.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Kozolupy – Dukla A 5.5:2.5

Jak jsme dopadli skoro jako generální tajemník.
1.4. Partie jsou již v sekci Partie. Bohužel to není apríl.

Momentálně sice na stránkách šachového svazu tento výsledek:

TJ Šakal Kozolupy

 

TJ Dukla Praha

Michálek Jan (Z)

2285F

1

-

0

2269F

Fajman Petr (HZ)

Česal Jaroslav (HZ)

2260F

½

-

½

2225F

Bauma Jiří (Z)

Folk Petr (Z)

2154F

0

-

1

2223F

Muroň Miroslav (Z)

Folková Martina (Z)

2166F

0

-

1

2205F

Novák Petr (CZ)

Jaroš Martin (HZ)

2200F

0

-

1

2057F

Koubek Václav (H)

Váchal Josef (Z)

2134F

0

-

1

2029F

Lýsek Lukáš

Janoušek Petr

2183F

0

-

1

1955F

Krutina Ivan

Wolf Vilém

2057F

1

-

0

1939F

Matyska Jiří

 

:

   

Ale bohužel, je to jakoby to vyšlo v Rudém právu – skutečnost je přesně naopak.

 

Kozolupy kupodivu nehrají své zápasy v Kozolupech, ale v Červeném Hrádku. Tato část Plzně se proslavila v roce 1989 (pro ty, kterým se to ještě nespojilo: ano, šlo o nezapomenutelné vystoupení soudruha Jakeše).

Nescházelo mnoho, abychom soudruha Jakeše dokonale napodobili – naštěstí se ale našlo několik kůlů v plotě, kteří naše systematické ztrapňování se přeci jen trochu korigovali. Ale po řadě:

 

Jako první byl hotový Ivan (7). Nějak se mu nepovedlo zahájení, možná mu scházela podpora zdola, prostě po chvilce byl bez figury. 1-0 (z pohledu domácích).

Po chvilce ho následoval Lukáš (6) – umožnil černému koni nalézt do bílé pozice na krásné pole d3 a vzápětí se mu pozice rozpadla. 2-0.

Jen o chvíli později kapituloval Vašek (5), který nevyřešil problémy Evansova gambitu, přišel o pěšce f7 a pak už marně simuloval protiútok. 3-0.

Já (3) jsem se také nevyrovnal s problémy zahájení. Odevzdal jsem pěšce, ale protihra se nekonala. Tak jsem přidal druhého – zase nic. Sice jsem si partii „užíval“ 50 tahů, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že slyším ozvěnu potlesku odměňujícího projev soudruha generálního. 4-0.

Pak se naštěstí zadařilo Petrovi (1), který svého protřelého soupeře přehrál ve velmi zajímavé partii. 4-1.

Podobně úspěšný bohužel nebyl druhý z Petrů (4), který byl ke své soupeřce velmi galantní (na rozdíl od generálního tajemníka neměl potřebu sdělovat, že je to milá holka, a kolik že bere). 5-1

Druhou úpravu skóre směrem ke zmírnění debaklu zařídil Jirka (8). V partii. Kde se zřejmě několikrát změnilo hodnotící znaménko, Jirka získal kvalitu, aby pak za ni odevzdal 2 pěšce, které mu ale soupeř zase velkoryse daroval. Takže nakonec Jirka kvalitu uplatnil. 5-2.

Jirkovi (2) se zdálo skóre příliš rezultativní, takže se rozhodl doplnit celkový součet remízou, ke které ale rozhodně nedošel nejpřímější možnou cestou. Zákopová válka, kde měl bílý sice kvalitu, ale černý měl za ni chumel pěšců trochu degradovaný špatným střelcem.

 

Takže v posledním kole budeme bojovat o lichotivé 4. místo.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Mně se nějak nepovedlo zahájení, a nenašel jsem ani cestu, jak horší pozici zavést do remízových vod, takže jsem se ocitl v prohrané pozici bez pěšce. Abych aspoň měl nějakou protihru, tak jsem obětoval další 2 pěšce, na to ale soupeř reagoval obětí kvality, čímž mou protihru značně oslabil. Moje pozice vypadala pak celkem ostudně, 40.tah, a já nebyl soupeři schopný sebrat pěšce. Pak naštěstí jednoho pěšce zřejmě přehlédl a 2 pěšce za kvalitu my už daly potenciál partii zremizovat.

30.03.2015 12:20

Matyska

Tak už jsem stačil svoji partii předložit Stockfishovi a co mě překvapilo ze všeho nejvíc, nikde mě nevytýká, jak je jeho dobrým zvykem, že tady jsem to zahrál pod psa nebo že po tomhle tahu mě rozseká na cucky. Kupodivu se s mými tahy vcelku shoduje. Lehce se mu nelíbí moje experimentální braní a výměny v zahájení, kde přesto, že mám pěšce vice, lehhce preferuje černého. Samozřejmě vidí to , co jsem si i já pozdě uvědomil už u partie, že nejlepší sebrání kvality bylo po 26...Ve6 tahem 27. Jd4. Od sebrání kvality se však hodnocení partie vcelku lineárně sune od +0,7 do +160 po 60.tahu. A soupeřova snaha o to , dát mi mat uprostřed šachovnice, kterou jsem musel odrazit odevzdáním pěšce, se na hodnocení projeví skokem na +1.8. Ale přiznám, že jsem u partie neviděl ještě jednu věc. Trochu jsem se bál,že mi soupeř může sebrat pěšce a4 a vytořit si dvojici volných spojených pěšců b+c, což ovšem počítač nechává ledově klidným, sbírá pěšce g6 a h5 a potom, a to je to co jsem neviděl, odevzdá kvalitu za střelce a maže si pěšcem h4 do dámy.
P.S. Doufám, že za pár dní budou všechny partie v sekci partie, takže si budou moci i ostatní udělat představu o těchto poznámkách.

29.03.2015 19:52


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024