.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Plzeň Košutka – Dukla A 2:6

Přesvědčivé vítězství v prvním venkovním zápase sezóny.

TJ Plzeň Košutka

 

TJ DUKLA Praha

Pokrupa Marek (Z)

2155F

½

-

½

2359F

Orság Milan (ZH)

Šperl Hynek (ZH)

2020F

0

-

1

2259F

Bauma Jiří (Z)

Soukup Alois (Z)

2159F

0

-

1

2220F

Muroň Miroslav (Z)

Kadeřávek Jan (Z)

2122F

½

-

½

2209F

Novák Petr (ZC)

Simet Martin (Z)

2116F

½

-

½

2105F

Nečada Martin (Z)

Liška Karel (Z)

2094F

0

-

1

2092F

Sedláček Tomáš

Eret Matouš (Z)

1960F

0

-

1

2065F

Pospěch Radim

Kopřiva Martin

1969F

½

-

½

1960F

Lýsek Lukáš

 

2

:

6

   

 

Odjezd do Plzně byl (mnou) geniálně naplánován: ze západu Petr Novák (+ prapor sudetských myslivců, který přislíbil přivést) z východu zbytek našeho armádního sboru. Byly stanoveny časy a přesunové trasy, ale plán vzal brzy za své, když se nedostavili ani sudetští myslivci ani tramvaj číslo 8, která měla na shromaždiště dovést Tomáše, a v důsledku toho musely být trasy a časy změněny a na samotné bitevní pole jsme dorazili s cca 10-minutovým zpožděním. Naštěstí soupeř se zachoval gentlemansky a zpoždění nám toleroval. DĚKUJEME.

My jsme mu stejnou neoplatili, ba naopak – skoro nikde jsme nebyli v nějakém vážnějším ohrožení a navíc jsme se dostali k několika možnostem skórovat.

Jako první skončila partie – zasvěcení zřejmě již tuší při pohledu na naši sestavu – Martina (5), který postavil černými (zase žádné překvapení) Pircovu obranu.

Vzápětí jej následoval Lukáš (8), který podle některých názorů stál lépe, ale po nevydařeném začátku soutěže nechtěl pokoušet osud, zejména když jinde jsme již stáli celkem nadějně.

Milan (1) po ne úplně povedeném zahájení byl rád za vyrovnání a i tato partie skončila bez nějakých vážnějších zápletek remízou.

Nakonec i Petrova (4) partie dospěla k tomuto cíli, ačkoliv z počátku se mi zdála pozice bílého nadějnější. Nejmenovaný znalec Francouzské Tomáš S. při zpáteční cestě říkal, že tyto pozice jsou za černého zpočátku vždycky trochu horší, že se ale obvykle převaha bílého nějak vytratí. Tak se stalo i v partii, dokonce jsem chvíli měl pocit, že bych raději hrál černými, který měl aktivnější figury.

A pak začalo období sklizně.

Jako první rozvlnil síť v brance soupeře Tomáš (6), který postupně od zahájení navyšoval převahu, sebral pěšce a po závěrečné chybě soupeře i bod.

Za Tomášem jsem následoval já (3). Můj soupeř ve výměnné španělské hned po zahájení tahem Jd5 nejenže přestal aspirovat na nějakou výhodu, ale odsoudil se do trvalé obrany. Následně se moje pozice postupně vylepšovala a kolem časové kontroly černé figury šachovnici zcela ovládly.

Jirka (2) stál lépe celou partii, ale dlouho nebylo úplně jasné, jak houževnatou obranu soupeře prorazit. Po časové kontrole ale došlo k přeskupení bílých figur, věže ovládli sloupec f, dáma odebrala pěšce b5 a konec na sebe nedal dlouho čekat.

Radim (7) si plánoval odpolední program, ale přesvědčil jsem ho, aby do Plzně jel autem, že až (rychle) skončí, naloží jednoho až dva hráče, kteří již budou hotovi, a vše v pohodě stihne. Jiní již dávno hotovi byli, ale Radim stále ne. Dokonce to dopadlo tak, že všichni nakonec čekali na něj. Nutno ale říci spolu s klasikem: „na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti žízní, na pokraji smrti vyčerpáním, ale stálo to za to!“ Radim se dvěma figurami proti věži (obě strany měly také dámy) skvěle vykrýval věčné šachy a kombinací obrany a útoku svého mladého soupeře udolal. Pochvala před nastoupenou jednotkou!

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Mirek

Partie jsou již k dispozici k přehrání v sekci Partie.

23.11.2015 19:34


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024