.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla A - Líně 4:4

V zápase, kde nám již o nic nešlo, zřejmě rozhodla o konečném výsledku vada hodin.
Partie jsou již v sekci Partie.

 

TJ Dukla Praha

 

ŠK Líně

Fajman Petr (HZ)

2269F

0

-

1

2226F

Palek Miroslav (ZC)

Bauma Jiří (Z)

2225F

1

-

0

2184F

Šimůnek Aleš (Z)

Muroň Miroslav (Z)

2223F

½

-

½

2049F

Turner Radek (Z)

Orságová Silvie (Z)

2161F

1

-

0

2142F

Mařík Petr (Z)

Sedláček Tomáš

2112F

½

-

½

2039F

Janočko Petr (Z)

Soukal Rudolf

2056F

1

-

0

2014F

Kracík Dobroslav (Z)

Lýsek Lukáš

2029F

0

-

1

2071F

Kupka František

Matyska Jiří

1939F

0

-

1

2035F

Palková Kateřina

 

4

:

4

   

 

Ačkoliv nám v zápase o nic nešlo, zachráněni již jsme, postoupit nemůžeme, partie byly velmi bojovné a zajímavé.

Nejdříve skončily partie na 2., 7. a 8. desce, přesné pořadí neznám.

Jirka (2) svého zkušeného soupeře přechytračil v Baumově variantě Královské indické (s dvojicí jezdců na d7 a e7). Černý v ní sice ztratil tempa po Dd8-e7-d8, bílý ale zase stínoval výpad jezdcem na d5, aby se vzápětí po c6 musel vrátit. Jirkovi se podařilo převést naopak svého jezdce na d4 a pak už tam byla jen samá pozitiva – zdvojení pěšce, obsazení otevřeného sloupce g, zisk kvality … Pěkný výkon!

Lukáš (7) postavil pozici dobře, získal převahu kolem +1, ale pak přišel čas něco nějak zinkasovat, pozice byla zralá, leč Lukáš to uchopil za špatný konec a místo zisků byly ztráty.

Jirka (8) měl zkomplikovanou situaci tím, že současně s hraním vykonával funkci rozhodčího, což jednoho rozptýlí … nicméně byv zahrav 15. – Dd4 16 Kh1 Jd5, mohl směle hledět vstříc světlé budoucnosti, místo toho se zamotal s koněm na h5 (podle stroje to ještě šlo držet, rozhodující chyba byla až 17. - Dd8, ale člověk není stroj) a tak partie skončila dost rychle.

Takže jsme prohrávali, ale jinde jsme stáli dobře (aspoň když jsem se na partie zrovna díval) a tak jsem moc o zápas neměl strach.

Skóre srovnal Ruda (6). Jeho soupeř trochu zapomněl dbát o bezpečí svého monarchy, ponechal ho v centru a měl dostat za vyučenou. Že partie neměla hladký průběh start – cíl, jsem ale zjistil až při jejím přehrávání, protože během zápasu jsem se u ní zastavil už ve vyhrané koncovce, ke které ale vůbec nemuselo dojít.

Moje (3) partie se zpočátku vyvíjela podle mých představ, někde kolem 20. tahu jsem ale podlehl iluzi, že to půjde nějak samo a ono ne. Můj soupeř předvedl několik pěkných pro mne překvapivých tahů a najednou jsem měl pěšce míň. Tak jsem se snažil aspoň nechat na desce co nejvíce figur a dělat jako že něčím hrozím … Rybka tomu nevěří, soupeř se ale nechal splést – přešel do věžovky sice s pěšcem navíc, ale vše na jednom křídle. Tak jsem udržel remis s klikou.

Vedení na naši stranu strhla Silvie (4), která ve Skandinávské umí nacházet ty úzké cestičky, kam nedosáhne ani Scylla ani Charybda. Divák sledující tuto partii měl pocit zcela monotónního průběhu vylepšování černé pozice, přísná Rybka ale nedá na pocity a našla hned dvě místa narušení této monotónnosti: po 36. – Vxa3? Nachází neuvěřitelnou variantu 37. Dg5 f6 38. Dh5 g6 39. Dh6 s hrozbou Df8 a výhrou bílého (kdyby ji ovšem viděl) a po 40. – Sb2 nemilosrdně tvrdí 41. Db3 remis. Nicméně divák nemá patřičné Mhz a GB a tímhle si nenechá pokazit umělecký dojem.

Tak to vše vypadalo pěkně, když došlo k výše zmíněnému incidentu u Petra (1). Ten po bojovném průběhu ve stylu jednou jsi dole, jindy nahoře zahrál tah ve zcela rovné pozici a zmáčkl hodiny, ale nevšiml si, že mu čas stále běží. Soupeř byl ochoten dát partii za remis jen v případě, že partie nerozhodne zápas (bohužel ale zrovna k tomu momentu všechno spělo).

Totiž: unavený Tomáš (5), který svého soupeře celou partii dost trápil, až dosáhl hladce vyhrané pozice (po 53. Sf4! Vzniká nádherný zugzwang – černý ztratí věž – a také 54. d5 bezpečně vyhrává) nenašel správný postup a partie nezadržitelně spěla k remíze.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

Matyska

Myslím, že ten, kdo by se měl hlavně omluvit, jsem já. Jednak jsem svoji partii prohrál a jednak jsem si nevšiml chyby na hodinách. Nejprve k moji partii. Také mě překvapilo, že i můj Fritz s motorem Stockfishem, tvrdí, že Jh5 je docela dobré (ne-li v pozici nejlepší) a že chyby nastaly až později. Jenže jak Mirek správně podotkl, nejsme stroje a do výkonu velmistrů, kteří občas jako stroje hrají, mám hodně, ale hodně daleko. A k problému s hodinama. Už mnoho let si myslím, že tyto hodiny jsou k chybě po zmáčknutí hodně náchylné. Vyzkoušejte si jakékoliv z nich a opatrně zmáčkněte páčky. Zdá se mi, ža tak na 50% hodin se Vám podaří zmáčknout na jedné straně páčku tak, že půjdou hodiny na této straně i nadále. Když se dohrávala Petrova partie, tak jsem u ní dost dlouho stál a jak jsem vycvičen, tak po každém tahu se dívám na hodiny. Občas je totiž dobré si i ověřit, že skutečně přidávají na obou stranách 30 vteřin. Bohužel těsně před tím, kdy Petr dělal svůj poslední tah, jsem se odešel podívat ještě na druhou partii Tomáše. A když mě Petr zavolal, bylo nahodinách už 0.00 V tu chvíli jsem s tím bohužel už nemohl nic dělat, i když jsem byl stoprocentně přesvědčen, že má Petr pravdu. A když nikdo z okolostojících, a že jich tam bylo, Petrovo tvrzení nepotvrdil, čekali jsme tedy na to, jak dopadne poslední partie.

18.03.2015 10:53

Luky

Ahoj Tomáši, Mirek má naprostou pravdu! Pokud by se měl někdo omlouvat (i když mi to přijde trochu hloupé, jde "jen" o hru, kterou bychom se měli především bavit) tak ti, kteří prohráli ;-) Takže i já, no v poslední době se mi výsledkově příliš nedaří, soupeře fakt šetřím, ve většině partií získám nadějnou (někdy i již vyhranou či alespoň hodně přivyhranou) pozici a pak nějakou elementární chybou ji pokazím...Hlavně nám už asi kromě cti v tomto ročníku o nic nejde, soutěž si zahrajeme i v příští sezoně a už před tímto utkáním bylo jasné, že na postup to taky nebude, tak už jde o to, si to jen užít, něco nového se přitom případně i přiučit a hlavně se dobře bavit...

PS: Jinak i v našem utkání DUKLY D včera proti Vršovicím zaúřadovaly hodiny, opět stejná vada, tak to bude vážně třeba nějak řešit...!!

17.03.2015 09:28

Mirek

Tomáši, omlouvat se určitě nemusíš, je mi jasné, že podobné promarnění příležitosti vždy nejvíc mrzí toho, kdo partii hraje. Navíc prohlédnuv si Tvoje výsledky jsem pochopil, že prostě uděláš 50%, ať hraješ kdekoliv, takže příští rok budeš hrát na první desce, což umožní bodovat nám ostatním :-)

16.03.2015 23:42

Tomas67

Zdravím všechny. Tato má partie byla bohužel pouze další neveselou epizodou v seriálu letošní sezóny na téma "Jak nedokážu vyhrát partii". Tah 53. Sf4 jsem viděl a (ani už nevím proč)nezahrál :(. Motiv zugzwangu mi byl jasný, byl tam pořád, i potom slabším 53.Se3. Viděl jsem dokonce i to 54.d5, ale držel jsem se "naplánovaného" postupu k výhře - totiž zahrát tahy Sf5 a Kh4. Znáte to - někdy, když člověk vidí jednu cestu k výhře, nehledá už další (třeba i jednodušší)... Hloupě jsem to ale přehodil a zahrál nejdříve 54.Kh4, abych pak po 54.-Je6 pak s hrůzou zjistil, že na plánované 55.Sf5 přijde prosté 55.-Jf4 a prohraju. Stačilo zahrát 54.Sf5 s hrozbou Kh4 (po 54.exd4 pak přijde 55.Sd2). V šoku jsem pak ještě sebral 55.dxe5, a soupeř mohl dokonce vyhrát (po 55.-Df2). Byl jsem opravdu nějak unavený už z 1. časovky, nějak jsem u toho pospával.

Omlouvám se tedy všem, kterým jsem se ještě neomluvil - moje hra a výsledky (a nejenom v této partii), jsou i pro mne zklamáním... T.

16.03.2015 11:32

jirka bauma

Soupeř mi nelogicky vyměnil špatného jezdce za dobrého střelce, já jsem tudíž čekal, že teď si připravil nějaké kombo, ale nepřišlo nic, díky tomu to pak logicky rychle prohrál; perička, v závěrečné pozici jsem 5 minut počítal nějakou oběť, když jsem se nemohl dopočítat, zahrál jsem normální tah a soupeř se vzdal

16.03.2015 08:01


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024