.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C - Vyšehrad E 3%-4% ---- Dukla C - Kobylisy C 2-6

Dvě prohry bez jediné výhry.

Dukle C se v posledních dvou kolech (7.  a 8.)  nedařilo. Remízy by nám (občas docela) šly, ale vyhrát nějakou partii, k tomu jsme se nějak nedostali…

ŠK Sokol Vyšehrad E ŠO TJ Dukla Praha C
Řehák Martin (Z) 2075F ½ - ½ 2096F Pták Pavel (Z,H)
Domlátil Jiří (Z) 2119F ½ - ½ 2012F Framberk Jan (Z,H)
Hašpl Miroslav (Z) 2084F ½ - ½ 2036F Pospěch Radim (Z)
Jirman Pavel (Z) 1979F ½ - ½ 1955F Krutina Ivan (Z)
Forman Miroslav (Z,H) 1892F ½ - ½ 1949F Sýkora Petr (Z)
Šlechta Karel 1893F ½ - ½ 1939F Matyska Jiří (Z)
Novotný Josef 1954F 1 - 0 1840F Rexa Martin
Zoubek David (H) 1775F ½ - ½ 1855F Richtr Karel
  :  

Zápas u Vyšehradů spěl od začátku k trpkému finále. Postupně jsme skoro všichni remizovali, co jsem zahlédl, tak z lepších pozic.

Pavel Pták a Radim Pospěch půlili rychle, ještě v zahájení,  a zbavili černých figur. U Honzy Framberka se hrálo déle, ale i tam střední hru jen nakousli. (Jak to stálo, však nevím…).

Já (Petr Sýkora) jsem přijel k partii z posledních sil po dvoudenním, celodenním školení z Mladé Boleslavi. Původně jsem Jirkovi Matyskovi zcela jasně řekl, že nemohu hrát, ale co mám, jako rozený dobrák dělat, když mně Jiřík oznámí, že když nebudu, tak budeme v sedmi? Pan Forman mi spadl do sýkoří varianty v KrálIndické, hned jsem stál lépe, pak to asi bylo i vyhrané, jenže jsem přehlédl nečekanou a jedinou obranu. V partii jsme dosáhli v 21. tahu kuriózní pozice. 2. řadu jsem naprosto zacpali. Byli na ni dva bílí pěšci (a2+h2), bílá dáma (d2), bílá věž (c2) a bílý střelec (g2) a k tomu černý jezdec (f2), černý střelec (b2) a černá dáma (e2). Jako bonus nemohu nezmínit černého Pd3… Mám podezření, že hraju šachy nikoliv proto, abych vyhrál nebo alespoň neprohrál, ale proto, abych na šachovnici tvořil nezvyklé obrazce. V minulé partii nechybělo mnoho (stačilo, abych nebyl blbej, takže asi chybělo mnoho), abychom se soupeřem postavili ve střední hře v cca 20.tahu bílé střelce na f7 a e7 a černé střelce na f2 a e2… Nicméně jsem z těžkých tlaků proti panu Formanovi vytěžil jen lepší koncovku 2V+P proti S+J s aktivními figurami, jenže: když jsem v propočtech několikrát dostal triviální koňské vidle – zpravidla stále tytéž, tak jsem z posledních sil nabídl remis, pan Forman si vzpomněl, jak před chvílí přežil smrt, takže remis.

Ivan Krutina hrál tak dlouho o něco lepší věžovku, až ji dal za remis v okamžiku, kdy si soupeř nevšímal, že by mohl uprostřed desky dostat mat.

Jirka Matyska  tahal dlouho něco zavřeného, a když to konečně trochu prasklo, tak to dal za remis – mně se to zdálo bezpečně hratelné, Jirkovi ne.
Takže 3-3 a zbývají poslední dvě desky, které se komplementárně doplňují – o co stojí Martin Rexa hůře, o to stojí Karel Richtr lépe. Jenže je den DuklaBlbec, a tak Martin ztrácí v koncovce figuru (ale už to asi bylo jen ukončení trápení). A Karel sice soupeře sevře, že se nemůže hnout (soupeř), ale pak se náhle na g3 vymění dámy a po f2xg3 se černý z vazeb vymotává šachem Se7-c5+. V následné koncovce už Karel jen drží remízu. (Odešel jsem před závěrem obou posledních partií, pokud se v nich děly ještě nějaké zvraty, tak se o nich ode mne nedozvíte…)

Proti Kobylisům  jsme sice nastoupili v silnější sestavě, ale soupeř, který aspiruje na postup se dostavil v bojovném rozmaru, plný mladického elánu (věkový průměr cca 28 let) a v silné sestavě.

ŠO TJ Dukla Praha C Sokol Kobylisy C
Pták Pavel (Z,H) 2096F 0 - 1 2197F Dvořák Jan (Z)
Framberk Jan (Z,H) 2012F ½ - ½ 2068F Chmel Kristián (Z,V)
Pospěch Radim (Z) 2036F ½ - ½ 2100F Kubíková Alena (Z)
Melmuk Petr (Z,H) 2035F 0 - 1 2050F Málek Martin (Z)
Krutina Ivan (Z) 1955F 0 - 1 2043F Zvariková Alexandra (C)
Sýkora Petr (Z) 1949F 0 - 1 2027F Plašil Petr (Z)
Matyska Jiří (Z) 1939F ½ - ½ 1873F Sochor Tomáš
Světlý Jiří 1891F ½ - ½ 1795N Gašpar Zdeněk
  2 : 6  

Porážka je krutá, nicméně zasloužená. Bojovnost nám nikdo nemůže upřít, Honza Framberk (2.) ještě v zahájení obětoval na f2 figuru, načež oba soupeři upadli do katakonického stavu, protože problémy a varianty byly těžké, dlouhé a určitě napínavé, nicméně zanedlouho se tam zapsala remíza – důvod nevím, možná Honza sestavil nějaký věčný šach…

Radim Pospěch postavil hezkého Máááárocyho, ale před 40.tahem se toho dost vyměnilo a koncovka s věžema a koněm určitě nebyla hratelná na výhru.

Petr Melmuk stál asi od zahájení hůře, pak ztratil/dal kvalitu se zjevnou snahou v koncovce D+J (potencionálně silný a centralizovaný) proti D+V něco nacvičovat, jenže věž s dámou sehráli hezký koncert a Petr se musel vzdát.

Ivan Krutina ve výměnné francouzské s krátkými rošádami zahrál Sc1-g5 a přivázal Jf6 k Dd8. Avšak nebyl to dobrý nápad, protože Ivanův koník nestojí na f3, ale na e2, takže přišlo Sc5xh2+ Kxh2 Jg4+ Kg3 (jinak by Ivan asi rychle dostal mat) Dxg5. Všichni tenhle primitivní obrat známe, že… Znala ho i Ivanova sympatická soupeřka. Byl zázrak, že Ivan nedostal mat, zaparkoval do koncovky V+J se dvěma pěšci méně, hrálo se ještě dlouho, až do pěšcovky K proti K+f+h pěšci.Ale výsledek byl zřejmý.


Moje partie (Petr Sýkora) také nepotěšila, soupeř mi sice spadl do sýkoří varianty v KrálIndické (ale do jiné než pan Forman, mám jich nachystáno – ještě z dob, kdy jsem hrával šachy – opravdu velké množství…). Avšak v kritickém okamžiku zachoval soupeř chladnou hlavu, a já si ze dvou „vopravdu fakt nekecám dobrých tahů“ vybral ten o poznání horší. Rychle nastala pozice bez kvality, kterou soupeř bez velkých příhod a rizik dovláčel do koncovky V+3P proti S+3P. Chvíli to vypadalo, že můj král, šikulka pohyblivá, vybere všechny bílé pěšce fgh, a vzhledem k rozhodnutému zápasu se koncovka V proti S hrát nebude, ale byl to jen sen, takže další prohra.
Jirka Matyska byla asi k výhře nejblíže – v přechodu ze střední hry do koncovky soupeře svíral, nakonec se výměny zastavily ve věžovce 3 na 3 (fgh proti fgh, jenže Jiříkův Ph6 zajistil bílé věži cestu k černému Ph7, takže to byla věžovka 3 na 2 na pokraji výhry. Pak Jirka přehlédl nějaký zdánlivě neškodný tah a hned to byla remis. Kdyby byl pozornější, tak by se procvičil ve věžovce 2 na 0 (f+h).

Partii Jirky Světlého jsem moc neviděl, ale na výhru to asi moc nebylo, takže taky remis.
Na konec jsem si nechal našeho lídra, Pavla Ptáka, jehož partii jsem zahlédl cca v 30 tahu (nejasno) a pak za stavu 2-5, kdy na desce stála koncovka „věžovka bez figury“ (soupeř měl k věži navíc, tuším, koně) nicméně bílý král právě požíral černé dámské, naprosto bezbranné křídlo. Podle Jirky Matysky prý byl Pavel jasně vyhraný, ale pokazil to - podrobnosti fakt nevím, zkuste mne doplnit v diskusi.

Co říci závěrem? Dobře rozehraná soutěž (cíl: klidný střed tabulky) se Dukle C zkomplikovala, pro jistotu záchrany potřebujeme některý z posledních tří zápasů vyhrát, mělo by to být snadné, protože hrajeme s týmy ohroženými sestupem, ale mohlo by to být i těžké, protože hrajeme s týmy ohroženými sestupem.
   

Autor: PeS

Diskuze k článku

Morv

Jak videli zapas souperi z Kobylis
http://www.sachkobylisy.com/prebor-sk-c.php

17.03.2015 10:54

Matyska

K partii Pavla Ptáka. Bílými soupeře svíral a svíral získával čím dál víc prostoru a pozice nakonec dospěla do pozice totálního zugzwangu černého (a to prosím byly na šachovnici 4 věže a lehké figury a 7 pěšců na každé straně). jenže místo toho, aby jakýmkoliv tahem, který nic na šachovnici nezmění, např. Sd3-c2 nebo b1 využil zugzwangu černého, Pavel zakombinoval a obětoval figuru v domění, že ji dobírá s dalším přídavkem, ale bohužel úplně přehlédl jednoduchou odpověď černého, po které přešla partie do již zmíněné koncovky V:S+J, se kterou už nešlo nic dělat. Zápas by nám to sice nezachránilo, ale ten pocit z nádherně sehrané partie - toho je škoda.

10.03.2015 15:14


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024