.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Mistrovství republiky seniorů 2015

Dodatek k výsledku

Chtěl bych doplnit článek p. Soukala. Jel jsem na mistrovství s cílem konečně vyhrát "50", ale opět jsem selhal.

Turnaj začal špatně už v 1.kole, kdy se úmyslně nedostavil (jak jsem se později dozvěděl) soupeř neboť počítal v partii se mnou s 0 a nechtěl aby se výsledek započítával na ELO. Tím se stalo, že hned ve 2. kole jsem dostal na 1.šachovnici hráče s nejvyšším ELO (Kozáka) a byla to moje první partie po 4 měsících. Herně jsem obstál v průběhu jsem obětoval věž za S+P a ve vyrovnané pozici jsem soupeři (jak sám podotkl) věnoval výhru hrubkou - byla to moje první šachová slepota. Vzhledem k průběhu partie jsem nastupoval v dobré náladě v 3. kole s Jagielou avšak tam jsem definitivně ztratil šance na umístění neboť v lepší pozici jsem zbytečně obětoval figuru a bohužel neviděl "díru". Soupeř mi vyhnal dámu z útočné pozice a zanedlouho se mi hra zhroutila. K dovršení všeho jsem nezvládl ani partii s Lubošem Přívozníkem, který mi asi 8x nabízel remízu, ta mě ale vzhledem k vývoji turnaje nezajímala. Dostal jsem se do koncovky S+3P proti V, ale pod tlakem času jsem nedokázal zahrát vítězné pokračování a nakonec mi utekl i čas který jsem na chvíli přestal vnímat- to mě však tolik nevadilo protože remíza by stejně pro mě nic neřešila. Dostal jsem se do situace kdy jsem měl pouze kontumační bod a 3 prohry. Pak se mi podařila série 3 výher. Pouhý pohled na výsledek může vzbuzovat pocit že to bylo snadné, ale soupeři ač s nízkým ELO (pod 1800) hráli na úrovní 1900-2000 především Doležal který byl velmi nebezpečným ve střední hře (porazil např. hráče s ELO přes 2000)

V posledním kole jsem se opět vrátil na 1. šachovnici (1 a 2 šachovnice byly online) a se suverénním vítězem Urbanem jsem remizoval. Stál jsem dokonce pozičně lépe a kdybych potřeboval hrát na výhru (např. v družstvech) určitě bylch pokračoval. Jelikož jsem však už nemohl dosáhnout na "bednu" s remízou jsem souhlasil. Původně jsem myslel, že soupeř vzhledem k bodovému odstupu půjde na jistotu a nabídne remízu ihned, ale chtěl zřejmě udělat 8,5 z 9 a zkoušel mě přehrát. V okamžik kdy jsem začínal být nebezpečný však ihned remízu nabídl.

Celkově jsem byl se svou hrou spokojený (v porovnání s fotbalem bych se přirovnal k Plzni - hra dobrá, ale neproměňoval jsem šance) bohužel vzhledem k úvodním prohrám jsem vyhrával s hráči s nízkým ELO takže celkově jsem ztratil.

Škoda, že se z Dukly nikdo jiný nezúčastňuje, z Prahy tam bylo mnoho známých tváří (např. Pavlíček) dokonce přijel i 90 letý hráč z Ostravy.

Autor: Honza

Diskuze k článku

Honza

Nechtěl jsem, ale musím ještě doplnit svou reportáž neboť se Luboš Přívozník cítil dotčený mým textem, že mi asi 8x nabízel remízu.
Fakt je ten, že jsem použil jeho výrok, který byl pronesen spíše v žertovném tónu, když reklamoval moje překročení času. Já sám četnost nabídek neregistroval.
Luboš ano a bylo jich podstatně méně, takže tímto se mu za svůj výrok omlouvám.
Jinak si za svou reportáží stojím, co se týče úvodního tvrzení o 1. kole prý to bylo nakonec jinak, ale při psaní své zprávy jsem vycházel z informace kterou jsem měl k dispozici (tu mi navíc učinilo věrohodnou chování rozhodčího, který na můj dotaz co je se soupeřem nedokázal odpovědět - pokud by byl soupeř omluvený asi by to vypadalo jinak.) Více se už v tom nechci "babrat" turnaj skončil a musím si vzít z něho ponaučení jak po stránce šachové tak i verbální.

11.09.2015 16:32

Honza

Na webu jsem našel zahájení které jsem sehrál v 9. kole s p. Urbanem z roku 1995 až do 13. tahu (s přehozením tahů) jsme hráli podle této partie pak p. Urban uhnul (místo Vb8 zahrál Vd8).
Tuto partii potažmo Pirce jsem vůbec neznal, vše jsem musel vymýšlet. Za bílého hrál počítačový program Hiarcs v roce 1995 absolutní špička.
V dalším pokračování jsem už volil odlišný postup s tlakem po h sloupci, který však také nebyl špatný.

29.08.2015 09:40


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024