.: PŘIHLÁSIT SE :.

NickName: 

Heslo: 


Zaregistrovat se

.: KONTAKT :.

email

Články

Dukla C – Vršovice B 4:4

Vydřená remíza, rychle si to přečtěte, než to zase nějaká dubová palice smaže!

S favoritem soutěže (nazíráno pohledem skrze vršovickou soupisku) jsme sehráli napínavé utkání, se čtyřmi nudnými partiemi a třemi dramaty. U osmé partie se zastavím podrobněji, protože to byla ta moje. Na lichých bílé.

ŠO TJ Dukla Praha C Sokol Vršovice B
Pták Pavel (Z,H) 2096F ½ - ½ 2226F Svatoš Jan (Z,V)
Pospěch Radim (Z) 2036F 1 - 0 2210F Matras Ondřej (Z,V)
Melmuk Petr (Z,H) 2035F ½ - ½ 2099F Kohout Vratislav (Z)
Sakař Miloš (Z) 2029F 0 - 1 2145F Srba Milan (V)
Sýkora Petr (Z) 1949F 1* - 0* 2055F Vávra Jan (Z)
Matyska Jiří (Z) 1939F 0 - 1 2064F Toulec Stanislav (Z)
Rexa Martin 1840F 0 - 1 2005F Rakovský Adam
Světlý Jiří 1891F 1 - 0 1866F Horyna Josef
  4 : 4  

Oba týmy oslabilo několik absencí, ale i tak byly elováhy skoro všude nakloněny na vršovickou stranu, někde i dost výrazně. Vršovičáci se trousili do HrMDukla poměrně neochotně a záhy po zahájení mi sdělili (s omluvou), že pan Vávra má chřipku, a tak nepřijde a že už nikoho jiného nesehnali. Řeknu vám,  taková omluva jednoho opravdu potěší, zvláště, když ten jeden je po práci utahanej jako prase, zanechal šachu a v poslední partii nastavil jednotahově kvalitu. Nepřítomnost pana Vávry jsme ovšem gentlemansky vykompenzovali. Jirka Matyska na poslední chvíli ukecal Miloše Sakaře, aby přišel, jinak nás bude sedm. Miloš se obětavě dostavil, zasedl k partii… a usnul. Ne však tak, že by občas na soupeřův čas zaklímal. Nikoliv, spal na soupeřův i svůj čas, a to někdy i s hlavou na stole. Občas se v té miniaturce partii udál nějaký tah, ale bylo to zcela nepodstatné.
Abych zkompletoval  startovní výsledky: Partie Melmuk – Kohout byla velmi krátká remis. Takže v 19,45: 1%:1%
Zbytek partií před časovkami nevěstil pro Duklu úspěch.
Pavel Pták – malinečko lepšoučká koncovčička 4S+2D
Radim Pospěch – ze začátku klasický Sämisch, ale oba borci ho kolem 20. tahu pojali docela originálně, zdálo se nám, že Ondra Matras má navrch, jeho tlaky na černou otevřenou 0-0 nebyly iluzorní. Jeho král na d1 byl v pelíšku, protože centrum bylo nenávratně blokované.
Jirka Matyska – nepohodlná, až blbá, možná dokonce naprosto blbá pozice. Ve 14. tahu to vypadalo, že černými to tahá batole, kterému ještě nevysvětlili, jak tahá kůň, a k čemu se může hodit rošáda. Jirkův král v centru byl terčem vydatného průplesku, který sice nevedl k matu – což diváky docela překvapilo – ale „jen“ ke koncovce bez kvality a dvou pěšců. Jirkův kůň se sice po 15. tahu hnul z b8 a dokonce nasadil hezké vidle, ale koncovka (V+4 proti V+2) už se stejně nehrála.
1%:2%
Martin Rexa postavil bílými v KI – nenapadá mne lepší slovo – opravdu příšerný bordel (to není hodnocení hry, ale vzniklé situace) . Možná, že to byla ještě teorie, možná, že to Rybka (s propočtem na 28 půltahů) hodnotí jako 0.00, protože nakonec dá bílý věčný šach, že… Ale nám, divákům to dost smrdělo, protože to taháme vždy za černé a víme, že ten útok se hledá vždy snáze, než ta obrana. Martin sice ovládl dámské křídlo a přilehlé končiny, o tom nebyl sporu, ale černí pěšci už byly na f4 a g3, sbor černých lehkých figur v nedalekém závětří a stačilo opravdu málo – dopravit černou dámu na h2, a bylo by zle, možná i po boji. Oba borci jistě nedělali nejlepší rybkovské tahy – to by nedělali ani hráči ze světové špičky, nicméně kritického kiksu se dopustil náš borec, když sice tahem Vb3xb7 sebral celou věž, ale tím pustil pole f3 a po okamžitém f4-f3 se bílá obrana zhroutila. Možná to už bylo špatné i bez tahu Vxb7, ale pak už to bylo jen na naši bránu. Škoda! Na druhou stranu je osvěžující, když v oddíle tyhle šílené KI hraje někdo bílými.
1%:3%
Za tohoto stavu si Pavel Pták vyžádal povolení k remis – už to byla rovná střelcovka, kterou dostal, protože zápas se zdál ztracený.
2:4
Ještě nebyla řeč o Jirkovi Světlém, který černými rychle v KI vyměnil co se dalo a hrál koncovku 2S proti S+J, ovšem (jak se diváctvo, mj. já, Martin Nečada a chvíli i Petr Kasalický) shodlo, výhoda tam vidět nebyla, ale z dlouhodobého hlediska by se ti černí střelci mohli trochu zmátořit…
Nečekaný obrat nastal u Radima Pospěcha. Bílá aktivita na králkřídle se nějak zasekla a Radim využil chvilkové skulinky na dámském křídle a že prý by tudy mohl dámou a věží přepadnou bílého krále. Ondra Matras se dostal do typické situace. Neuvědomil si, že už by měl spíše počítat s obranou, a nikoliv s útokem, ale všichni víme, jak těžké je tuto výhybku přehodit. Místo výměny věží Ondra zahrál Vb7 (typicky pseudoaktivní tah), načež Radim do jeho pozice okamžitě vpadl jak dámou, tak i věží a asi (závěr jsem neviděl, analyzuje tu Martinovu šílenost) dal mat. Kdyby Ondra Matras věže vyměnil, tak by do jeho pozice vpadla jen dáma a na víc než věšák by se nezmohla. Radim si vítězství užíval a potvrdil tak dobrou (skvělou?) formu z posledních dní. Hleděl jsem na něj s nepokrytou závistí.
3:4
Po první kontrole tak zůstal jen Jirka Světlý, když jsem odcházel, tak pozice byla materiálově stejná jako před dvěma hodinami (S+J+4P vs. 2S+4P) ale figurky byly po desce rozházeny dosti nelogicky, což dávalo šance. A Jirka je využil, jak to dokázal, nevím. Zkuste mne, přímí svědkové, doplnit v diskusi.
4:4

Na závěr se ještě musím svěřit se svým vnitřním dramatem. V oficiálním záznamu na stránkách svazu je moje výhra s panem Vávrou vedena jako „šachovnicová“, nikoliv jako kontumační. Výsledek zápasu to pochopitelně nemění, ale mně to přidává dost elo bodů – nechci se chlubit, ale takový enormní přírůstek za jednu partii jsem uhrál naposledy několik let nazpátek. Pravda, elo body to jsou potřebné a dobré, ale nejsou zasloužené, ale zlepšují můj dosti devastovaný elo-účet, ale jak k tomu pan Vávra přijde, ale měl přijít, a neměl by tyto problémy, ale… atd.
A tak nespím, a kudy chodím, tak přemýšlím, co s tím? Nechat to být? Nahlásit to? A komu? Milý čtenáři, jestli máš pro mne řešení tohoto morálního dilametu, přesněji delatimu, vlastně daletimu, tak mi ho můžeš v diskusi sdělit, děkuji!
Ale rychle, než to zase ta dubová palice smaže!
 

Autor: PeS

Diskuze k článku

Matyska

Tak si myslím, že budu muset komentátorovi své pozice doporučit, aby navštívil před dalším kolem nějakou mateřskou školku, kde se děti učí základům šachu. Pozice, ktrou hodnotí jako sehranou batoletem, je totiž již skoro vyhraná pro černého. Chtělo to jen trochu víc odvahy a sebrat na d5 dámou a nikoliv střelcem(hodnocení -0,9). po Sxd5 je sice partie ještě dlouho dohnocena malým -=, ale rozhodující chyba přišla ve 21.tahu - Kf8-e8. Tam měl opět černý projevit víc odvahy a otevřít kr.křídlo tahem h5 (na g4 už stojí bílý pěšec). Při partii jsem si myslel, že otevření sloupců by bylo jen vodou na mlýn bílého útoku proti mému divně umístěnámu králi na f8. Vůbec jsem totiž neviděl následující tah Dc6, kterým dáma po zcela volné diagonále napadá Vh1 a tak jediným pánem na otevřeném sloupci h bude černý. Variantu opět hodnotí počítače jako -1.01. A ještě jedna perlička, která neunikla Komodorovi při zadávání partie, ale nám oběma v HrM - ve 24. tahu mohl dát bílý jednotahový mat poněkud neobvyklým tahem Jg7.

08.02.2015 19:24

Matyska

Stává se poměrně čato, že se napíše 8 hráčů a někdo se nedostaví. Pokud to kapitán ví před začátkem, má jisté dilema (které nás možná potká v pondělí na GROPu), jestli hráče napsat s vědomím kontumační prohry nebo nahlásit jen 7 hráčů. Někdy se úmyslně napíše nějaký hráč zepčedu, aby se celé družstvo posunulo a hrálo se "slabšími" protivníky. Dilema pro funkcionáře je to, že pokuta za nenastoupení napsaného hráče je mnohem větší nežli za nastoupení v 7 - více než dvojnásobná.
Protože jsem celý víkend proležel v posteli, tak jsem ještě nestihl konzultovat svoji partii s Komoderem ani Stockfischem. Tak trochu tuším, že tam ti dva chlapci něco najdou, ale vědět to budu až později. Tak ještě třeba něco připíši.

08.02.2015 18:39

Martas

Ad vnitrni drama, taky mi to pri zapase prislo lehce podezrele, ovsem Jirka Matyska coby zkuseny rozhodci na to nic nerikal tak jsem to nechal byt. Nicmene nemeli spravne hoste posunout lidi na zadnich sachovnicich a nahlasit ze hrajou v sedmi?

08.02.2015 12:13

Martas

Moje partie byla neco na co jsem uz dlouho cekal, moznost zahrat si KID classic za bile ve vazne partii. Znalost teorie byla na obou stranach pomerne slusna, stejne tak jako chyby v propoctech, preci jenom se jednalo o pozice kde se ztraci i pocitac. Kazdopadne myslim ze krome obou hracu si na sve prisli i divaci :-)
Ve vysledku sice prohra, nicmene chut jsem si mohl napravit hned dalsi den za Ecko v nasledujici miniaturce: 1.f4 e5 2.fxe d6 3.exd Bxd6 4.Nf3 Nf6 (jak mi souper po partii sdelil na e5 se pripravoval ovsem cekal g5) 5.e3 Ng4 6.Be2 Bxh2 7.Nc3 Bg3+ ... tady se souper s klidem mohl vzdat, nicmene tahal to jeste dalsich cca 20 tahu s chybejici vezi a strelcem, nejvetsi problem bylo udrzet koncentraci, coz se povedlo.

08.02.2015 12:06


powered by Ondřej Veselý (C) 2004 - 2024