.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Oáza B 2%-5%

Čtvrtá prohra po sobě. To začíná být nápadné!

Pryč jsou ty báječné únorové časy, kdy si DuklaCéčkaři mlsně pomlaskávali, jak jim to jde, jak soupeři nekladou odpory, a jak jsou šachy báječná a radostě poskytující hra. Jenže stačilo nezvládnout dva zápasy se silnými a dva zápasy s přiměřenými soupeři a je tu problém. Musíme vyhrát jeden z posledních dvou zápasů. A přitom poslední zápas s Oázou mohl všechno vyřešit, protože byl nejen vyhraný, ale byl vyhraný naprosto zcela, nebojím se říci, že byl vyhraný 8:0. Stačilo k tomu jen málo, aby se některé události nestaly, nebo se stali trochu jinak. Na lichých bílé.

Dukla C OAZA B
Pták Pavel (H-Z) 2125F ½ - ½ 2242F Vedral Oldřich (V-Z)
Pospěch Radim (--Z) 2086F 0 - 1 2183F Výprachtický David (V-Z)
Framberk Jan (H-Z) 2053F 0 - 1 2025F Sviták David (--Z)
Melmuk Petr (H-Z) 2040F 1 - 0 1928F Charvát Jiří (--Z)
Krutina Ivan (--Z) 1985F 1 - 0 1828F Šebo Igor (--Z)
Světlý Jiří (--Z) 1962F 0 - 1 1882F Netík Josef (--Z)
Matyska Jiří (--Z) 1927F 0 - 1 2126F Pirklová Hana
Sýkora Petr (--Z) 1907F 0 - 1 2019F Čmiko Jakub
  :  

Nejdříve k tomu, co dopadlo správně: Petr Melmuk získal černýmiaktivní střední hru, kterou přenesl Do 4V koncovky, kterou docela rychle vyhrál. Podobně se vedlo i Ivanovi Krutinovi, který bílými rozehrál klidné zahájení, trocha prostoru navíc, a pak v pozice s dámami a 4 koňami šikovně nalezl k černému králi a černou pozici rozvrátil.

 A teď k těm nespravedlnostem, nejdříve ta malá: Pavel Pták jen remizoval, ačkoliv mohl svého soupeře alespoň prohnat přes první časovou kontrolu, však on by se Olda Vedral určitě někde spletl! Nicméně k bitce na první šachovnici nedošlo. Popravdě: Pavel není příčinou našich problémů, protože s jeho remízou by zápas neskončil 8:0, ale i 7%-% není špatný výsledek.

Zbývá 5 velkých, ale opravdu velkých NESPRAVEDLIVOSTÍ. Vezmu je chronologicky.

N1: Jirka Světlý postavil černou pircovní výstavbu, pravda trochu pasivní, nicméně pevnou, potencionálně pružnou a především výsledkově indiferentní. K výhře stačilo málo: Aby mobil nezazvonil Jirkovi, nýbrž jeho soupeři. Událo se to tak: Náhle se začalo HrMDukla ozývat v pravidelných intervalech bublání a hučení, jako kdyby někdo aktivoval po zimě sršní hnízdo. Všichni jsme zbystřili, nejvíce rozhodčí, který se neprodleně vydal ke kabátům, taškám a baťohům, by našel zdroj podivného zvuku. Po chvilce zvedl nad hlavou manažerský kufr a postavil se s ním doprostřed HrMDukla. Sršáni byli uvnitř, to nešlo zpochybnit. „Čí to je?“ vznesl rozhodčí nesmělý dotaz. A v tomto okamžiku se strašlivé chyby dopustil Martin Nečada,který v HrmDuklapobýval jako divák. Místo toho, aby se kufru zmocnil a se slovy: „To je moje, sorry!!!“ s ním vyběhl z místnosti a už se s ním nikdy nevrátil, tak mlčel a bedlivě pozoroval, zda má na ruce dostatečně ostříhané nehty. A tak se Jirka k vlastnictví kufru a sršáního hnízda přiznal. To je sice šlechetné gesto, Mirek Dušín by z něj měl radost, ale důležitý bod je v pekle, přesněji v oáze. Jirka ani nezkusil proti kontumaci protestovat; např. tezí: „Vždy to nezvonilo, jenom to tak trochu vibrovalo…!“

 N2: Zahrál jsem (Petr Sýkora) si hezkou pircku, byla pátá za sebou a jestli to tak bude pokračovat, budu muset revokovat 35 let staré rozhodnutí hrát na 1.e4 tah jen a pouze 1. … d6. Opačné rošády, jak to mám rád, útočím, jak to mám rád, jenže soupeř se vynalézavě brání (jak to nemám rád) a v časovce – máme na 11 tahů oba 5 minut a oba králové jsou masírování, je soupeř o tah rychlejší. Stačilo, kdyby někde potratil tempo, nebo se zamyslel, nebo u toho na chvíli usnul, nebo také mohl spadnout ze židle – tolik možností se nabízelo, a já bych pohodlně vyhrál. Sice jsem postavil věž a dámu do matového postavení, ale pak už se odehrál jen průplesk mého krále, bohužel neustále se šachem. Je načase zavést pravidlo, že když bílý dá mat, tak má černý právo také dát mat a partie zremizovat.

 N3: Jirka Matyska soupeřku ve střední hře kombinačně přehrál, a kdyby si všiml jednoduchého manévru, tak by buď vzal dámu, nebo dal mat. Bohové však Jiříka obestřeli několikavrstevnatou mlhou, a tak jeho útok uvázl na mělčině, přesněji na poli h7, kde trčí bílá dáma a nemůže ven. V první časovce se Jiřík dámou vymanil, ale jen do podezřelé koncovky S+2P (a+h) proti V+P(c). Zdálo se nám, že by to mohlo být alespoň trochu remis, protože za céčko dá Jiřík střelce, a král s háčkem půjde do dámy. Jenže než jsme se stačili rozkoukat, tak Jirka střelce nastavil.

 Za stavu 2%-3% ještě není všechno ztraceno, pravda 8:0 už to asi nebude, ale nějaké body ještě získáme, protože:

 N4: Radim Pospěch hraje strašně zamotanou pozici s kvalitou více, mnoha figurami bez dam a s jedním nadějným pěšcem (d3), který jde do dámy, bílému sice jdou také nějací pěšci (g6+f6) do dámy, ale to by nemělo Radimovi vadit, protože jeho figurky jsou lépe rozprostřeny po šachovnici – stojí přesně uprostřed políček, na kterých stojí. Zatímco bílé soupeřovi figurky stojí dosti rozháraně, protože stojí daleko od těžišť svých polí. Estetický dojem z Radimovy pozice je tedy hezčejší, bohužel Radim má horší čas, po chvilce má ještě horšejší čas, a když se situace konečně trochu vyjasní, tak Radim už takřka bez času přehlédne mat dvěma lehkými figurkami. Přitom stačilo hrát rychleji a v některých fázích partie i lepší tahy a Radima by výhra nemohla minout.

 N5: Partie se Honzovi Framberkovi povedla a získal po cca 45. tahu pohodlně vyhranou koncovku V+J s 2 pěšci navíc (3 na 1), a výrazně lepším časem do gilotiny. Stačilo pokračovat v dosavadním výkonu a nějak volnými pěšci dojít do dam. Partii však obestřela kletba Cruciatus a někdo šachovnici polil žabím hlenem. Když jsem se šel po Radimově popravě za stavu 2%-4% podívat, jak Honza vyhrál, nevěřil jsem svým očím, protože žabí hlen podporován kletbou Cruciatus odplavil Honzovi do mimoprostoru všechny pěšce a koně taky. Koncovka V proti V+J+P se chvíli hrála, ale marně, protože jsme zapomněli na šachovnici seslat naši kletbu Avada kedavra.

To byl teda zase večer, ještě že ta Sparta vyhrál!                         

 

Autor: PeS

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024