.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – GROP Classic Chess 2-6

V Brixenu se nám nevedlo.

Na tento zápas se postupně nahromadilo u kpt. Matysky tolik omluv, výmluv a skrečí, až to vypadalo, že nás nebude osm. Jirka naštěstí osvědčil, že má kvalitní kapitánské střevo, a tak nás nakonec bylo osm, ačkoliv řada z nás byla nemocná, jiní byli otráveni, několika DuklaBorců projevilo přání raději nehrát, atp.

Nakonec jsme se skoro všichni sešli včas v podchodu na I.P.Pavlova a v šestistupu za zpěvu písně „Spi, Havlíčku, ve svém hrobečku“ jsme se vydali do nové Porgďácké, tedy vlastně gropácké HrM do hotelu Brixen.

Na začátku referátu musím upozornit, že to bude referát-nereferát, protože jsem zápas (až na drobné zahlédnutí) vůbec neviděl, ale protože se referátu nechce nikdo ujmout (asi není divu), tak se obětuji. Takže dnes to bude krátké a obzvláště nezáživné.

Tak hezkou HrM jako má GROP v hotelu na Sokolské třídě (magistrála ve směru z Prahy ven), jsem už dlouho neviděl. Některým pamětníkům dřívější HrMPORG sice chyběl za zády vycpaný mamut, či podstatná část sumaterského pralesa popř. model sluneční soustavy v měřítku 1:100, avšak rychle jsme si na tyto nedostatky zvykli. Prostředí dotvářely i luxusní figurky a výborné nepřímé osvětlení. Hezký dojem z HrM u mne rázem pominul, když si přede mne sedl Jean-François Cantier, s kterým mám skóre asi 0:4. A předloni mi dal strašlivě na cabine (tj. na budku).

GROP Classic.Chess ŠO TJ Dukla Praha C
Illetško Jaroslav (Z,H) 2185F ½ - ½ 2096F Pták Pavel (Z,H)
Vacek Radomír (H) 2015F ½ - ½ 2036F Pospěch Radim (Z)
Matocha Pavel (Z) 2003F 1 - 0 2055F Staszko Martin (H)
Špaček Michal (Z) 2025F 1 - 0 1955F Krutina Ivan (Z)
Cantier Jean-Francois 1948F ½ - ½ 1949F Sýkora Petr (Z)
Klaus Václav 1943F ½ - ½ 1939F Matyska Jiří (Z)
Kříž Pavel 2012F 1 - 0 1840F Rexa Martin
Čermák Luděk 1966F 1 - 0 1946F Jahoda Ladislav
  6 : 2  

Radim Pospěch a Jirka Matyska (marodi týmu) remizovali – podle takticko-strategického plánu – ihned po úvodních tazích, přišli jsme sice o dvoje bílé kameny, ale v HrMGROP se výrazně snížila hustota virů, bacilů a i jiných potvor.

Nyní bych se na chvíli zastavil u třetí remízy, kterou jsme se vyprodukovali sympatickým Francouzem. Ten kletý požírač žabích stehýnek opět začal, jako se mnou vždy, tahem 1.b3, čímž mi (zdánlivě!) zabránil hrát pircku. V minulých střetech jsem vždy po 1.b3 zmalomyslněl a hrál nesmyslné tahy jako 1. … e5, 1. … d5 apod. Tentokrát jsem se však zatvrdil a pircové schéma postavil navzdory té kreatůře na b2. A měl jsem štěstí, Jean-François, při vývinu zapomněl buď zahrát Jc3, nebo Sb2 nějak pokrýt, a tak jsem mohl při jednoduché akci využít toho, že po rozkrytí dlouhé černé diagonály (přesněji po tahu Pe5xd6) Sb2 visí od mého Sg7. To bylo náhle radosti a výskotu, jednak jsem minimálně vyrovnal, druhak jsem vlastně soupeře za jeho dámské fianchetto vytrestal. Jean-François viditelně posmutněl, a tak jsem do něj zajel dámou Dh4 s dotazem, jak budeš krýt mat? Jean-François bohužel našel jediné Dg3, po h2-h3 by se začalo mohutně kombinovat. A tak jsem dámy vyměnil a Jean-Françoisovi způsobil na Krkřídle trvalý pěšcový hrb ve struktuře e3-f2-g2-g3. Dovyvinuli jsme figurky a já nabídl remis, kterou Jean-François přijal po krátké poradě s kolegy. V závěrečné pozici jsem měl díky g2-g3 hrbu určitě drobounké plus. Dokonce jsem měl představu, jak to asi hrát, ale jen představu, chuť a sílu nikoliv. Kdyby na mé židli seděl takový Carlsen , tak by to takřka určitě s kýmkoliv vyhrál, protože to byla jeho typovka. Tedy mně by porazil určitě, a tebe, milý čtenáři, taky… Postupoval by takto: Dlouhým manévrováním by poměnil přebytečné figury. Optimálně do stavu Věž a (různá) Lehká figura na každé straně. Zároveň  by chytře nastoupil pěšci na dámském křídle a udělal si tam majoritu 3 na 2. Bílá majorita 4 na 3 na KrKřídle by byla díky hrbu nanic. (Délku této operace odhaduji na 25-35 tahů.) Pak by se hrálo na dámském křídle, kde by černý umnými hrozbami povyměňoval pěšce tak, aby mu zbyl ten jeden do majority 1 na 0. (15-25 tahů). Pak by se dlouho válčilo na téma blokáda, přesněji: jak ji narušit, a pohnou se pěšcem o políčko  dopředu. (30 tahů). V okamžiku, kdy nebude zbytí, dá bílý za postoupláka (cca 85. tah) svou lehkou figuru a hra se přesune na králKřídlo, kde se černý snaží uplatnit LF navíc, proti bílé hrbaté pevnosti. V cca 106. tahu se bílý trochu oslabí, v cca 127. tahu  se oslabí ještě o něco více, dokonce ztratí (třeba) polovinu hrbu, ale v 140. tahu se zakope v novém zákopu. Nicméně Magnus by soupeře nejpozději do 169. tahu udolal. Ale to já už jsem byl dávno doma v kanafasu, a dělnická třída vstávala na ranní směnu.
Po remíze  s Jean-Françoisem jsem poctivě obešel zápas a viděl 4 bojové pozice. U Pavla Ptáka to bylo nejen bojovné, ale i zamotané. U Martina Staszka se mi to zdálo bojovné a nahnuté. Ivan Krutina stál bojovně a aktivně a především jakžtakž přehledně v typovce, která by mu měla vyhovovat (jediný zbylý kůň byl jeho). Martin Rexa to měl bojovné a tuze nepřehledné, ale s 2 pěšci více, jako gambit mi to tedy nepřipadalo… A nakonec Láďa Jahoda to se soupeřem rozehráli bojovně a zatímco se Láďa se mohl těšit z prostorové převahy a aktivní hry na KrKřídle, tak jeho soupeř se mohl těšit z toho, že když se rozehraje, tak by mohl Láďova krále řádně potrápit.
Po tomto obhlédnutí jsem kvapil domů. Jaké bylo překvapení, když mi Ivan večer zavolal, jak to dopadlo. U Pavla Ptáka se prý také rychle remizovalo, avšak na stavu 2-2 jsme zamrzli. Prý se to všude pokazilo, a to tak, že  zcela. Překvapilo mne to především u Martina Rexy a u Ivana Krutiny, ten se obhajoval: „Musel jsem to zkusit lámat!“
Co se dá dělat, zápas jsme docela zadebaklovali, ode mne se už více nedozvíte, třeba se v diskusi rozpovídá některý z těch bojovníků!

Autor: PeS

Diskuze k článku

Martas

No co rict, ze zahajeni ktere jsem hral na pripravnem turnaji s Danem jsem vysel o 2 pesce bohatsi, cest k vyhre az moc takze jsem se trosku zamotal do kombinaci a skoncil v matove pasti.

13.02.2015 11:57

Luky

pěšcový hrb :-D

13.02.2015 08:37


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024