.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Klatovy 6:2

Občas se i nám vydaří zápas.
Partie jsou k dispozici v sekci Partie.

 

TJ DUKLA Praha

 

ŠK Sokol Klatovy

Fajman Petr (ZH)

2213F

1

-

0

2163F

Šimůnek Filip (Z)

Bauma Jiří (Z)

2286F

½

-

½

2044F

Jánská Jitka (Z)

Muroň Miroslav (Z)

2233F

1

-

0

2124F

Hurdzan Tomáš (Z)

Novák Petr (ZC)

2205F

0

-

1

2128F

Eret Jonáš (Z)

Pecháček Stanislav (Z)

2040F

1

-

0

2101F

Havlík Jindřich (Z)

Sedláček Tomáš

2103F

½

-

½

2106F

Eretová Jana (Z)

Krutina Ivan

1976F

1

-

0

2104F

Nováček Karel

Lýsek Lukáš

1956F

1

-

0

1994F

Jonáš Václav

 

6

:

2

 

K utkání jsme nastupovali v sestavě, od které jsem si až tak moc nesliboval (jednotliví účastníci se mi svěřovali s trablemi, které je limitují ve výkonu, navíc většina soupeřů byla juniorského věku, to vždy dává tušit výkony lepší stávajícího ratingu), ale vlastní průběh pak vypadal jinak.

Jako první skóroval Ivan (7), kterému soupeř odevzdal nejdříve pěšce a potom i figuru.

Moje (3) partie se prakticky rozhodla v zahájení, kdy jsem nastražil léčku a přišel jsem i o naviják. Sice se pak ještě chvíli hrálo, ale mnoho úsilí ani času mne partie nestála.

Když potom Standa zavěsil na 3:0, bylo již o osudu utkání prakticky rozhodnuto. Standa si sice stěžoval na svůj výkon, ale ve skutečnosti měl většinu partie navrch (až na krátkou etapu – tahy 23-24).

Soupeř zkorigoval, když se Petr (4) nedokázal ubránit svému mladému soupeři. Trochu viny ulpívá i na mých rukou či ústech, neboť výstavbu za černé proti standardnímu postupu soupeře jsem mu poradil ráno před partií – jak se ukázalo, rada byla moc povrchní.

Na 4:1 zvýšil naše vedení Lukáš (8), kterého jsem po zahájení takřka odepisoval. Kolem tahu 16 se černé figury krčily u zadního mantinelu, zatímco bílí střelci ovládali prostor. Jenže bílý pak trochu tápal, Lukáš se uvolnil a naopak uvěznil bílého krále na g1. To bylo pro následující koncovku velmi nadějné, ale k této nedošlo, protože bílý překročil čas.

Tomáš (6) mohl tedy dát partii za remis. O několik tahů dříve, když ještě nebyly dvě posledně jmenované partie hotové, jsem jej přemlouval, aby soupeřku ještě trochu prověřil, což učinil, ale v trochu lepší pozici nakonec remízu nabídl a zpečetil naši výhru.

Obdobně si počínal i Jirka (2), který černými vzdoroval juniorské reprezentantce. Po zahájení se mi pozice sice moc nelíbila, ale Jirka letos hraje v oslnivé formě. V této partii ale dokázal získat pouze pěšce, prosadit jej už nedokázal. Tedy remis a vedeme 5:2.

Zbývá poslední partie –Petr (1) sice původně nabídl remízu (i když od zahájení měl mírnou převahu), když ji ale soupeř odmítl, nezbylo mu než hrát a dokázat, že poziční hře rozumí.

 

Na závěr bych rád Standovi ještě jednou poděkoval za obětavou výpomoc v naší sestavě, protože tato partie byla zřejmě (na dlouhou dobu?) jeho posledním vystoupením za šachovnicí.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

PeS

Takhle to dopadá, když se před zápasem mužstvo dozví o existenci soutěže DuklaKiller 2016. Doporučuji i ostatním kapitánům zinscenovat před nejbližším zápasem podobné politické školení mužstva.

23.02.2016 19:45


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024