.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Jak si Dukla B zajistila postup na Pankráci (reportáž)

Obvykle nesleduji ostatní partie, ten den jsem učinil vyjímku, takže toho využiju, abych také jednou podal reportáž ze zápasu.

Já jsem po zahájení zahrál jednu nepřesnost, v důsledku toho jsem pak zvolil hru na remízu, v čem jsem byl úspěšný a partie skončila rychle remízou. Soupeři jsem tím udělal radost, s p.Nováčkem jsem si zahrál už před 25 lety. Přitom posledních 20 let jsme se za deskou myslím nepotkali. 

Poté jsem se šel podíval, jak hrají ostatní. A dost jsem se vyděsil. Ruda s Jirkou byli prohraní, Mirek a Pavel Pták sice stáli na výhru, ale měli před sebou ještě technické obtíže, Tomáš mi jediný přišel zhruba rovný, Radim stál o něco lépe a Igor byl pravděpodobně prohraný, ledaže by byl v pozici schovaný nějaký zázračný zvedák  (pozice byla neskutečně ostrá) .

Těsně před 40 tahem začala vypadat naše situace dost beznadějně, protože Igor tam žádný zvedák asi neměl, takže se musel vzdát, a Mirek přehlédl věčný šach a remizoval.

Po 40 tahu postupně následovali 3 očekávané výsledky Ruda prohra, Pavel výhra a Tomáš remíza. 

Zbyl tedy pouze Radim, který postupně svou malou výhodu zvyšoval, až se dopracoval k vyhrané pozici, nicméně stále vůbec ne jednodušše vyhrané a Jirka bez věže. 

Všichni 4 zbylí hráči hráli nadále pomalým tempem, takže bylo nutno očekávat závěrečnou časovku. 

Jak to, že Jirka hrál bez věže a nebyl ihned konec ? Štěstí v pozici, 99 % pozic s pěšcem za věž je ihned na vzdání, ale materiál D+J+P+P proti D+V+S+P, kdy bílý král, jezdec a 2 spojení pěšci tvoří pevnost v centru šachovnice se vyhrává ne úplně snadno. Mat dát prakticky nešlo a dojít pěšcem do dámy sice fungovalo, ale znamenalo se vystavit cestou asi 30 šachům a vždy se přitom vyhnout dvojitému úderu od dámy a vidlím od koně. Kdyby byl měl Jirka ty spojené pěšce 3, možná by dokonce za tu věž měl už určitou kompenzaci. 

Abych to neprotahoval, dopadlo to pro nás dobře, přitom na časovku ani nedošlo, Radim svůj precizní výkon dovedl do zdárného konce a Jirka už asi 4 šachem vyšachoval střelce a nabídl remis, takže zápas skončil 4:4 a postupujeme !

 

 

Autor: jirka bauma

Diskuze k článku

Matyska

Malá poznámka. Já jsem ty pěšce měl původně skutečně 3 spojené, ale jednoho jsem si musel vyměnit za dámu. A soupeř? Ten se, co se proměňování pěšců v dámu týče, činil ještě víc. Postupně se u něj vystřídaly 3 dámy (a to nepočítám tu 4., která s ním byla na začátku partie v HrM a mile ho povzbuzovala).

25.03.2015 11:07


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024