.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

ŠK Mlejn 3.5 - 4.5 Dukla D

Čermák Michal 2069 ½ – ½ Lýsek Lukáš 2001

Jarrah Kamal 2054 ½ – ½ Kasalický Petr 2022

Žamboch Roman 1981 ½ – ½ Dolínek Vladimír 1980

Fuka Miroslav 2004 0 - 1 Světlý Jiří 1892

Židů Jan 1926 ½ – ½ Kolář Dan 1931

Šalom Jaroslav 1849 ½ – ½ Richtr Karel 1861

Kuzin Tomáš 1579 1 - 0 Mesmer Robert 1000

Porteš Pavel 1766 0 - 1 Rexa Martin 1840

 

Rozhodl jsem se, že napíšu krátký referát z tohohle utkání, kdy už pravděpodobně o nic nešlo, páč by druhý tým v aktuální tabulce musel prohrát 0-8 a my vyhrát minimálně 5.5, což už bylo dost pravděpodobné, že se tak nestane a tak nám postup unikne! Podle složení týmů bylo jasné, že nás čeká další těžká bitva, převahu jsme měli ale rozhodně co do počtu! Přišlo nás totiž celkem 10, jen škoda, že takové nasazení nebylo v průběhu celé soutěže, to bychom pak určitě postoupili, na řadu utkání jsme sestavu mnohdy lepili. Po změně sestavy na poslední chvíli, kdy na vyplněném zápise figuroval původně Honza Mašek, kterého nahradil Martin Rexa se mohlo zvesela začít (Honza říkal, že šel dost pozdě spát, tak byl asi rád že se nemusel trápit a mohl nás koučovat jako nehrající kapitán). Tato změna všem hráčům kromě mě otočila barvy, někteří byli nadšení, někteří logicky méně. Ještě dodám, že soupeř má vskutku velmi hezkou hrací místnost (salonek) v restauraci Mlejn ve Stodůlkách, kde se mi hrálo moc příjemně! I šachové soupravy mají velice luxusní, i když né tak hezké, jako máme my v HrmD!! :-)

 

Pokud se budu v něčem plést, jakože budu, tentokrát jsem neměl moc čas na obvyklé pochůzky při partii, tak mě prosím klidně opravte!

 

Tak k samotnému průběhu partií, od začátku jsem měl dobrý pocit, situace se vyvíjela výborně, Jirkova pozice (4) byla báječná, soupeře zatlačil a v krásné partii vyhrál!

 

Robert (7) podle mě černými stál výborně, v jedné fázi měl figuru navíc, nevím, jestli její odevzdání zpět bylo vynucené, ale ho to rozhodilo a partii nakonec prohrál.

 

Vladimír Dolínek (3) byl jeden z těch, komu výměna na poslední chvíli změnila barvy no a dodávám, nebyl z toho dvakrát nadšený, ale partii podle mě hrál s přehledem, nebyl ohrožen, hrál se katalán a v závěrečné koncovce při rovnosti pěšců při žádných slabinách s dvěma jezdci na každé straně se logicky domluvili na remis.

 

Dan (5) rozehrál svou oblíbenou králku a soupeř si taky postavil střelce do domečku na g2 a to je tak jediné co o partii vím, teda kromě toho, že skončila remízou.

 

Martin (8) sehrál podle mě rovněž pěknou partii, získal výhodu kdy v na první pohled rovné pozici při symetrické pozici s dámou, věží a lehkou figurou na každé straně měl v otevřené pozici krásného silnějšího střelce než byl soupeřova nebohá kobyla, která neměla opěrných bodů. Jak konkrétně vyhrál, jsem již neviděl, neboť jsem byl pod útokem a jen zřídka se odlepil od partie.

 

Karel (6) rozehrál bílými, věrný svému útočnému stylu, Evansův gambit, na který mu soupeř zareagoval pro mě dost netypicky, konkrétní teorii jsme neznal. Karel byť měl pěšce míň, tak jsem jeho pozici hodnotil jako pohodlnější, měl převahu v dvojici střelců. Totéž si myslel i jeho soupeř a Karlovu nabídku přijal.

 

Petr (2) zahájil vídeňskou a soupeři se podle mě v již rovné pozici (ze začátku jsem preferoval Petrovu pozici) po řadě výměnách dohodli na remíze.

 

Stav byl teda 4:3 pro nás!

 

Moje partie byla pro mě těžká, tušil jsem, že asi rozhodne a bylo tomu tak. Ještě se mi snad nikdy nestalo, že bych dohrával jako úplně poslední a bylo to dost bojovné! Z mého soupeře šel trochu strach, zatím to na první děsně kosil (7 výher 2 prohry a 0 remíz!!). Měl bych si z něj vzít příklad :-) No a naše partie nebyla v ničem jinačí, zatlačil mě, můj plán asi nebyl správný, ale udělalo mi radost, že jsem tentokrát nervy udržel na uzdě a partii zvládl, možná jsem ji mohl pak zkoušet dál, ale už jsem byl dost unavený a nechtěl jsem riskovat, dohráli jsme lehce až před 23. hodinou a to už byli v hrací místnosti jen 2 přihlížející, Karel a jejich kapitán. V partie jistě naleznete spoustu chyb na obou stranách, ale jsme lidi a ne stroje!

 

Co říci závěrem, letošní sezonu jsem si užil, zažili jsem spoustu veselých momentů i dramat a tak to má být. V příští sezoně naviděnou!!!

Autor: Luky

Diskuze k článku

Martas

Tak koukam na vyslednou tabulku chess-result, k postupu toho schazelo vic. Jedna moznost by byla vyhra nad Kbely, druha moznost ziskat 4 body ze zapasu s GROPem a Vrsovicemi (Kbely maji o 6.5 bodu lepsi pomocne hodnoceni). Neucast na GROPu me mrzela, nicmene i pripadna vyhra na osme sachovnici by znamenala pouze zapasovou remizu.

07.04.2015 10:52

Honza

Bohužel je to tak, jak napsal Lukáš - na utkání kde už o nic nešlo jsme se sešli v 10, ale na utkání s GROP které nás zřejmě stálo postup jsme nebyli schopni sehnat osmého hráče, situaci zachraňoval Honza Mašát, který byl poslední na soupisce. Přitom nám vše hrálo do karet, Kobylisy jsme v první kole rozdrtili 6:2.
Když jsem odcházel vedli jsme 1,5:0,5, Jirkovi se partie opravdu povedla ačkoliv měl odkrytého krále a soupeř rošádu dokázal zapojit všechny figury do útoku na krále. Petr Kasalický se spokojil s remízou. V té chvíli jsem myslel že je vše jasné neboť Robert měl 2 pěšce a naprosto vyhranou pozici. O to víc jsem byl překvapený když jsem se později dozvěděl, že nevyhrál ale naopak prohrál a vyhrál Martin Rexa - tam mi to připadalo jako remíza. Také se mi to už stalo - soupeř nemá co ztratit tak začne do toho "šlapat" a stačí jeden nepřesný tah a situace se obrátí. Zápas měl pak humornou dohru - domácí kapitán nemohl dohledat zápis, nakonec se našel u nás a Lukáš mi ho poslal.

02.04.2015 15:31

Martas

Moje partie byla vcelku zajimava, po zahajeni jsme se dostali do pozice s damou, vezi a strelcem (ja) proti jezdci (souper), myslim ze podstatnejsi nez strelec versus jezdec bylo obsazeni sloupcu tezkyma figurama. Nasledne se mi povedlo vymenit veze tak ze jsem souperovy figury zcela znehybnil, ovsem misto zesilovani pozice pesaku (pocitac velmi vidi plan s postupem pescu na damskem kridle) jsem vymenil ihned strelce s jezdcem a dobral pesaka. Damska koncovka s pescem navic vypadala na dlouho (mel jsem slusnou casovou vyhodu takze jsem si veril), nicmene souper po 2 tazich zcela rezignoval a s pescem mene sel do vymeny dam, na coz jsem velmi rad pristoupil a po par rychlych tazich kralem souper videl ze pescovka je beznadejna.

01.04.2015 11:29

Luky

Partie je již v příslušné sekci.

01.04.2015 11:06


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024