.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Bohnice B - Dukla D 3:5

Rozhodnutí padlo na 2. šachovnici

ŠK Bohnice B

 

ŠO TJ Dukla Praha D

Petras Milan (V-Z)

1912N

0

-

1

1952N

Lýsek Lukáš (--Z)

Hořínek Karel (V-Z)

1975N

½

-

½

1955N

Světlý Jiří (V-Z)

Dlouhý David (--Z)

1895N

½

-

½

2046N

Kasalický Petr (H-Z)

Omelka Antonín (--Z)

1909N

½

-

½

1974N

Dolínek Vladimír (--Z)

Hřebíček Petr (--Z)

1906N

0

-

1

1889N

Mašek Jan (--Z)

Novák Milan (H--)

1936N

1

-

0

1910N

Kolář Dan (--Z)

Čižmár Štefan

1761N

½

-

½

1885N

Macoun Jiří

Mrázek Martin

1613N

0

-

1

1825N

Richtr Karel

 

3

:

5

 

 

Nastoupili jsme proti soupeři který byl alespoň podle výše ELO jeden z těch lehčích. Zápas to však v žádném případě snadný nebyl.

Záhy byl nucen dát svoji partii za remis Petr Kasalický, který svoji pozici hodnotil jako špatnou. A měl zřejmě pravdu, neboť po zápase se rozčiloval kapitán domácích že jeho hráč byl vyhraný a v partii v žádném případě neměl jít do remízy. Docela ho chápu. Stále mnoho hráčů si neuvědomuje, že se jedná o soutěž družstev a ne soutěž jednotlivců a tudíž by svoje zájmy měli podřídit prospěchu družstva. Není umění tzv. pozičně vytvořit plochou pozici a pak s pokrčením ramen s tím že se nedá nic dělat dát pozici za remiz, jen proto že soupeř má o několik bodů vyšší ELO a bojí se hrát. Zažil jsem i případy že hráč s pěšcem navíc sám nabídl remis, neboť nevěděl jak pokračovat. V tomto směru bych v našem družstvu vyzdvihl Jirku Světlého, který skutečně bojuje do vyčerpání všech prostředků a svoje partie zakládá tak aby možnost vyhrát byla. V daném momentě to byl dárek pro nás. 0,5:0,5

Brzy na to skončila moje partie, tentokrát se mi podařila miniatura která skončila matem v 17. tahu.

Soupeř ambiciozně zahájil královským gambitem, jelikož jsem si z něho již nic nepamatoval kontroval jsem protigambitem …d5. Již brzy jsem poznal, že v těchto vodách se soupeř topí. Zahrál několik slabších tahů a v beznadějné pozici v 17. tahu dokonce ústupem dámy mi umožnil mat. 1,5:0,5

Osobně mi to udělalo radost, ale celkově situace nevyhlížela příliš růžově. Karel Richtr v zahájení chyboval a umožnil soupeři malou kombinací získat černými výhodu. Naštěstí však své výhody nevyužil, naopak chybným braním na b2 díky vazbě umožnil Karlovi získat důležitého pěšce na f5. Pak měl Karel pod vlivem předchozího průběhu partie „zaječí“ úmysly a chtěl dát partii za remis. Naštěstí se dal přesvědčit, že jeho střelec má větší hodnotu než soupeřů jezdec (to se projevovalo především v pokračování tlaku na pole e6) a v partii pokračoval. Soupeř mu sice znehodnotil pěšcovou strukturu královského křídla ale v dalším průběhu partie  tito pěšci pomohli vytvořit matovou síť kolem soupeřova krále. V okamžiku kdy musel soupeř obětovat pěšce tak neučinil a dostal taktéž mat. 2,5:0,5

Vzápětí skončila i partie Jirky Macouna. Měla dost divoký průběh. Když jsem partii poprvé viděl Jirka získával pěšce na c4 a měl pohodovou hru. Po šachu na osmé řadě pro mě nepochopitelně se však vydal králem na pole f8 a umožnil soupeři získat pěšce g7 a h6. Po ústupu na pole h7 by byl soupeř prakticky bez tahu. Chvíli to vypadalo že si chce dát samomat, vykoupil se za cenu figury za kterou měl 3 spojené volné pěšce což nevypadalo špatně. Šachování však dovolil soupeřovu králi se k pěšcům přiblížit a už  jsem to viděl černě. Nakonec však naštěstí partie skončila remízou i když nevím jak – na chodbě měl Petr Kasalický informoval že Jiří prohrál. O to větší byla moje radost když jsem zjistil že to není pravda. Stav byl 3:1 a začal jsem věřit že to nějak zvládneme.

Situaci však zkomplikoval Dan Kolář kterému se partie vůbec nepovedla. Chvíli to vypadalo že získá převahu, dokonce měl figuru za dva pěšce kterou však rychle ztratil a pěšci mu pak scházeli. Nevím jestli to bylo vynucené nebo se jednalo o pochybení, faktem bylo že stál špatně. Pozice byla obtížná a hrála se špatně, nebylo proto divu, že se Dan dostal do časovky kterou nakonec nezvládl. To už však nehrálo roli, partie se tak jako tak nedala zachránit. 3:2.

Svoji partii k remíze dovedl Vláďa Dolínek, který značnou část partie sehrál s pěšcem méně, zkušeně však dokázal v zablokované pozici tuto nevýhodu eliminovat a získal důležitý půlbod. 3,5:2,5

Pak „zaúřadoval“ Jirka Světlý. Jeho pozice se neustále zhoršovala a v závěru snad nebyl nikdo kdo by si na něho vsadil. Nemohl zabránit soupeřovi v proměně pěšce v dámu a věc vypadala jednoznačně. „Vykouzlil“ však protihru pomocí aktivní dámy a postupu pěšce e a frustrovaný soupeř mu sám nabídl remis. (Nemohu se však zbavit dojmu, že pozice byla prohraná a soupeř ji jen nezvládl.) Každopádně jsme vedli 4:3 a v té chvíli už bylo jasné že Lukáš Lýsek svoji partii neprohraje.

V zahájení vypadal jeho soupeř lépe a Lukášova pozice se mi nelíbila. Dokázal si však vytvořit protihru vytvořením volného pěšce a5 a rázem hrál na výhru které nakonec dosáhl. Situaci si sice trochu zkomplikoval připuštění tahu h3, ale obtížnou situaci soupeř nezvládl a byl nucen kapitulovat. 5:3

Trochu jsme odčinili kolaps z minulého kola ale 6 bodů na záchranu stačit určitě nebude.

Soupeř nám na 2. a 3. šachovici pomohl!

Autor: Honza

Diskuze k článku

MilanP

Komentář k Honzově zprávě:
Honza ve zprávě píše: "Záhy byl nucen dát svoji partii za remis Petr Kasalický, který svoji pozici hodnotil jako špatnou. A měl zřejmě pravdu, neboť po zápase se rozčiloval kapitán domácích že jeho hráč byl vyhraný a v partii v žádném případě neměl jít do remízy."

Moje poznámka k tomu: Nerozčiloval jsem se na soupeře Petra Kasalického, neboť Petr černými postupně vyrovnal a remíza byla v pořádku. Zato jsem se rozčiloval na naše hráče na 2. a 3. šachovnici, kde se stalo toto: Stav byl 2:3 a potřebovali jsme srovnat a měli jsme na to dvě dobré pozice na 2. a 3. šachovnici. Na 2. šachovnici náš hráč - s černým pěšcem na d2, jeden nezadržitelný krok od proměny v dámu - se nezkusil vyhnout věčnému šachu. Možná to bylo riskantní, ale za tohoto stavu nutné. No a pak ještě "stihnul poradit našemu hráči na 3. šachovnici, ať ve věžo-stejnostřelcové koncovce s pěšcem více (!) nabídne remízu (?!??).
Myslím, že hrající i nehrající DuklaBorci nevěřili, jak snadno k potřebným remízám přišli. Tím už byl zápas rozhodnut pro Duklu C.

A s další částí Honzova komentáře už beze zbytku souhlasím:
"Stále mnoho hráčů si neuvědomuje, že se jedná o soutěž družstev a ne soutěž jednotlivců a tudíž by svoje zájmy měli podřídit prospěchu družstva."

Milan Petras,
kapitán ŠK Bohnice B

10.03.2016 11:33


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024