.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Čtyřkolka v Dukle

Má zkušenost s prvními čtyřmi koly v přeboru Prahy

Dneska jsem dokončil své čtvrté kolo v Dukle. Mezi prvním a čtvrtým kolem se leccos událo, ale nebudu předbíhat a vezmu to pěkně od začátku. 

 

Když jsem šel do hostování, čekal jsem, že budu mít těžké soupeře. O to těžší, když jsem se dozvěděl, že budu hrát na druhé šachovnici. Oddíl F nebo jakýkoli jiný, druhá šachovnice je prostě druhá šachovnice :)

První zápas přišel během pražského Open turnaje. Zpočátku jsem odřekl, ale když jsem se dozvěděl, že nejsou lidi, nemohl jsem odmítnout. Tedy mohl jsem odmítnout... Ale s odstupem času si říkám, že by byla osudová chyba odmítat. Přece jen zápas s Unichess ž mohl nabídnout daleko víc než Prague Open, který jsem i tak zmrvil. 

 

Debut se ukázal úspěšným. Jak bylo mým zvykem, úspěšně jsem přišel s 15 min zpožděním, přestože jsem si vzal 20 mim rezervu. Nevím, jak jsem to dokázal. Ale to už je jedno. 

Na druhé šachovnici jsem se setkal se sympatickou soupeřkou, se kterou jsme se shodli na moderním Benoni. Bitva s ní byla těžká,tak těžká, že mě hlava bolela ještě druhý den, jako kdybych pil celou noc... Jenže já jsem celou noc akorát prospal.

Tuhle partií si budu pamatovat ještě hodně dlouho. Získal jsem kvalitu... A postupně stál na výhru. V pravdě řečeno, k výhře by v té pozici stačil pohyb mého pěšce, protože její by neměli šanci na proměnu. Jenomže jsem byl v časové tísni a poté, co jsem totálně zahodil výhru, jsem zazmatkoval a úspěšně pustil celou hru (byla to má první časová tíseň ve vážné partii - taky debut :)) . Ve výsledku to vypadalo tak, že jsem mohl mít doslova snový debut. Zařídil bych týmu první vítězství, dokonce jediné v kole... Proti soupeřce s ELO 2078 a titulem Mž... Stačil jeden pohyb pěšce. Ale nakonec jsem se musel spokojit s prohrou (Naštěstí jsem skromný a pokud to neovlivní výsledek ligy, prohra mi stačí, pokud z celé hry mám dobrý pocit.). Zajímavé však je, že když jsem se na partii podíval za pár dní, výhru jsem viděl okamžitě... 

Ten zápas byl tak tvrdý, že jsem kvůli němu prospal poslední kolo turnaje. Ale že bych toho litoval, to říct nemůžu. I přes tu prohru to zatím byla nejlepší partie v mém životě. Jediné, co mě mrzí, je, že přestože kapitán říkal, že si tam domluvím rande (byť to myslel z legrace), nakonec jsem se soupeřkami pořádně ani nepromluvil :(

Podrobnosti o dalších dvou partiích rozebírat nebudu. Druhé kolo byla snadná výhra poté, co mi soupeřka (rtg okolo 1630, pokud mě paměť neklame) ve francouzské štědře darovala figuru, třetí kolo jsem prohrál (vs 2000+), když jsem nevěděl, co se v mé holandské děje. Ve čtvrtém jsem se (vs 1970) dostal pod zvláštní slovanskou, jenže jsem zahodil tolik temp, že pozice byla remizová. Jak se však šachovnice vyklízely, za stavu 0:6 jsem konečně získal převahu. Přihlížející Lukáš pochválil poslední tah, který viděl.. Vyhrát tuhle partii bylo snadné. Stačilo jen sebrat pěšce na a, který měl padnout po pohybu věže černého. To jsem měl spočítáno šest tahů dopředu, že černý nebude schopen pokrýt všechny slabiny a jeho pozice padne. A padla by... Jenže když ty slabiny byly odkryty, prostě jsem je nevzal. Doteď nevím proč. Mám podezření, že se podvědomě bojím vyhrávat partie.

Ve výsledku mám tedy jednu výhru, tři prohry. Vzhledem k tomu, že průměrné Elo mých soupeřů mě převyšuje o dvě výkonnostní třídy, je to naprosto adekvátní. Ale ještě před měsícem bych čekal, že po čtyřech kolech budu mít tři prohry, protože moji protihráči mě přehrajou... Zatím však spíš přehrávám já je... Jen bych se měl naučit dotáhnout to až do konce. Byl by někdo ochoten mě to naučit? :) 

Na závěr musím říct... že když jsem poprvé viděl, že jsem na druhé šachovnici, zhrozil jsem se. Ale s postupem času jsem zjistil, že dosavadní místo na druhé šachovnici mi naprosto vyhovuje a upřímně, asi bych ho neměnil :). Přestože jen hostuju, dostal jsem věci a zkušenosti, o kterých by se mi půl roku zpět ani nesnilo. Jen doufám, že budu moct Dukle někdy přinést aspoň další bod, abych si nepřipadal jako freeloader :) 

Autor: Poryg

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024