.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Další trochu zbytečná porážka ŠK Bohnice B – Dukla C 4,5 – 3,5

Na Bohnice jsme jeli s tím, že s předposledním týmem průběžné tabulky by ideální bylo vyhrát a to už budeme mít všechny starosti za sebou. Proč se nám to nepodařilo? Podívejme se na výsledky:

Petras Milan

1972

½ - ½

Pták Pavel

2096

Kousalík Roman

1968

½ - ½

Pospěch Radim

2036

Hořínek Karel

1980

1 - 0

Melmuk Petr

2035

Dlouhý David

1866

1 - 0

Staszko Martin

2055

Hřebíček Petr

2118

0 - 1

Krutina Ivan

1955

Šašinka Jiří

1929

½ - ½

Sýkora Petr

1949

Sedlák Josef

1771N

½ - ½

Matyska Jiří

1939

Čižmár Štefan

1761N

½ - ½

Dolínek Vladimír

1969

4,5

 

 

3,5

 

 

Zápas začal výměnou několika galantních návrhů z obou stran. Nejprve si po asi 40 minutách Petr Sýkora všiml, že má na hodinách spotřebovány teprve 3 minuty, což při jeho přemýšlivé povaze je určitě málo. Chyba byla v hodinách, které šly domácímu hráči i při stisknuté páčce. Vyměnili se hodina a Petr navrhl úpravu časů, kterou jsme zrealizovali. Domácí se revanšovali ještě galantnější nabídkou, když můj soupeř mi ve zcela jasně vyhrané pozici nabídl remisu, kterou jsem nemohl odmítnout. Soupeře jsem totiž od začátku trochu podceňoval (což se nevyplácí), v honbě za figurou jsem zcela zdemoloval vlastní královské křídlo, figuru jsem sice za 2 pěšce získal, ale v zápětí jsem se jen horko těžko ubránil matu. V konečné pozici měl soupeř V+4P proti J+S. No řekněte sami, dali byste tohle někdy za remis?  Pikantní je ještě jeden poznatek. Partii jsem původně ani nezamýšlel dát do počítače, ale chtěl jsem se jen podívat na jednu jinou variantu, jak sebrat figuru, takže jsem ji nakonec do Fritze zadal. A kupodivu i v pozici po zisku figury, o které jsem se v HrM domníval, že už je zcela na odpis, stále tvrdí, že to je remisa. Vtip pozice byl totiž v tom, že já jsem zahrál h7-h5, abych pokryl Pg4 a nedovolil dámě vniknout na královské křídlo, což však bílému vůbec nevadilo, protože přišlo bleskové Sd3-g6+ Kf8,Dd3 a Df5+ a dáma je tam, kde ji bílý potřebuje a znovu hrozí maty. Zatímco při pěšci na h7 je kryto pole g6, černopolný střelec + dáma si pokryjou černá pole a bělopolák černého úřaduje na dlouhé diagonále.

 

Poměrně rychle následovalo několik remis, vlastně jak tak na to koukám, tak všechny remisové výsledky přišly během několika málo minut. V pořadí Petr,Vladimír,Pavel a Radim. Žádnou pozici jsem neanalyzoval, ale mám pocit, že některé se určitě dali hrát dál.

 

Partie, které rozhodovaly o výsledku, se hrály mnohem déle. Ivan hrál nějakou variantu královského gambitu, o které prohlásil, že přestože hraje KG celý život, tak tuto variantu ještě nehrál. Nejprve to vypadalo, že má stále pěšce navíc. Potom se však oba soupeři hnali za nevyvinutými věžemi, konkrétně bílý sebral Sxh8 a černý Jxa1, ale vypadalo to, že zatímco střelec bílého se bez problémů kdykoliv může vrátit, tak Ivanův koník bude chycen. Ovšem upletení sítě kolem zatoulaného koně stálo pár tahů, které černý využil k uzamčení bílého střelce tahem f7-f6.Aby mohl svého jezdce vyměnit, vrátil Ivan naloupené pěšce a pozice vypadala docela vyrovnaně ovšem bílý musel vymyslet, jak dostat svého střelce do hry. Nakonec to vyřešil trochu zvláštní obětí kvality, kdy měl sice chvilkově na šachovnici 2S proti věži, ovšem střelci stáli na polích h8 a g8, takže pro věž nebyl žádný problém se  s jedním z nich vypořádat. Pozice přešla do koncovky s bílými pěšci na g4,b3,a4 + Sc4 a černý měl Ph6,a5+V.  V dalším průběhu byla radost pozorovat, jak Ivan metodicky zatlačuje bílého až na 1. řadu, ale trochu déle mu trvalo, nežli vystavil bílého do totálního zugzwangu, po kterém ztratil jednoho pěšce.

 

Zbytek už tak radostný nebyl. Petr měl postavenou takovou tu jeho oblíbenou pozici, kdy oběma soupeřům vše visí na vlásku a stačí jeden malinko nepřesný tah a pozice se hroutí. A bohužel ten nepřesný tah udělal Petr. Po napadení Jc6 s ním šel na a5 a kdyby se mu podařilo s ním ještě jednou táhnout na c4, stál by už výborně. Bílý ovšem tomuto převodu lehce zabránil tahem Je5 a Ja5 si až do konce partie nezahrál, ba co víc, ke své obraně potřeboval ještě věž na a8. Tím pádem byl černý na královském křídle o 2 figury slabší a důsledek nedal na sebe dlouho čekat.

 

Poslední dohrával partii bílými Martin. Hrála se nějaká varianta královské indické, ve které jak z vlastní zkušenosti dobře vím, není moc výhodné mít černopoláka na g1, ale Martin se z problému nějak dostal a při přechodu do koncovky stál určitě lépe. Nakonec se hrála věžovka, kdy sice měli oba hráči stejný počet pěšců, ale černý měl dvojpěšce na a6,a7 a tak měl Martin de facto o pěšce více. A tady musím trochu pokárat Radima. Přestože jsme oba kapitáni, tj. já i Milan Petras, tvrdili, že nám stačí remisa, tak Radim popichoval Martina, aby to hrál na výhru. Nevím jestli pod tímto dojmem se to Martin snažil tvrdě zlomit, ale partie se dost kymácela ze strany na stranu. Já jsem ji nesledoval tah po tahu, protože se ještě hráli další dvě, ale přišlo mi, že to postupně byla remisa, pak se mi to docela zamlouvalo (a po partii tvrdili všichni okolostojící, že to asi bylo vyhrané), pak mi přišlo, že to je zase remis a nakonec to nějak skončilo trochu neuvěřitelným poměrem pěšců: bílý a7+Vh7,Kc2, černý d4 a e3+Va6,Ke5.  Zdálo se mi, že se to dá udržet šachováním po 7. řadě. Počítač hraje jednoduché Kd3 a po eventuálním šachu Kc4 a hodnocení má 0.00. Ovšem hledejte v tom množství možností na posledních 3 minutách, když jste už hodně utahaní a nevyspalí správnou obranu.

 

Nu co se dá dělat. Vypadá to, že budeme muset ještě v posledních dvou kolech nějaký ten bodík urvat s přímými konkurenty Radlicemi či Vyšehradem D.

Autor: Matyska

Diskuze k článku

Radim

Chtěl bych korigovat hodně jednostranné vyjádření Jirky k mé roli popichovatele. Martinovi jsem jen jednou doporučil, aby to hrál dál, ale to bylo v situaci, kdy Petr Melmuk už stál na prohru a Ivan naopak ještě jasnou výhodu neměl, takže remis u Martina by pomáhala soupeřům. Abych byl spravedlivý, cítím díl viny na tomto výsledku, ale z úplně jiného důvodu. Svoji partii jsem dal za remis v 18. tahu, přičemž jsem stál pořád aktivně (asi +0,25)a šlo to hrát dále. Problém byl v tom, že mi na zbývajících 22 tahů zbývalo 29 minut, a to proto, že jsem přišel o 30 minut později. V Bohnicích se záludně začíná v 17:30 a ne v 18:00 jako všude v slušných klubech, na což jsem v práci zapomněl. Mea culpa.

12.03.2015 16:07


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024