.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Písek - Dukla A 1,5:6,5 / vítězství s nekompletním soupeřem

Soupeř musel vzhledem k termínové kolizi sáhnout hodně hluboko do své soupisky, takže jsme měli značnou ratingovou převahu, která se po cca 2 hodinách hry začala projevovat.

ŠACHklub Písek

 

TJ Dukla Praha

Spal Milan (Z)

2199F

0

-

1

2380F

Orság Milan (HZ)

Grill Roman (Z)

2149F

0

-

1

2269F

Fajman Petr (HZ)

Klicnar Martin (Z)

2168F

0

-

1

2225F

Bauma Jiří (Z)

Fiala Jan (H)

2000F

0

-

1

2223F

Muroň Miroslav (Z)

Drábek Miloslav

2051F

½

-

½

2112F

Sedláček Tomáš

Šimeček Josef

1906F

0

-

1

2035F

Koubek Václav (H)

Hlavsa Filip

1868F

½

-

½

2029F

Lýsek Lukáš

Stinka Jakub

1651F

½

-

½

1955F

Krutina Ivan

 

:

   

Jako první skončila moje (4) partie. Ve Španělské jsem si dovolil zahrát velmi záhy podle Rybky trochu pochybné (tušil jsem to) g4. Tím se začalo hrát na celé desce a soupeř se s tím nevyrovnal úplně dobře. Když zjistil, že ztrácí figuru, partii vzdal.

Petr (2) vzápětí přidal další bod proti účastníkovi jarního kandidátského turnaje, když v zápletkách sebral nějaké pěšce.

Ivan (8) neprorazil obranu svého mladého soupeře, ačkoliv měl převahu ve zkušenostech v poměru 5,5:1 a ve váze 4:1.

Vašek (6) zato získal převahu po zahájení a pak využil soupeřovy chyby k odběru figury, čímž partie skončila.

Tím jsme zakončili všechny bílé partie s příjemným skóre 3,5:0,5. Otázka byla, zda se nám podaří na zbylých černých také něco urvat. Inu, podařilo se.

Tomáš (5) sice asi během partie měl větší ambice, ale chvíli po bílé smršti doplnil remízou náš celkový účet na 4 body.

Lukáš (7) měl ze zahájení výraznou převahu, kterou posléze přetavil v zisk kvality a hladce vyhranou pozici. Chtělo to jediné – vidět vyhrávající postup. Bohužel namísto toho se zapletl a po chvíli se dostal naopak do jasně prohrané pozice. Soupeři ale zřejmě přišlo líto, jak málo se zasloužil o zisk bodu a tak nakonec půlku vrátil – vyhráváme tedy zápas, přičemž se hrají ještě dvě partie.

Jirka (3) hrál černými „svou“ pozici (Sicilská s e5), kde se prý soupeř pustil do postupu, který nemá být dobrý. Jirka si bohužel správný plán nepamatoval, ale za deskou vymyslel dostatečně dobrý postup, aby mohl odmítnout remízu v době, kdy zápas nebyl ještě jasný. Partie byla stále nepřehledná, ale velmi ji zpřehlednil pád soupeřova praporku.

Milan (1) se bránil v Sicilské pro mne trochu nestandardní výstavbou – bez tahu pěšcem d (asi ho měl přilepného k desce). Soupeř nastoupil na královském křídle a kolemjdoucí tajili dech v obavě o černého krále, který měl jen malou podporu ze strany vlastních figur odříznutých na dámském křídle. Pak ale Milan provedl nějaké kouzlo (prý bylo slyšet něco jako abrakadabra) a pozici ubránil a uplatnil materiál, který měl navrch po předchozích soupeřových obětech.

Autor: Mirek

Diskuze k článku

jirka bauma

Tak jsem zjistil, o co tam v tom zahájení šlo. Jde o to, že tam Bent Larsen navrhl oběť figury s tím, že považoval bílou pozici za špatnou, ale v praxi to nikdo nezkouší. Jinak jsem pak asi stál o něco lépe, ale ta pozice byla natolik nepřehledná, že to bylo jedno. Já jsem pak vyrobil dvojitou hrubku, přehlédl jsem, že hrozím tahem Sf4 s jasnou výhodou, a zároveň jsem přehlédl, že můj tah Vc5 má elementární taktické vyvrácení vedoucí k horší koncovce. Soupeř si asi hluboce oddychl, že jsem nezahrál Sf4 a vyvrácení přehlédl taky. V závěrečném postavení jsem byl asi vyhraný, ale bylo to stále velice nejasné.

22.02.2015 21:34


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024