.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A – Šakal Kozolupy 4,5 : 3,5

Vítězství vybojované po dramatickém závěru.

 

TJ DUKLA Praha

 

Šakal Kozolupy

Orság Milan (ZH)

2368F

½

-

½

2287F

Juřek Josef (ZH)

Fajman Petr (ZH)

2231F

½

-

½

2286F

Michálek Jan (Z)

Bauma Jiří (Z)

2250F

1

-

0

2200F

Česal Jaroslav (ZH)

Muroň Miroslav (Z)

2232F

½

-

½

2209F

Folk Petr (Z)

Orságová Silvie (Z)

2176F

0

-

1

2219F

Jaroš Martin (Z)

Sedláček Tomáš

2090F

1

-

0

2027F

Folková Martina (Z)

Pospěch Radim

2074F

1

-

0

2122F

Váchal Josef

Lýsek Lukáš

1967F

0

-

1

2198F

Janoušek Petr

 

:

   

V druhém kole jsme hostili silný tým z Kozolup, přičemž oba týmy nastoupily ve zcela shodné sestavě jako v 1. kole (oni ve vítězné, my bohužel nikoliv). To se v našich zápasech stává velmi zřídka, odhaduji tak jednou za deset let.

Když jsem cca po hodině hry obhlížel pozice, zdálo se mi, že stojíme nadějně. Petr měl pěšce navíc v koncovce a bylo jasné, že se partie hraje na dva výsledky. Jirka hrál „svoje“ šachy (1.e4 g6 2.h4!?), moje partie se mi docela líbila, Silvie sice sebrala soupeř pěšce na c7, ale sama mne varovala, že nestojí dobře přehlédnuvši zákeřné Ja6, Radim se evidentně v pozici cítil jako el pez v la aqua a konečně i Lukášova pozice byla dobrá. Milanovu a Tomášovu pozici jsme nějak nedokázal ohodnotit, ale obavy jsem neměl. Jenže pak se začala situace komplikovat a při jedné z obhlídek těsně před časovou kontrolou jsem najednou zjistil, že prohráváme 1:3.

Milan (1) přijal remízu a byl za ní zřejmě docela rád (Rybka neznajíc úctu k autoritám mezinárodních mistrů ukazuje chvilku před koncem partie po neopatrném g3 zajímavou variantu 27.- g4! 28.fxg4 Sb7 29. Vc1 Je7 a díky hrozbám na dlouhé diagonále zřejmě bílý ztratí figuru).
Petr (2) nedokázal najít cestu k realizaci převahy ve věžovce a partie skončila remízou.

Silvie (5) nenašla protihru a poztrácela materiál.

Lukáš (8) přeci jen nevydržel tlak papírově mnohem silnějšího soupeře a pozici neudržel.

V tuto chvíli byly naše naděje velmi slabé, protože já (4) jsem nejenže nenalezl plán, jak celkem nadějnou pozici rozvíjet, ale dokonce jsem přepjal strunu a stál jsem podezřele (a to si ještě fandím). Nicméně jsem přeci jen dokázal (sobecky si přisvojuji i zásluhy svého soupeře) najít způsob, jak odevzdat figuru s tím, že se šachovnice prakticky vyčistí od pěšců a podařilo se mi remízu udržet.

Ještě před zakončením mé partie vyhrál Radim, který si nejdříve vypracoval silný útok na královském křídle, pěknou kombinací se dostal k materiální převaze, ale pak měl (nutno říci, že pozice byla jako dělaná na časovou tíseň, takže ani počítačové +4 nemusí zajistit výhru) jisté problémy s uplatněním převahy. Škoda nevyužité byť náhodné příležitosti 31.Vg1 nebo 35.Jxg7. Pozici po tahu bílého 38.Ka2 hodnotí Rybka jako remízu, ale černý musí objevit 38.-Se6! Ten to naštěstí neobjevil a Radim zaslouženě připsal bod.

Zbývaly dvě poslední partie a my jsme prohrávali o bod. Oba naši zbylí borci dostali pokyn, že mají hrát na výhru a … oba jej splnili.

Nejdříve Jirka (3) v divoké pozici (bílý hrozí černému králi, černý má pěšce na h2 a chce si postavit dámu) svého soupeře ošidil, když ten nenašel ani počítačovou remízu 47.-Kc8 (král uniká z matové sítě přes sloupec kontrolovaný bílou věží, ale mat tam kupodivu není) ani lidštější šanci na prodloužení boje 48.-Vf3, kde černého čeká těžký zápas dámy proti V+S+J. Mně a snad i dalším přihlížejícím přinesla estetický požitek možná varianta s manévry bílé věže: 49.Va2! Va8 (v partii bylo Ve4) 50.Ve2! Va4+ 51.Kf5 Ve4 (Je4 52.Sxh2 +-) 52. Va2!

Nakonec Tomáš, který si v partii vytrpěl své, zručně realizoval v koncovce převahu střelce proti několika bílým pěšcům a obrátil skóre zápasu v náš prospěch.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Zatím nejsou vloženy žádné příspěvky


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024