sice rozehráli holandskou, ale po pár tazích mi pozice spíš připomínala královskou indickou. A teď si představte jednoduchou pozici:mám Jh3 krytého Sg2 a poťouchlý Arés mi nakuká, abych střelcem sebral Pe4. Jako odpověď přijde Sc8xh3. Usoudil jsem, že hrát bez figury proti téměř nejsilnějšímu hráči na soupisce soupeře nemá smysl, a hned jsem to vzdal.

 

Šel jsem se podívat,jak si stojí ostatní a co nevidím – postávám u Honzy Framberka a zrovna přemýšlím, zda má nějakou kompenzaci za pěšce, když k partii přispěchá bojovná Pallas Athéna. Honza, maje jednu věž na d8, bere do ruky druhou a staví ji na f6 a jako odpověď přijde Sa3-e7.  Prásk! Druhý dlouhý tah střelcem a bohové řinčící zbraněmi odlétají.

 

Potom remizuje na 8.šachovnici Jirka S. Jeho partie byla asi celou dobu vyrovnaná, tak výsledek odpovídá jejímu průběhu. Následuje krátkodobé vyrovnání stavu zápasu, když vyhrává pan Dolínek svoji typickou hrou, skoro bych navrhoval zavést do šachové literatury pojem Dolínkova metoda, kdy nejprve soupeře dusí pěšci, pak si najde slabinku, tu začne obléhat a obléhat a pro jistotu ještě jednou obléhat a pak honem zničí buď tu obléhanou nebo druhou, na kterou soupeř mezitím zapomněl.

 

Honza Framberk se sice dlouho bránil bez pěšce a kvality, ale pozice se udržet nedala. Prohráváme 2-3.

 

Tento týden se mimořádně daří Petrovi. Ve středu jsem pískal utkání na Lokomotivě, kde Petr také hostuje, a tam se mu povedl krásný mat: Nejprve obětoval pěšce za to, aby své dva střelce mohl postavit na diagonály a1-h8 a b1-h7, pak zahnal krále černého do rohu a mat přišel tahem Pf6-f7. Pěkný čistý matík, kdy pěšák pokrývá poslední únikové pole g8.  V našem zápase sice takový mat nedal, ale podal precizní výkon, kdy nejprve získal dvě figury za věž a v koncovce usoudil, že nejrychlejší výhra bude sebrat soupeři pěšce a dát mu ty figury zpět za věž. Zbylou koncovku s pěšcem navíc už pánové nehráli. 3-3

 

A do hry zasahuje další bůh – tentokrát Dionýsos, bůh vína. Snad se chtěl pomstít Milošovi za to, že ten holduje raději pivu nežli vínu a v naprosto vyrovnané pozici ( 2V+7P na obou stranách, pravda při poněkud nestandardním rozestavení pěšců, kdy oba hráči mají jednoho dvojpěšce, bílý má o dva pěšce na královském křídle více a černý zase na dámském, ale v podstatě ani jeden nemůže bez velkého rizika postoupit vpřed), vnukne Milošovi myšlenku, aby to hrál na výhru. Ten postoupil jedním pěšcem, ztratil druhého a v následující honičce se dostal bílý pěšec do dámy mnohem dříve nežli černý.

 

Toto všechno v Petrově a Milošově partii se stalo většinou až po časových tísních. Mezitím na 1. desce Radim bojuje zarputile a kupodivu má i lepší čas nežli soupeř. Pozice, kterou se kochám a už si představuji, jak se bude pěkně na Radimově straně vyjímat 1, je snad tato:

Bílý: Kg1,Da4,Vd1,f3,Pd6,g2.h2

Černý: Kg8,Df6,Vb2,b8,Pa6,e7,f7,g6

(Doufám, že jsem nepopletl postavení černých pěšců)

 

Říkám si, co bude černý dělat? Až ustoupí dámou, tak dostane d7 (nebo Vg3 a pak d7, pokud ustoupí na g-sloupec). Vtom však přilétá Caissa a směje se mi do očí, bere do ruky Vb2 a postaví ji na g2!! V poměrně rychlém tempu následuje Kxg2 Vb2+, Kg3 Dg5+, Dg4 Vg2+, Kxg2 Dxg4, Kf2 e7xd6. Totální obrat v mých myšlenkách z 1-0 na 0-1.

 

Po kontrole skončí za nějaký čas partie Miloše a Petra, jak jsem již popsal výše, a Radimova se dostává k druhé kontrole. Radim si stále udržuje asi 2 minuty náskoku na hodinách, ale pozice se pomalu ale jistě zhoršuje, tak povídám Milanovi Petrasovi, který dělal rozhodčího, že teď už nás snad může zachránit jen kdyby černý spadl. Vracím se k šachovnici a co nevidím: čas bílého 1:45, černého 2:10 – tak to černý už asi nespadne, a tak jdu uklízet materiál a nevidím, jak do HrM vtrhne sám hromovládný, vyžene své poddané a nechá černého čistě nastavit dámu, ani věž si za ni nemůže vzít.

 

Ó bohové, kéž bychom tak znali Vaše úradky. Mohli jsme si ušetřit ty nervy a v klidu si vychutnávat vaše činy.

 

Na závěr ještě novodobá vymoženost – tabulka utkání:

ŠO TJ Dukla Praha C

 

LISA A

Pospěch Radim (--Z)

2087F

1

-

0

2179F

Smutný Jan (--Z)

Melmuk Petr (H-Z)

2037F

1

-

0

2032F

Matonoha Ctirad (H--)

Krutina Ivan (--Z)

2019F

½

-

½

1960F

Krejbich Miloslav (--Z)

Framberk Jan (H--)

1912F

0

-

1

1921F

Kučera Jan (--Z)

Matyska Jiří (--Z)

1952F

0

-

1

2150F

Profant Tibor (C--)

Sakař Miloš

2010F

0

-

1

1911F

Pergner Jiří

Dolínek Vladimír

1960F

1

-

0

1832F

Richtr Tomáš

Světlý Jiří

1913F

½

-

½

1702F

Hladký Miroslav

 

4

:

4

 

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Pes

V šachových utkáních je vždy rozhodující, komu svou přízeň věnuje Athéna. Je mocnější než sám Ares, bůh války. Na čí stranu se kdy postavila, ta nikdy neprohrála. Tentokrát přála stejně Dukle i Lise.

Athéna, Athéna, Athéna
vede nás k vítězství,
Athéna, Athéna, Athéna
zažehná neštěstí.
V.Renčín, H.Čiháková, Nejkrásnější válka
(Původní předloha: Aristofanes, Lysistrata)

Díky.
Jiří Poš, SK LISA

05.03.2017 13:31

Mirek

Tedy, že se v šachu angažoval i Árés, mne od tohoto vyznavače hrubé síly docela překvapilo. Naopak přítomnost Pallas Athény i Dionýsa jsem již párkrát zaznamenal, vesměs na opačné straně. A Zeus mi na Viktorce posledně sebral koně.

04.03.2017 13:45


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024